12 dingen om te doen op Ameland

12 dingen om te doen op Ameland

Wat is er veel leuks te doen op Ameland! Drie dagen hebben wij genoten van dit prachtige Waddeneiland, maar we zijn nog steeds niet uitgekeken op al het leuks dat Ameland te bieden heeft. Van prachtige natuur tot totale ontspanning. Op Ameland vind je het eigenlijk allemaal! Met deze tips weet je zeker dat je een heerlijke tijd zult hebben.

1. Fietsen rond het eiland

Ameland ontdekken per fiets moet je zeker doen als je hier bent. Je kan er natuurlijk komen met de auto, maar het echte eilandgevoel ervaar je pas als je op de fiets zit met de zeewind in je haren. Je kan vanaf de boot gelijk een fiets huren bij fietsverhuur Kiewiet. Als je met je bagage vanaf de boot bent gekomen regelen zij ook jouw bagagevervoer naar je accommodatie. Handig, want dan hoef jij het niet op de fiets te sjouwen. Verder heb je in Ameland nog veel meer fietsverhuurders en ben je van het westen van Ameland naar het oosten ongeveer 20 kilometer onderweg. Maar onderschat het niet, want op Ameland kan het flink waaien en is dat fietsen een stuk zwaarder. Gelukkig kan je ook kiezen voor een elektrische fiets of tandem. Is fietsen niks voor jou, maar wil je wel die haren in de wind hebben? Dan kan je ook kiezen voor een e-chopper

14x doen op Ameland

2. Bezoek de dorpjes

Ameland heeft vier dorpen waar je naartoe kan: Nes, Buren, Ballum en Hollum, waarvan Nes het grootste dorp is. Wanneer je aankomt met de boot zit je al bijna bij Nes waar je veel winkeltjes en restaurants hebt. Je vindt er kledingwinkels, een boekwinkel en de leuke interieurwinkel ‘De Afslag’. In Nes moet je ook zeker een kijkje nemen bij het oudste pand van Ameland, dat nu een chocolaterie is: Pand 1625. Kom je langs Ballum dan is dit ook een fijne plek om een terras op te zoeken, daarnaast vind je er dé Amelandse bierbrouwerij en kan je rondkijken bij diverse winkeltjes. 

3. De vuurtoren bezoeken of zelf beklimmen!

Als je denkt aan een vuurtoren is deze vaak rood met wit. En nu zal je net zien dat de vuurtoren van Ameland voldoet aan deze verwachting. In een stuk bos aan de rand van Ameland vind je de vuurtoren helemaal op het westen van het eiland. Van ver kan je hem al goed zien want hij is 55 meter hoog. De vuurtoren is in 1880 gebouwd en het licht werd in 1881 aangestoken. Wil je de vuurtoren in, dan is dat een flinke klim omhoog maar word je daarna zeker beloond door het prachtige uitzicht. Een kaartje om de vuurtoren te beklimmen kost 5,50 euro. 

Overnachting bij Breeze op Ameland

4. Race met een tuktuk over Ameland

Zijn we in Thailand? Nee, ook op Ameland kan je rondrijden in een TukTuk wagen. Hoe leuk is het om met dit grappige autotootje langs het wad te rijden en de leuke dorpjes te verkennen? Je kan de Ameland TukTuk huren voor de hele dag maar ook voor een dag- of middagdeel. De TukTuk is geschikt voor 3 personen. Geen zin om zelf te rijden? Kies dan de Ameland TukTuk Tour waarbij je in 1,5 uur rondgereden wordt over het eiland en ook zelf mag aangeven welke plekken je graag wilt zien. 

5. Wandelen door de natuur

Ameland heeft heel veel prachtige natuur, die je zeker niet links mag laten liggen als je dit eiland bezoekt. Maak een wandeling door het Hollumerbos. Hoor de uilen hun nachtroep doen en zie de konijnen snel over het pad springen. Bij De Hon, helemaal in het oosten van Ameland, heb je een grootte zandvlakte waar je heel veel verschillende vogels ziet. Ook het Oerd heeft een prachtig duinlandschap waar je doorheen kan wandelen of fietsen. 

6. Klim naar de hoogste top van Ameland

Je moet er even voor fietsen, maar dan heb je ook een prachtig uitzicht. Het hoogste punt van Ameland ligt in ’t Oerd. Je loopt omhoog en hebt op de 24 meter hoge duin een uitzicht over het duingebied en De Hon. Vanaf de trap kan je daarna naar beneden lopen om langs het water van De Hon te lopen naar het meest oostelijke puntje van Ameland. 

Wat te doen op Ameland - reisblog travel note

7. Ga op Eco-safari

Laat je door een gids vertellen wat de natuur van Ameland allemaal te bieden heeft tijdens deze eco-safari. Je gaat met een ecowagentje die 100% elektrische is rijden door het gebied Kooiduinen of het Hagedoornveld. Je vertrekt vroeg in de ochtend om 7.00 uur wanneer de dieren zich nog goed laten zien en jij extra kan genieten. In de wagen is er plek voor 6 á 7 mensen afhankelijk van welke tocht je kiest. In totaal ben je 2 uur onderweg.

8. Op excursie!

Als je op Ameland bent en wat meer mee wilt krijgen van de Amelandse natuur dan zijn er heel wat excursies waar je uit kan kiezen. Met een gids ga je op pad die vol enthousiasme vertelt over het gebied. Zo kan je kiezen uit een wad-, duin-, strand-, vuurtoren- en bosexcursie. Of ga typisch Amelands vissen met een kornet of doe een excursie naar de eendenkooi. Bekijk hier alle excursies van Ameland. Ben je voor tijdens een excursie nog op zoek naar een goede verrekijker om vogels en andere dieren mee te spotten? Dan is de Vortex Crossfire HD 8×42 de perfecte verrekijker om mee te beginnen. Lees hier alles wat je moet weten over deze verrekijker voor beginners

9. Drink dé Amelander cocktail bij restaurant Stranders

Als je dan op Ameland bent geniet je natuurlijk ook even op een terras in de zon. Als je van vis houdt is restaurant Stranders zeker ’the place to be’, maar ook voor de niet-visliefhebber (zoals ik) is er genoeg lekkers en voor een lekkere cocktail ben je hier zeker aan het juiste adres. De Amelander cocktail is hèt perfecte drankje als je op Ameland bent. Niet zo van de cocktails? Dan is een echte Amelandse likeur misschien meer iets voor jou. Een nobeltje of een robbenslok kan je hier ook drinken. 

restaurant stranders op Ameland - wat te doen

10. Bezoekje aan een museum

Een regenachtige dag op Ameland houdt jou niet tegen om toch iets leuks te ondernemen. Ameland heeft best een aantal musea die je kan bewonderen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Natuurhistorisch Centrum in Nes. Klim aan het eind de toren in om over het eiland te kijken en vogels te spotten. Voor de jutters onder ons is een bezoek aan het Landbouw-Juttersmuseum in Buren altijd een goed idee. Benieuwd naar de Amelandse historie? Dan is het Cultuurhistorisch museum in Hollum de juiste plek om daar alles over te weten te komen. Bekijk hier alle musea van Ameland

11. Stranddagje

Wat te doen op Ameland? Strand! Je kan niet naar een Waddeneiland gaan en niet het strand hebben gezien. Bij de vuurtoren in Hollum heb je een prachtig strand waar je na je wandeling of stranddagje de zonsondergang kan bekijken vanaf strandtent The Sunset. Zoek op de pier naar krabben en neem bij harde wind de vlieger mee. Verder heb je aan de hele noordkust van Ameland strand waar je heerlijk kan zwemmen en diverse strandtenten kan vinden. 

Dingen om te doen op Ameland
Breeze eco-stay overnachting op Ameland

12. Sterrenkijken

Je vindt niet vaak meer plekken waar het helemaal donker is en je ontelbaar veel sterren kan zien. De Waddeneilanden zijn daar gelukkig anders in. Op een heldere nacht kan je hier heel wat sterren bekijken en zelfs de Melkweg zien. Zeker bij De Hon kan je op een heldere nacht heel wat sterren, satellieten en planeten tellen. 

travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *