In Nederland kan je 53 vuurtorens vinden, waarvan er nog 30 actief zijn. Vuurtorens werden vroeger gebouwd om zeevaarders te waarschuwen voor kliffen. Tegenwoordig zijn de vuurtorens automatisch en hebben ze een lamp in plaats van een open vuur. Wil je een aantal leuke vuurtorens bezoeken in Nederland dan zijn dit de plekken die je zeker niet mag overslaan. 

1. Vuurtoren Burgh-Haamstede - Westerlicht

De vuurtoren van Burgh-Haamstede, ook wel Westerlichttoren genoemd, vind je in de duinen bij Nieuw-Haamstede. Je kan de vuurtoren helaas niet in, want deze is niet toegankelijk voor publiek. Vanaf het pad richting het strand kan je de vuurtoren bekijken vanaf een afstand. De Westerlichttoren is gebouwd in 1840 en is 58 meter hoog. Daarmee behoort deze vuurtoren tot de hoogste van Nederland. De lichtsterkte van de Westerlichttoren is gelijk aan 5.200.000 kaarsen en is daardoor één van de sterkste lichten van Europa. 

2. Vuurtoren Vlieland - Vuurduin

De Vuurduin of Rode Kabouter is de vuurtoren van Vlieland. Deze vind je boven op de 40 meter hoge Vuurboetsduin. Dit is één van de hoogste duinen van Nederland. De vuurtoren staat al sinds 1909 op dit eiland en in 1990 werd hij opengesteld voor toeristen. Vanaf hier kan je over het hele eiland kijken en voor nog wat meer hoogte klim je zo de vuurtoren in. Je betaalt 3 euro per persoon om omhoog te gaan met de vuurwachter. Bekijk hier de openingstijden voor de vuurtoren van Vlieland. 

Leukste vuurtorens van Nederland bezoeken - travelnote reisblog

3. Vuurtoren Texel - Eierland

In het bovenste puntje van Texel vind je in Cocksdorp de vuurtoren van Texel, genaamd Eierland. Deze vuurtoren is gebouwd in 1863 en werd tot 1990 bediend door zes vuurtorenwachters. Zij beklommen elke dienst 118 traptreden en 6 verdiepingen. Die jij nu ook kan beklimmen! Wil je namelijk van het prachtige uitzicht genieten over Texel, dan is dat vanaf de vuurtoren de beste plek. Voor 5 euro koop je hier online je ticket voor de vuurtoren van Texel

Nederlandse vuurtorens bezoeken - travel note reisblog

4. Vuurtoren Terschelling - Brandaris

De vuurtoren van Terschelling ziet er heel anders uit dan de meeste vuurtorens. De Brandaris is de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland. Hij lijkt modern gebouwd en daarnaast staat hij op een bijzondere plek, namelijk midden in het dorp van West-Terschelling. De Brandaris vuurtoren was in de middeleeuwen de Brandariuskerk uit 1323 die was gebouwd als toren voor de scheepvaart. Doordat Terschelling verschoof stortte de toren in zee in 1570. De huidige vuurtoren zoals hij er nu staat was af in 1594. Helaas kan je deze vuurtoren niet in want hij is niet toegankelijk voor het publiek. 

Leukste vuurtorens van Nederland - travel note reisblog

5. Vuurtoren Ameland - Bornrif

De vuurtoren van Ameland is echt een typische vuurtoren met zijn rood met witte strepen. In een stuk bos aan de rand van Ameland vind je de vuurtoren helemaal op het westen van het eiland. Van ver kan je hem al goed zien want hij is 55 meter hoog. De vuurtoren is in 1880 gebouwd en het licht werd in 1881 aangestoken. Wil je de vuurtoren in, dan is dat een flinke klim omhoog, maar word je daarna beloond door het prachtige uitzicht. Een kaartje om de vuurtoren te beklimmen kost 5,50 euro. 

Leukste vuurtorens bezoeken in Nederland - atravel note reisblog
travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *