Deze plekken in IJsland moet je hebben gezien

Deze plekken in IJsland moet je hebben gezien

Deze plekken in IJsland moet je hebben gezien wanneer je dit geweldige land gaat bezoeken. IJsland wordt ook wel “The land of fire and ice” genoemd en waarom dat zo is, daar kom je snel genoeg achter. Het zwarte zand, de prachtige natuur en het geweldige landschap zijn werkelijk adembenemend. Laat je hier meeslepen door de prachtige watervallen, geisers, gletsjers, wildlife en het weidse landschap. Je kan hier gerust 2 uur rijden en geen enkele andere auto tegenkomen. Geniet van de rust en ruimte om je heen en kijk vooral je ogen uit!

1. Reykjavik - de hoofdstad van IJsland

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en ook een stad die je zeker moet bezoeken. Het is een gemoedelijk stadje met een aantal leuke hoogtepunten. Bezoek de beroemde Hallgrímskirkja kerk, ga lekker winkel in de hoofdstraat van Reykjavik: Laugavegur, bezoek Harpa – hét concertgebouw van IJsland. Wil je lekker eten, dan zit je goed in de wijk Grandi. Deze wijk ligt in de oude haven van Reykjavik en barst van de leuke cafés en goede restaurants. Je vindt er ook leuke winkels en interessante museums zoals het walvissenmuseum en het Aurora museum. 

2. The Blue Lagoon

The Blue Lagoon is een geothermisch verwarmd bad van zeewater. Veel mensen denken dat het een natuurlijk bad is, maar het is eigenlijk aangelegd door de IJslanders zelf. Gelukkig maakt dat het niet minder lekker. Dompel je onder in dit heerlijk verwarmde water en haal een mudmask bij de mudbar. Als je het nog luxer wilt maken kan je ook gaan voor een Retreat Spa behandeling of zelfs voor een overnachting in het Retreat Hotel. Gegarandeerd dat je hier helemaal ontspannen de deur uitloopt. 

Mocht je dit allemaal te duur of te toeristisch vinden dan is er ook een andere optie: The Secret Lagoon, waarvan het motto luidt: We kept it unique for you. Ik ben hier zelf niet geweest, dus aan jou om te ontdekken of dat echt zo is. 

3. Fjaðrárgljúfur - de mooiste kloof van IJsland

Je zal de naam waarschijnlijk nooit correct uit kunnen spreken, maar Fjaðrárgljúfuris zeker de mooiste kloof van IJsland. De kloof kan je op twee manier bewonderen: via boven of via beneden. Je kan via boven 2 kilometer langs de kloof lopen over een pad en bent dan ongeveer een uur aan het wandelen. Aan het eind van de kloof is een trap naar een ‘lookout point’, waarbij je over het water tussen de kloof in kan kijken. Wil je de route via beneden verkennen let dan op dat je soms ook door het water moet lopen. Het water kan hoger staan en de stroming kan sterk zijn. Parkeren doe je beneden bij het visitors centre, waar een pad is aangelegd die je begeleidt naar de kloof. 

kloof in ijsland justin bieber - a travel note

4. Geysir en Strokkur- geisers van IJsland

Breng een bezoekje aan Geysir en Strokkur. Deze twee geisers, binnen de Golden Circle, zijn zeer indrukwekkend. Geysir is de grootste geiser van IJsland en kon vroeger wel 60 meter hoog spuiten. Tegenwoordig is de Geysir niet meer actief. Strokkur daarentegen spuit om de 8 á 10 minuten water tot wel 30 meter hoog de lucht in. Veel toeristen willen dit geweldige fenomeen bewonderen, ga daarom als je in het hoogseizoen in IJsland bent vooral vroeg in de ochtend of laat in de middag hier naartoe om zo de drukte voor te zijn. 

5. Vik

Vík, ook wel Vík í Mýrdal genoemd, is de meest zuidelijke plaats van IJsland en staat betekend om het pitoreske stadje, het zwarte strand en de papegaaiduikers (puffin). Vanaf dit plaatsje kan je het strand Reynisdrangar bezoeken. Dit strand met zijn woeste rotsen staat in de top 10 van mooiste niet-tropische stranden ter wereld. De puffin kan je hier in het broedseizoen (mei tot augustus) vinden op de Reynisfjall berg. Een aanrader is het restaurant Sudur VikEen gezellig restaurant met lekker eten.

a travel note - ijsland - wat te doen
a travel note - ijsland - bezienswaardigheden

6. Sólheimasandur vliegtuigwrak

Het Sólheimasandur vliegtuigwrak is een toeristen attractie geworden, maar met een indrukwekkend verhaal erachter. Dit vliegtuig, een Amerikaanse DC-3, stortte neer op 24 november 1973 op het strand van Sólheimasandur, vlakbij het plaatsje Vík. De oorzaak van de neerstorting is niet geheel bekend, maar alle bemanningsleden overleefden de crash. Het vliegtuig mist een aantal onderdelen, die naar verluidt verkocht zijn door een boer. Je moet er wat voor overhebben om bij het wrak te komen, want vanaf de parkeerplaats moet je 4 kilometer wandelen over een grindpad. 

Het vliegtuig is volgeschreven met namen van toeristen en veel mensen gaan erop staan. Wil je het wrak voor jezelf hebben dan moet je vroeg opstaan!

7. Vuurtorens van IJsland

IJsland kent ongeveer 104 vuurtorens die de kustlijn bemannen. De vuurtorens zijn hier een prachtig plaatje vanwege het contrast met het zwarte zand en de blauwe zee. Een paar vuurtorens die jouw bezoek meer dan waard zijn:

 • De oranje vuurtoren: Svörtuloft op Snaefellsnes. 
 • Bezoek de meest geïsoleerde Þrídrangaviti vuurtoren per helikopter op Westmann Island
 • De oudste vuurtoren van Ijsland: Reykjanesviti
 • De twee prachtige vuurtorens Garðskagaviti
 • Nog een mooie oranje vuurtoren met rood dak: Hólmsbergsviti
reisblog ijsland - a travel note

8. Vatnajökull gletsjer

De Vatnajökull gletsjer, in Vatnajökull National Park, is de  grootste gletsjer van IJsland. Hij beslaat maar liefst 8% van IJsland en verschuift elke dag een meter. Je kan zelf richting de gletsjer lopen vanaf het parkeerterrein, binnen een half uur, tot je aan de voet van de gletsjer bent. Voor de avonturiers kan je de gletsjer op twee manieren ontdekken. Door over de gletsjer te wandelen met een ervaren gids of bezoek de ijsgrotten in de gletsjer met een ervaren gids. De ijsgrotten kan je alleen bezoeken in de winter, aangezien het ijs van de gletsjer smelt in de lente en zomer. 

gletsjers in ijsland - a travel note

9. Puffins en walvissen

De vogel van IJsland, de puffin (papegaaiduiker), kan je bewonderen van mei tot augustus. Deze vogel komt namelijk alleen aan land wanneer ze gaan broeden. Er zijn diverse plekken waar je ze kan zien rond die tijd van het jaar en het is zeker niet nodig om hier een tour voor te boeken. Het strand bij Vík, Reynisfjara, heeft tijdens dit seizoen veel puffins op de berg die heen en weer vliegen. 2,5 uur rijden van Vík heb je de rots Dyrhólaey waar ook veel puffins aan het broeden zijn. Bekijk hier een lijst waar je puffins kan vinden in Ijsland.

Het hele jaar door kan je walvissen spotten in IJsland, maar de grootste kans dat je ze ziet is vanaf mei tot oktober. De beste whale watching tours gaan vanaf het noorden van IJsland waar de kans om ze te zien nog groter is, maar vanaf Reykjavik kan je ook op walvissafari. De meest voorkomende zijn de bultrug, blauwe vinvis, dwergvinvis, gewone vinvis, potvis, orca, witsnuitdolfijn en de bruinvis. Een walvissafari duurt ongeveer 3 uur. 

Natuurlijk houd je bij het bewonderen van deze geweldige beesten voldoende afstand, raak je ze niet aan en geef je ze geen eten. Dit voor het welzijn van de dieren, de natuur en zodat de wereld er nog lang van kan genieten.  

reisblog ijsland - travel notes

10. Watervallen van IJsland

IJsland heeft ontzettend veel watervallen in allerlei soorten en maten die je niet mag missen. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te bekijken, maar de volgende horen zeker in je top 10:

 • Aldeyjarfoss
 • Dynjandi (Fjallfoss)
 • Gljúfurárfoss
 • Gullfoss
 • Seljalandsfoss
 • Seljalandsfoss
 • Skútafoss
 • Sveinsstekksfoss
travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *