Terschelling: 14 dingen om te doen op dit Waddeneiland

Terschelling: 14 dingen om te doen op dit Waddeneiland

Op Terschelling is heel veel te beleven, want het is een groot Waddeneiland maar tegelijkertijd ook heel knus. Naar mijn mening is het de perfecte combinatie tussen Texel en Vlieland. Je kan hier uren fietsen over de grintweggetjes, bekijk de bijzondere vuurtoren, ga op vogeltocht en leer heel veel van alle beestjes op het wad. Hier lees je wat je allemaal kan doen wanneer je op Terschelling bent. 

1. Zeehondentocht met de Brandaris

Een van de leukste dingen die we gedaan hebben op Terschelling is de zeehondentocht met de Brandaris. Je gaat met deze oude reddingsboot naar de afgelegen zandbank Engelse Hoek waar tientallen zeehonden liggen. Je krijgt tijdens de rondvaart meer uitleg over de twee zeehonden die je gaat zien, namelijk de Nederlandse zeehond en de grijze zeehond die is overgekomen uit Atlantische Oceaan bij IJsland en Noorwegen. De kosten voor een zeehondentocht met de Brandaris zijn 14 euro. Reserveer hier je ticket voor een zeehondentocht op Terschelling

Dingen om te doen op Terschelling - travel note reisblog

2. Fietsen rond het eiland

Terschelling is een heerlijk fietseiland! Neem zelf je fiets mee of huur hem bij een fietsverhuurder op het eiland, want je verkent Terschelling het beste per fiets. Fiets over vlakke fietspaden, gravelwegen of ga avontuurlijk door het bos. Hier vind je 19 fietsroutes over Terschelling waarmee je avontuurlijk het eiland kan verkennen. Een absolute must om te doen als je op Terschelling bent.

3. Yoga met Yogiez Terschelling

Van mei tot september kan je en yogales volgen bij Yogiez Terschelling. Ezra leert je tijdens de yogales alle yogaposes en biedt verschillende soorten lessen aan. Voor 15 euro kan je een eenmalige les volgen of kies voor een rittenkaart. Wil je een uitgebreider pakket dan kan je ook yoga en surfen combineren of volg een heel yogaweekend. Bekijk hier het hele aanbod van Yogiez Terschelling. 

4. De oudste vuurtoren bezoeken

Je zal het in eerste instantie niet denken, maar de vuurtoren van Terschelling, Brandaris genaamd, is de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland. Hij lijkt modern gebouwd en daarnaast staat hij op een bijzondere plek, namelijk midden in het dorp van West-Terschelling. De Brandaris vuurtoren was in de middeleeuwen de Brandariuskerk uit 1323 die was gebouwd als toren voor de scheepvaart. Doordat Terschelling verschoof stortte de toren in zee in 1570. De huidige vuurtoren zoals hij er nu staat was af in 1594. Helaas kan je deze vuurtoren niet in want hij is niet toegankelijk voor het publiek. 

Doen op Terschelling - travel note reisblog

5. Surfen of suppen met Surfvillage

Terschelling heeft de beste liggen om goed te kunnen surfen. Je kan bij Surfvillage bij West aan Zee zelf een surfboard huren of kies voor surflessen. Wil je een heel weekend weg dan bieden zij ook een yoga en surfweekend aan. Is de zee echter wat stiller, maar wil je toch het water op? Dan is suppen het perfecte alternatief. Bij Surfvillage bieden ze namelijk ook supboards aan zodat jij er toch met een board (en peddel) op uit kan trekken. 

6. Stranddagje

Een stranddagje kan op een Waddeneiland natuurlijk niet ontbreken. Terschelling kent het breedste zandstrand van Nederland bij West aan Zee en Midsland aan Zee. Ga schelpen zoeken, lees een boek in de duinen en neem een duik in het water. Na afloop kan je een drankje doen bij De Zandzeebar bij Paal 12, Strandpaviljoen De Walvis of Strandpaviljoen De Branding bij Paal 11. 

Stranddag Terschelling - dingen om te doen

7. Lunchen bij 't Lokaal in West-Terschelling

Bij ’t Lokaal in West-Terschelling krijg je de lekkerste broodjes voorgeschoteld en ook nog eens voor een heel schappelijke prijs. Er wordt uitvoerig gewerkt met cranberry compote waar je op Terschelling niet aan ontkomt! Heel eerlijk gezegd vonden we de koffie iets minder, maar de vlierbloesem limonade en snickertaart zijn om je vingers bij af te likken. Deze plek mag je echt niet overslaan als je op Terschelling bent. 

8. Wadexcursie

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar wadlopen is toch wel het allerleukste om te doen als je op de Waddeneilanden bent. En op Terschelling biedt Flang in de Pan wel een heel bijzondere wadexcursie aan. Je gaat niet alleen wadlopen, maar er zit ook nog een lekkere proeverij bij van allerlei gerechten uit de zee. Wil je liever alleen een wadexcursie volgen dan kan dat uiteraard ook! Bekijk hier het aanbod van Flang in de Pan

Wadlopen Terschelling - dingen om te doen op Terschelling
14 dingen om te doen op Terschelling - atravel note reisblog

9. Wandelen door de natuur

Uitwaaien op Terschelling is zeker een aanrader en dat doe je het beste met een prachtige wandeling door de natuur. Ontdek bijvoorbeeld de Boschplaat met al zijn vogels, wandel helemaal tot het drenkelingenhuisje bijna op het puntje van oost Terschelling of wandel over de Noordsvaarder zandplaat. Bekijk hier 20 wandelroutes op Terschelling. Ben je voor tijdens je wandeltocht nog op zoek naar een goede verrekijker om vogels en zeehonden mee te spotten? Dan is de Vortex Crossfire HD 8×42 de perfecte verrekijker om mee te beginnen. Lees hier alles wat je moet weten over deze verrekijker voor beginners

10. Dineren bij Pura Vida

Pura Vida is de perfecte plek om te ontbijten, lunchen en eigenlijk ook voor dineren als je op Terschelling bent. Je hebt twee locaties, één in Midslands en de ander in West-Terschelling. Hoewel de Pura Vida in Midsland ruimer is, vonden wij die in West-Terschelling het leukst. De bananapancakes als ontbijt is een absolute aanrader en dat uiteraard met een heerlijke chai latte. Ben je geen koriander liefhebber geef dat dan even door wanneer je de Tabouleh bestelt. Niet alleen het eten is geweldig ook voor het interieur ben je hier aan het juiste adres. Zet deze plek dus maar vast op je lijstje van ‘dingen om te doen op Terschelling’. 

Doen op Terschelling - travelnote reisblog

11. Ontdek het drenkelingenhuisje

Het drenkelingenhuisje op de Boschplaat was vroeger bedoeld voor aangespoelde drenkelingen. Vroeger vonden hier de meeste schipbreuken plaats en in dit huisje konden de drenkelingen zich een aantal uur redden. In 1865 bestond het plan het huisje op te zetten en in 1953 was het zo beschadigd dat het niet meer gebruikt kon worden. In 1962 was het huisje helemaal verloren gegaan, maar uiteindelijk heeft in 2000 de Cultuur Historische Vereniging het huisje herbouwd, die je nu weer kan bezoeken. 

12. De dorpen verkennen

Terschelling kent een aantal dorpjes die perfect te verkennen zijn op de fiets. Ons lievelingsdorp is toch wel West-Terschelling. Veel leuke winkels zoals Bij Suuz, Fraai en Kiem vind je hier. Bij Midsland vind je vooral veel terrassen en af en toe een winkel. En natuurlijk Oosterend, wat ook wel het mooiste dorp van Terschelling wordt genoemd. Alle drie dus zeker een bezoek waard wanner je op Terschelling bent. 

Tips voor Terschelling - travel note reisblog
Wat te doen op Terschelling - tips en info

13. IJs eten bij biologische schapenboerderij De Zeekraal

Voor de ijsliefhebber is dit een absolute aanrader voor Terschelling. Per toeval kwamen wij bij schapenboerderij De Zeekraal terecht in Oosterend. Hier verkopen ze heerlijk ijs in de meest bijzondere smaken. Maar je kan hier ook heel veel andere lekkere producten kopen zoals honingwijn en heel veel soorten kaas. Of loop de deur uit met een product van schapenwol. Bekijk hier het aanbod van biologische schapenboerderij De Zeekraal

14. Cranberry proeverij bij de Cranberry winkel

Al meer dan 200 jaar is de cranberry cultuur aanwezig op Terschelling. Het kan je niet ontgaan als je hier bent want in elk restaurant krijg je wel iets met cranberry voorgeschoteld. Wil je er iets meer over leren dan is een cranberry proeverij bij de Cranberry winkel een uitstekende manier. Compote, jam, sap, thee en nog veel meer dat je hier kan proeven. Voor 7,50 euro krijg je 45 minuten uitleg over de crandberry cultuur van Terschelling met een heerlijke proeverij erbij. Reserveer hier jouw cranberry proeverij bij de Cranberry winkel op Terschelling. 

travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *