Roadtrip langs de mooiste nationale parken van de VS

Roadtrip langs de mooiste nationale parken van de VS

Laat je met deze roadtrip langs de mooiste nationale parken van de VS verbazen door deze prachtige omgeving. Van bergen bedekt met sneeuw tot droge woestijnlandschappen. Dit land kent geen grenzen als het gaat om oogverblindende natuur. Er zijn 58 parken waarvan in 1872 het eerste nationale park (NP) werd benoemd, namelijk het wereldberoemde Yellowstone. Na de benoeming van het eerste NP hebben verschillende natuurliefhebbers gestreden voor het behoud van de ongerepte natuur in de Verenigde Staten.

Roadtrip route

Wil jij tijdens een vakantie zoveel mogelijk van deze nationale parken bezoeken in de Verenigde Staten? Tijdens een reis van ongeveer 2800 km van Denver naar San Diego kom je langs acht fantastische nationale parken, namelijk:

  • Rocky Mountain NP
  • Black Canyon of the Gunnison
  • Canyonlands
  • Arches
  • Capitol Reef
  • Bryce Canyon
  • Zion
  • Joshua Tree

Bekijk hier langs welke restaurants en overnachtingen je komt op deze NP route door de Verenigde Staten. 

Rocky Mountain National Park

De Rocky Mountains National Park zijn de op één na grootste bergketen ter wereld. Met 1100m2 is het ook één van Amerika’s mooiste natuurgebieden. Met maar liefst 147 meren, 80 km aan rivieren, 600 km aan hikingtrails en hoge bergpieken kan je hier een hele dag besteden in de natuur. Het landschap bestaat uit bossen, meren, toendra’s, glaciers, bergtoppen en weiden. Kortom: genoeg te beleven hier voor een goede dag in de natuur.  

Black Canyon of the Gunnison

Black Canyon of the Gunnison behoort tot  een van de langste, diepste en smalste kloven ter wereld. De kloof die is uitgesleten door de Gunnison-rivier is 600 meter hoog en meer dan twee miljoen jaar oud. Om de kloof te ontdekken rijd je over de South Rim Road die open is van april tot halverwege november. Langs de weg vind je uitkijkpunten waar je naartoe kan wandelen.  

Canyonlands National Park

De Canyonlands National Park bestaat uit canyons, tafelbergen en grillige rotsformaties. In dit park tel je vier gebieden: The Islands in the Sky, The Needles, The Maze en als laatst The Horseshoe Canyon.   Er zijn twee verharde toegangswegen: Highway 313 leidt naar Island in the Sky en Highway 211 brengt je naar The Needles. De andere gebieden zijn alleen toegankelijk voor wandelaars en auto’s met vierwielaandrijving.

Route langs 8 nationale parken van amerika

Arches National Park

Bij Arches National Park kom je geweldige rotsbogen en andere bijzondere rotsformaties tegen. Wanneer je hier in de zomer bent is het door de hitte moeilijk uit te houden. Bezoek dit park daarom liever in de lente of herfst. Het park kan je zien door de diverse wandelpaden, maar sommige delen kan je alleen bewonderen na een lange trektocht. 

Capitol Reef

Capitol Reef  heeft een kleurrijk aanbod aan koepels en kliffen en is vernoemd naar het Capitoolgebouw in Washington. De koepels van het zandsteen lijken namelijk op dit gebouw. Naast de koepels en kliffen vind je in Capitol Reef de bekende fruitboomgaarden en historische gebouwen van de voormalige Fruita nederzetting. 

Bryce Canyon

Bryce Canyon doet je denken aan een ravijn, maar bestaat eigenlijk uit natuurlijk gevormde amphi-theaters. Deze bijzondere rotsen zijn ontstaan door erosie en zijn gevormd door de zestig verschillende lagen zand-, kalk- en leisteen. Door deze vele lagen van verschillende soorten steen zijn de meest prachtige kleuren ontstaan. Rotsformaties van pastelroze tot fel rood. 

route langs de nationale parken van amerika - a travel note

Zion National Park

Zion National Park ontvangt jaarlijks 3 miljoen bezoekers en ligt in de staat Utah. Zion National Park bestaat uit diepe canyons en ravijnen. De Zion Canyon is een ravijn van 800 meter diep die is uitgesneden door de Virgin River. In het noordwesten van het park vind je de Kolob Canyons dat bestaat uit kloven met wanden van 600 meter hoog. Een voordeel van dit stuk van het nationale park is dat het minder druk bezocht is. 

Joshua Tree

Het Joshua Tree National Park bestaat uit twee soorten woestijnlandschappen: de Colorado Desert en de Mojave Desert. In de Mojave Desert vind je de Joshua Tree waar dit natioanale park zijn naam aan te danken heeft, ook wel de Yucca brevifolia genoemd. 

route langs de nationale parken van amerika - a travel note

Plan je bezoek aan de nationale parken

Met zoveel verschillende nationale parken in de Verenigde Staten is er zeker een die voldoet aan jouw wensen. Op de website van de National Park Services kun je jouw bezoek van te voren plannen en dat is gemakkelijk te doen aan de hand van de staten op jouw reis. Zo reis je bijvoorbeeld in bovenstaande Roadtrip door vier staten, namelijk: Colorado, Utah, Nevada en California. Het beste zijn deze parken te bezoeken als je de beschikking hebt over een (huur)auto. Zo kun je gemakkelijk van uitkijkpunt naar uitkijkpunt rijden en naar startpunten rijden van de mooiste wandelpaden.

Voordat je een nationale park kunt bezoeken zul je een ‘Annual Pass’ oftewel een jaarpas moeten aanschaffen van 80 Amerikaanse dollars. Deze pas geeft jou en medereizigers in de auto toegang tot maar liefst 2000 recreatiegebieden, waaronder alle nationale parken. Aangezien er twee handtekeningen op de pas kunnen en deze een jaar geldig is, is het verstandig om op bijvoorbeeld Marktplaats te checken of er nog een tweedehands pas te koop is. Vaak is dit de helft van de prijs!

Let goed op de toegankelijkheid van de nationale parken in de VS. Door de diverse jaargetijden kan het betekenen dat bepaalde gebieden zijn afgesloten voor bezoekers door bijvoorbeeld bosbranden, lawinegevaar etc.

roadtrip nationale parken amerika
nationale parken van Amerika - Travel note

paklijst nationale parken VS

Bij de ingang van de parken of in de Visitor Centers kun je een kaart van het gebied krijgen, zodat je kunt bepalen welke routes jij wilt wandelen. Begin voorbereid aan je wandeling en vergeet vooral niet de volgende spullen mee te nemen tijdens je tocht: bergschoenen, eten, water, extra (regen)kleding en sokken, zonnebril, zonnebrandcrème en pet, zakmes, powerbank, eerste hulp kit inclusief reddingsdeken.

Een winkel waar je goed kunt slagen voor al deze spullen is Decathlon. Deze winkel heeft online een categorie specifiek gericht op ‘trekking’. Wat tijdens een lange wandeltocht in de nationale parken zeker niet kan missen is de waterzak. Echt een topper! Vul hem met water en je kunt aan jouw tocht beginnen. Geen last van lekkende flessen of zware omhulsels, deze zak kun je gedurende de hele reis hergebruiken. Ook goede bergschoenen is een must have, denk daarbij aan waterdichte schoenen die gemaakt zijn voor de lange tochten.

Geschreven door gastblogger: Dominique van der Pluijm

travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *