Op zoek naar een leuke stad om kerst te vieren? Dan vind je hier een lijstje met de leukste kerststeden in Europa. Steden waarbij gebouwen omgetoverd worden tot adventskalender, waar de straten volhangen met lampjes en je op een plein een grote kerstboom kan bewonderen. In deze steden word je tijdens kerst meegenomen naar een betoverend winterwonderland.

1. Finland: Rovaniemi

Welke kerststad in Europa is beter dan die waar de kerstman vandaan komt? Rovaniemi is de hoofdstad van Fins Lapland en ook de plek waar de kerstman vandaan komt. Wil je de kerstman ontmoeten? Loop dan naar binnen bij Santa Claus Village. Daarnaast is Rovaniemi dé plek om te schaatsen, ijssculpturen te bekijken, het noorderlicht te zien en een rendierentocht te maken. Alle ingrediënten voor een leuke stedentrip met kerst.  

kerststad europa
leukste kerststeden in Europa

2. Engeland: Londen

Vier kerst in magische Londen. Wandel over Oxford Street die verlicht is met kleurrijke kerstverlichting, bekijk de etalages die in kerstthema zijn aangekleed en geniet van een warme chocomelk in een gezellig café. Bij Trafalgar Square kan je de grote kerstboom bewonderen en wat dacht je van de kerstmarkt bij de Londen Eye? Tijdens kerst kan je bij Hyde Park genieten van een magische kerstmarkt met eetkraampjes en een ijsbaan. Londen ademt sfeer en zeker tijdens de kerstperiode, waardoor het de perfecte kerststad is in Europa.

Kerst stedentrip europa

3. Oostenrijk: Wenen

Als je Wenen in de zomer al een prachtige stad vindt, dan is kerst in Wenen al helemaal een aanrader. In Wenen tel je maar liefst 20 verschillende kerstmarkten, waardoor dit één van de leukste steden is rond kerst. Bezoek de kerstmarkt bij Schloss Schönbrunn, drink een warm glas glühwein en geniet van de 80 kerstkramen. Of neem een kijkje bij Weihnachtsmarkt Belvedere. Een romantische kerstmarkt in de tuin van Schloss Belvedere. Tot slot is de kerstmarkt voor de Karlskirche de populairste kerstmarkt van Wenen. Je vindt er live-acts, typische Oostenrijkse gerechten, danseressen en werk van kunsthandelaren. Een kerststad in Europa die je zeker wil bezoeken.

kerst stedentrip

4. Frankrijk: Parijs

In deze lijst van leukste kerststeden in Europa mag Parijs natuurlijk niet ontbreken. Parijs staat natuurlijk al bekend als meest romantische stad van Europa. Dat komt tijdens de kerst alleen maar meer tot zijn recht. Wandel langs de verlichte Eifeltoren, bekijk de sfeervolle winkelstraten en geniet van vele kerstmarkten. Kerstmarkten vind je onder andere bij de Eiffeltoren, Notre Dame, Montmartre en Montparnasse. De leukste winkelstraten tijdens kerst zijn de Champs-Elysees, Avenue Montaigne en Galerie Vivienne.

5. IJsland: Reykjavik

In de stad Reykjavik in IJsland begint het kerstfeest 13 dagen voor kerstavond en eindigt op de dag van de driekoningen. Verder wordt er tijdens kerst groots uitgepakt in Reykjavik met kerstmarkten, typisch IJslandse kerstgerechten, concerten en zelfs ijsbanen. Soms kan je schaatsen op de Tjörnin vijver en het magische noorderlicht bewonderen. Geniet tijdens de kerst van een ‘Sara’, een amandelmakaron met een laagje chocola en gevuld met chocoladeroom. Doordat het maar 5 uur licht is en er veel kerstverlichting hangt, is Reykjavik een leuke stad rond de kerst.

6. Tsjechië: Praag

Praag is een kerststad in Europa die je niet wil overslaan. Begin december start hier het kerstfeest al met versieringen, evenementen en markten. De oude binnenstad van Praag, die op de Werelderfgoedlijst staat, is tijdens deze feestmaand nóg sfeervoller. De meest bekende kerstmarkt vind je op het Oude Stadsplein. Waar je niet alleen geniet van de verlichte marktkraampjes, maar ook de Tynkerk en het raadshuis met astronomische klok kan bekijken. In het midden van het plein vind je een metershoge kerstboom. Het grootste plein van Europa, het Wenceslasplein in Praag, heeft ook een kleine kerstmarkt. Wat je zeker moet eten en drinken als je in Praag bent tijdens kerst zijn Tsjechisch Svařák (glühwein) en trdelnik.

leukste kerststeden van Europa
Kerststad Europa

7. Duitsland: Keulen

Keulen mag als kerststad in Duitsland niet ontbreken in deze lijst. Duitsland barst natuurlijk van de leuke steden rond kerst zoals Berlijn, Düsseldorf en Hamburg. Ook Keulen barst van de kerstmarkten en kerstsfeer en dat op slechts een paar uur rijden van Nederland. De grootste kerstmarkt vind je bij De Dom, met maar liefst 160 kraampjes, waar je heel wat lekkers kan proeven. Vanaf de markt bij De Dom kan je naar de Neumarkt wandelen waar je ook diverse kraampjes vindt en biertenten. Vervolgens kan je doorlopen naar de Alt-Markt waar je een kerstmarkt met schaatsbaan hebt.

8. Denemarken: Kopenhagen

Kopenhagen wordt tijdens de feestmaand omgetoverd tot de meest sprookjesachtige kerststad van Europa. Waarbij je grote notenkrakers hebt voor hotels, gevels worden afgebeeld met een adventskalender, je heel wat winkels hebt om kerstartikelen te kopen en er overal kerstverlichting hangt. Je hebt verschillende stalletjes bij de Nyhavn waar je kerstspulletjes kan kopen. Ook is de kerstmarkt in attractiepark Tivoli een klassieker. Het park is tijdens kerst een winterwonderland met besneeuwde bomen vol lichtjes, kerstdecoratie en geniet er van gløgg (glühwein) en rød pølse (hotdog).

Europa kerststeden

9. Nederland: Valkenburg

Misschien denk je niet gelijk aan Nederland als je denkt aan een leuke kerststad in Europa. Toch vind je in Valkenburg heel wat leuke kerstmarkten. Bezoek in Valkenburg verschillende grotten waarin je stalletjes hebt die kerstartikelen verkopen, ga schaatsen op de schaatsbaan en maak zelf een ritje op de rodelbaan. Bekijk ook zeker de kerstparade of bewandel de kerstlichtjes route. Heel wat kerstsferen om te proeven dus in kerststad Valkenburg.

10. België: Antwerpen

Als laatste in deze lijst van kerststeden in Europa, Antwerpen. Tijdens de feestmaanden vind je in Antwerpen een verlicht reuzenrad, ijspiste en vele kerstmarkten. De kerstmarkten vind je bij de Grote Markt, Suikerrui, Groenplaats, Handschoenmarkt en het Steenplein. Bezoek de kerstwinkel van Christel Dauwe, kus onder de mistletoe en bekijk het magische bos bij de Handschoenmarkt. Antwerpen is dus zeker een leuke stedentrip voor kerst. 

Voor wie het graag wat kleiner houdt, heb je in België ook Durbuy als leuke kerststad. Waar je een kerstmarkt hebt, de winkels zijn versierd en je kan genieten van een warme chocomelk. 

Kerst steden europa
Kerst vieren in Europa
travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt bij A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *