10-daagse roadtrip door Duitsland

10-daagse roadtrip door Duitsland

Een 10-daagse roadtrip door Duitsland is niet iets wat de meeste Nederlanders doen. Zonde, want dit land heeft heel veel te bieden. Aan jou om dit te gaan ontdekken! Je kan je roadtrip zolang of kort maken als je zelf wilt. Wij hebben er een week over gedaan, maar gaan zeker terug voor meer! Prachtige kastelen, wilde natuur en crossen op de autobahn. Duitsland is van alle markten thuis. Wij geven je graag tips hoe jij jouw roadtrip door Duitsland het best kan voorbereiden!

Duitsland road trip - plekken om te zien

De Route

In totaal hebben wij 10 dagen uitgetrokken voor deze roadtrip, maar als je Beieren, Berlijn en Hamburg ook wilt bezoeken ben je ongeveer 2 weken onderweg. De gehele roadtrip is 2450 km. Sommige stukken zijn best ver rijden. Zo zijn wij van Slot Neuschwanstein in 1 dag naar Praag gereden, maar dit kan je onderbreken met een stop in het mooie plaatsje Beieren. Vanaf Rotterdam ben je 3,5 uur onderweg naar Keulen, wat een leuke stad is om mee te beginnen. Vervolgens zijn we verder naar het zuiden gegaan waar je mooie kastelen kan bekijken en het zwarte woud. De route van Slot Neuschwanstein naar Praag duurt ongeveer 5,5 uur en van Praag naar Rotterdam ben je 8,5 uur onderweg. Mocht je dit te lang vinden dan kan je altijd in  Leipzig of Dortmund overnachten.  

Lees hieronder alles over de bestemmingen die wij hebben bezocht. 

Ultieme road trip route door Duitsland

Keulen

Keulen is een leuke stad om jouw roadtrip te beginnen. Ondanks de 1 miljoen inwoners, voelt Keulen niet als een drukke stad. Er is een mooie mix van bezienswaardigheden, natuur en gezelligheid.

Bezienswaardigheden
De Dom van Keulen is hét symbool van Keulen. De Dom van Keulen is niet alleen de grootste kathedraal van Duitsland, maar met zijn 157 meter hoge torens ook nog eens de hoogste ter wereld! Daarom heeft deze kerk een mooie plaats gekregen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Loop langs de Rijn en steek over de Suspension Bridge, van waar je en prachtig uitzicht hebt over de stad. Bekijk de winkels op de Hohe StraBe en Schildergasse en eet een lekkere hamburger bij een van de restaurants in de Altstadt.

Duitsland road trip route - a travelnote
Duitsland roadtrip - travelnote

Burg Eltz

Burg Eltz is al meer dan 850 jaar oud! Dit prachtige burcht bestaat uit 5 burchthuizen en staat op een rots midden in het Eltz bos. Het heeft maar liefst 500 jaar geduurd voordat hij helemaal af was! Daarom kan je er twee soorten stijlen in ontdekken: de Middeleeuwse en Renaissance stijl. Tot op de dag van vandaag is Burg Eltz nog steeds eigendom van de graven van Eltz.

Naar de burcht
Voor een bezoek aan Burg Eltz betaal je alleen voor het parkeren. Het hele jaar door kan je de burcht gratis betreden. Vanaf de parkeerplaats loop je binnen 15 minuten, door het Eltz bos, naar Burg Eltz. Je mag op eigen gelegenheid de burcht in, maar je kan ook een rondleiding boeken. 

Met de auto door Duitsland - reisblog travel note

Hangbrug Geierlay

Hangbrug Geierlay is er sinds 2015 en is 360 meter lang en hangt op 100 meter hoogte van de grond. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees dus. Vanaf de parkeerplaats moet je 2km lopen om bij de brug te komen. Je kan de brug het hele jaar door gratis bezoeken. Kom in de ochtend wanneer er niet veel mensen zijn.

Duitsland ontdekken met een road trip - reisblog atravel note

Het Zwarte Woud

In het Zwarte Woud vind je niet alleen natuur, maar ook cultuur. Er zijn veel verborgen bezienswaardigheden zoals Burg Hohenzollner en De bron van Donau. Wij gingen naar de watervallen van TribergDit zijn 7 watervallen die vlak bij elkaar liggen en 163 meter naar beneden vallen. Let op! Het kost 5 euro p.p. om deze te bekijken en je kan niet pinnen. Je kan vlakbij de watervallen parkeren, maar er zijn beperkte parkeerplaatsen. 

Duitsland met de auto - zwarte woud

Slot Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein is werkelijk een sprookje. Het kasteel is daarom ook ter inspiratie gebruikt voor het kasteel in Doornroosje. Dit prachtige slot komt uit de 19e eeuw en is door theaterarchitect en decorontwerper Christian Jank ontworpen in opdracht van Lodewijk II, ook wel bekend als de Sprookjeskoning. Slot Neuschwanstein is één van de grootste attracties van Duitsland en ontvangt jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers. 

Naar het kasteel
Slot Neuschwanstein ligt in het plaatsje Hohenschwangau. Beneden bij het kasteel kan je met de auto parkeren voor 6 euro. Vanaf de parkeerplaats kan je zelf omhoog lopen naar het kasteel. Het is een steile weg omhoog van 1,5 km en duurt ongeveer 40 minuten. Liever niet lopen? De shuttlebus of koest zijn ook een optie om naar boven te komen. De koets kan je pakken vanaf Hotel Müller en duurt 20 minuten. De koest kost 6 euro en betaal je direct bij de koetsier. Wil je met de shuttlebus dan kost dat 3 euro retour en je koopt je ticket direct bij de bus. De koets en shuttlebus kunnen niet direct bij het kasteel komen dus je zal zelf nog een stukje moeten lopen. Om rond het kasteel te lopen hoef je niks te betalen. Wil je het kasteel van binnen bekijken dan kost dat 25 euro en loop je mee met een (verplichte) gids. Je zit met de rondleiding verbonden aan een tijdsslot dus houd hier rekening mee. Wij gingen later op de dag waardoor de grootste drukte al geweest was.

Duitsland road trip - plekken om te zien

Wat je moet weten voor je vertrekt

  • Nederlanders zijn gewend alles met hun pinpas te kunnen betalen. In Duitsland hebben minder winkels, restaurants en kraampjes een pinautomaat. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende losgeld bij je hebt.
  • Op de autobahn is op sommige stukken geen snelheidslimiet. Hier staat dan een bord met 130km aangegeven. Dat is een adviessnelheid, maar je mag hier harder rijden dan 130km. Als jouw auto niet zo hard kan of je dat niet wilt, blijf dan op de rechter baan rijden, om zo het snelle verkeer ruimte te geven. Auto’s halen je snel in dus kijk voortdurend in je achteruitkijkspiegel.
  • Zorg ervoor dat je een milieusticker op je auto hebt voordat je naar Duitsland gaat. Duitsland heeft bepaalde milieuzones en als je deze sticker hebt riskeer je geen boete van 80 euro. Je kan de sticker hier online kopen, of haal hem op bij een ANWB winkel. De sticker kost 13,95 euro.  
travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *