15 dingen om te doen op Texel

15 dingen om te doen op Texel

Texel is het grootste waddeneiland van Nederland en er is ook heel wat te beleven. Er zijn op dit eiland genoeg dingen te doen om je goed te vermaken. Je kan uren wandelen over het strand en heel wat kilometers afleggen op de fiets. De dorpen op Texel bieden een gezellige sfeer en er zijn tal van activiteiten om uit te proberen. Lees hier over de 15 dingen die je kan doen wanneer je op Texel bent. 

1. Fietsen rond het eiland

Texel is een geweldig fietseiland en daarom is fietsen over het eiland dé nummer 1 van dingen om te doen als je hier bent! Huur een fiets wanneer je van de boot afkomt of neem je eigen fiets mee het eiland op. Je kan heel makkelijk de knooppunten routes fietsen op Texel, want het eiland telt er maar liefst 57. Er zijn natuurlijk ook heel wat dorpen op Texel die je op de fiets kan verkennen of kijk op Fietsnetwerk. Download de fietsnetwerk app en krijg gelijk de fietsroutes van Texel te zien.  

2. Wadlopen op Texel

Nederland is één van de weinige landen waar je kan wadlopen. Daarom is een wadloopexcursie op Texel zo bijzonder. Je leert op een leuke manier meer over de Waddenzee, de dieren en de planten die er leven. Bij Margreet van Wadlopen Texel loop je een waddentocht van ongeveer 2 uur en worden laarzen voor je geregeld. Je vertrekt in een kleine groep waardoor je alle informatie goed meekrijgt.

3. Ontbijten bij Lokaal 16 in Den Burg

In Den Burg vind je Lokaal 16 waar je je dag goed begint met een uitgebreid ontbijt. Ga buiten zitten achterin in de tuin, voor op het terras of met slecht weer zit je ook heel lekker binnen. Kies voor een uitgebreid ontbijt met toast, smoothie, jus d’orange en een sandwich met zalm of ga voor een heerlijke croissant met jam. 

Texel - wat te doen - travelnote reisblog

4. Museum bezoeken

Is het een regenachtige dag, dan kan je op Texel ook een museum bezoeken. Zo kan je op pad gaan naar het Juttersmuseum waar je heel wat mooie schatten vindt die op het strand zijn aangespoeld. Neem een kijkje bij de walvishuisjes in Den Hoorn. Museum Kaap Sil vind je in Oudeschild of bezoek het Luchtvaart- en oorlogsmuseum. Neem hier een kijkje voor nog meer musea op Texel

5. Zeehonden kijken bij Ecomare

Bij De Koog vind je Ecomare wat een zeehondenopvang is, maar ze hebben ook een informatiecentrum en bieden excursies aan op Texel. Kijk hoe een verzorger de zeehonden eten geeft en meer vertelt over het dier. Als de zeehonden beter zijn worden ze vaak weer teruggezet in zee, tenzij de zeehond niet meer voor zichzelf kan zorgen. Bij Ecomare kan je ook veel leren over de Waddenzee en Texel en vind je er zeevogels en andere dieren die in zee of op het eiland leven. Koop hier je ticket voor Ecomare

6. Stranddagje

Aan de westkust van Texel vind je heel wat strand om te ontdekken. Paal 17 is wel de bekendste voor watersportactiviteiten zoals surfen, suppen en blokarten. Ben je op zoek naar iets rustigers dan ben je bij paal 9 en 12 aan het juiste adres. Hoe dan ook kan je op Texel een prima dagje vertoeven op het strand. Neem een goed boek mee en strandlaken en je stranddag kan beginnen! 

Dingen om te doen op Texel - reisblog travelnote
Texel - dingen om te doen

7. Wandelen door de natuur

Van dingen om te doen op Texel is een wandeling door de natuur een echte aanrader. Wandelen door de bossen, de duinen of het Nationaal Park van Texel. Texel staat er namelijk om bekend dat het qua natuur veel variatie heeft. Maak een wandeling over het Alloo pad door de Texelse duinen of kies voor het grootste bos van Texel, namelijk De Dennen. Bekijk hier de wandelroutes  in de natuurgebieden op Texel

8. Vrije val tijdens een parachutesprong

Voor de echte durfals kan je op Texel ook een parachutesprong maken. Je hebt keuze uit verschillende hoogtes en maakt de sprong met een ervaren instructeur. Wil je echter ooit zelf het diepe inspringen, dan kan je ook lessen volgen om zo ooit een solovlucht te maken. De vrije val duurt ongeveer 30 tot 60 seconde en daarna zweef je met een parachute over Texel heen. Ongetwijfeld een activiteit om nooit meer te vergeten. Bekijk hier alles voor parachutespringen op Texel

9. De vuurtoren bekijken

Vuurtoren Eierland op Texel vind je helemaal in het bovenste puntje van het eiland bij Cocksdorp. De vuurtoren is fel rood en werd in 1863 gebouwd. Tot 1990 werd de vuurtoren bediend door zes vuurtorenwachters, waarbij elke dienst begon met het beklimmen van 118 traptreden en 6 verdiepingen. Die jij nu ook kan beklimmen! Wil je namelijk van het prachtige uitzicht genieten over Texel, dan is dat vanaf de vuurtoren de juiste plek. Wat mij betreft een echte topper van dingen om te doen op Texel. Voor 5 euro koop je hier online je ticket voor de vuurtoren van Texel

Tips voor Texel - wat te doen

10. Yoga aan zee bij Paal 9

Iedere dinsdag en donderdag ochtend kan jij jouw dag een kick start geven met een yoga sessie van Mirjam of Arien van In Balans op Texel. Zij leren jou de beste yoga poses om je dag extra goed te beginnen. Mocht het slecht weer zijn dan verschuift de les naar binnen. Voor een losse les betaal je 10 euro en je deelname geef je telefonisch door. Bekijk hier alle info over yoga op Texel.

11. Vogelexcursie

Ben je een echte vogelaar of wil je graag een paar bijzondere vogels spotten? Dan is een vogelexcursie een leuke manier om dat te doen! Het vogelinformatiecentrum biedt verschillende excursies aan waarbij jij volop kan genieten van bijzondere vogels en de natuur. De excursies zijn voor alle leeftijden en bij enkele is ontbijt inbegrepen. Kies voor een privé excursie of een speciale thema excursie. Bekijk hier het aanbod van vogelexcursies op Texel. Ben je voor tijdens een vogelexcursie nog op zoek naar een goede verrekijker? Dan is de Vortex Crossfire HD 8×42 de perfecte verrekijker om mee te beginnen. Lees hier alles wat je moet weten over deze verrekijker voor beginners

Vogelexcursie op Texel - atravel note

12. Eten aan het strand bij Paal 17

Na een strandwandeling is Paal 17 dé plek waar je neerstrijkt voor een heerlijke lunch of diner. Je geniet hier van het uitzicht over het strand terwijl je geniet van een lekkere hamburger, een biertje in de zon en natuurlijk van het terras waarbij je uitkijkt over het strand en de zee. Een fijn restaurant om je dag mee af te sluiten, met al het lekkers dat ze te bieden hebben.

13. Den Burg verkennen

Den Burg is het grootste dorp van Texel dat ook gelijk het thuis is van meer dan de helft van de Texelaars. Dit is het dorp waar je heerlijk kan genieten van een gezellig terras in het zonnetje, een lekker ijsje of struin door de winkelstraatjes. Wandel bijvoorbeeld naar binnen bij de STEK concept store of neem een kijkje in de snoepwinkel. Strijk neer bij de Vibes Foodbar of kies iets lekkers uit bij Brasserie Quinty’s. Natuurlijk zijn er nog veel meer dorpjes op Texel die een bezoekje waard zijn, zoals De Koog waar je ook veel leuke terrasjes en winkels hebt. 

Doen op texel - den burg bezoeken
15 tips voor wat te doen op Texel - travelnote

14. Blokarten, (wind)surfen en suppen

Ben jij meer de actieve vakantieganger dan is een uitdagende watersportactiviteit jou zeker op het lijf geschreven. Gelukkig heeft Texel er daar genoeg van zoals blokart, suppen en (wind)surfen. Voor surfen kan je bij Paal 19 terecht bij Surfschool Foamball of bij Paal 9 bij het Surf Center. Voor suppen en (wind)surfen kan je terecht bij Oudeschild bij Sup en Surf op Texel. Blokarten doe je het best bij Paal 28 bij Texel Active. 

15. Met de e-chopper Texel verkennen

Wil je Texel op een wat snellere manier zien, dan kan je ook een e-chopper huren. Deze elektrische scooter is heel handig om mee over het eiland te gaan. Op de e-chopper ben je niet verplicht om een helm te dragen, het is milieuvriendelijk en met een volle accu kan je 40 tot 60 km afleggen. Een leuke activiteit om te doen op Texel. Bekijk hier het aanbod van e-choppers op Texel

travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *