16 dingen die je kan doen op Vlieland

16 dingen die je kan doen op Vlieland

Wil je optimaal genieten van dit eiland? Dan komt deze lijst met 16 dingen die je kan doen op Vlieland zeker van pas! Natuurlijk kan je de hele dag op de camping zitten met een boek in je hand en je helemaal prima vermaken, want waar is anders vakantie voor. Op Vlieland beleef je het echte eilandgevoel en dat merk je aan alles. De eilanders leven hier mee met de getijden en gaat het net een stukje rustiger dan je waarschijnlijk gewend bent. Ben jij echter niet zo rustig en wil je alle hoeken van dit eiland ontdekken? Lees dan hier wat je allemaal kan doen!

1. De vuurtoren op

De vuurtoren van Vlieland, ook wel de Vuurduin of Rode Kabouter genoemd, staat boven op de 40 meter hoge Vuurboetsduin. Dit is één van de hoogste duinen van Nederland. De vuurtoren staat al sinds 1909 op dit eiland en in 1990 werd hij opengesteld voor toeristen. Vanaf hier kan je over het hele eiland kijken en voor nog wat meer hoogte klim je zo de vuurtoren in. Je betaalt 3 euro per persoon om omhoog te gaan met de vuurwachter. Check voordat je gaat hier de openingstijden

2. Fietsen rond het eiland

Je verplaatst je het best per fiets als je op Vlieland bent. En als je dan toch een fiets hebt meegenomen of gehuurd is het wel zo leuk om daarmee het eiland te verkennen. Vanaf Camping Stortemelk zal je Oost-Vlieland al een beetje gezien hebben, maar het is niet gek om niemand tegen te komen wanneer je je in West-Vlieland begeeft. Hier fiets je langs de kust en kan je een fietsroute volgen door het oudste bos van Vlieland. Nog verder doortrappen en je komt uit bij het Posthuys waar je een welverdiende kopje koffie kan drinken. De echte avonturiers kiezen natuurlijk voor de fietspaden door het duingebied waarbij je over de schelpenpaden fietst. 

3. Met de Vliehors Express

Je hebt hem vast wel gezien op het strand: De Vliehors Express. Een absoluut begrip op Vlieland. Met deze grote bus rijd je over het zand ‘De Sahara van het Noorden’, beter bekend als: de Vliehors. Je komt hier op een uitgestrekte zandvlakte, soms in de verte kan je een zeehond spotten en ineens staat er in al dat niets een huisje. Dit drenkelingenhuisje was vroeger voor de gestrande schipbreukelingen en tegenwoordig staat dit huisje in de top 10 van trouwlocaties. Je kan je ticket voor de Vliehors Express kopen bij de Dorpstraat. Lees hier alle informatie over de Vliehors Express.

4. (Kite)surfen met Surfana

Altijd al willen leren surfen? Dan zit je op Vlieland goed! Want Vlieland behoort tot één van de beste surfspots van Nederland. Daarom komt Surfana als geroepen. Hier kan je surf- en kitelessen nemen, maar ook een heel surfweekend of surfkamp boeken. Leer alles over de golven, de geschiedenis van surfen en uiteraard hoe je op je surfplank moet staan. Gegarandeerd dat je aan het eind van de les een goeie golf hebt gepakt. Wil je een surfweekend bij Surfana boeken? Lees hier wat je kan verwachten.

5. Wandelen door de natuur

Vlieland heeft heel veel bossen en duinlandschap waar je uren doorheen kan wandelen. De naaldbossen zijn aangelegd, maar tegenwoordig vullen ze de bossen aan met Hollandse loofbomen. Het Bomenland is één van de oudste bossen van Vlieland, die is aangelegd in 1903. Je kan hier dwars doorheen fietsen of een wandeling maken. Tussen augustus en september kan je de paarse heide zien bij het natuurgebied naast Camping Stortemelk. Het alleroudste stuk bos heet Oude Kooi en ligt in West-Vlieland. Dit bos is aangelegd in 1898, samen met een eendenkooi. In dit bos werd vroeger namelijk wilde eend gevangen. Als je dan toch in het bos bent kan je ook wat oude takken verzamelen voor een kampvuur op het strand met marshmallows. 

kamperen op Vlieland

6. Te paard

Ben jij dol op paarden en zou je graag een ritje willen maken door de Vlielandse natuur? Bij stal Edda kan je een buitenrit maken van 1 á 2 uur. Te paard ga je door het bos en de duinen en gevorderden zullen zelfs in galop over het strand gaan. Voor een rit van een uur geldt een tarief van 30 euro. Bekijk hier welke rit het beste bij jou past. 

7. Zeehondentocht

Stap in de rubberboot en de schipper brengt je naar zandvlakte De Richel. Hier liggen de zeehonden heerlijk te zonnen. Wanneer ze nieuwsgierig zijn komen ze vanzelf naar je toe gezwommen. De boot gaat 40 km/h en de tocht duurt 45 minuten. Per volwassene kost deze tocht 25 euro. Lees hier meer over deze zeehondentocht op Vlieland. Wil je de zeehonden extra goed spotten met een verrekijker? De Vortex Crossfire HD 8×42 is de perfecte verrekijker voor beginners. Lees hier alles wat je moet weten over de Vortex Crossfire verrekijker

8. Yoga aan zee

Tijdens de zomervakantie kan jij je dag goed beginnen met een yogasessie op het strand. Lerares Wytske leert je alle yoga poses tijdens haar yoga-sessie. Op Vlieland kom je uiteraard al helemaal tot rust door het eiland tempo, maar deze yoga-sessie op het strand mag zeker niet ontbreken aan je vakantie hier. Je deelname aan deze ochtend yoga-sessie is geheel gratis wanneer je op Camping Stortemelk verblijft.

strand van Vlieland - reisblog travel note

9. Stranddagje

Dit kleine eilandje heeft het schoonste zand van alle Waddeneilanden. Daar moet je natuurlijk optimaal van genieten. Pak je strandlaken, neem een boek mee in de tas, trek je zwemkleding aan en vergeet je zonnebrand niet. In een duinpannetje of toch liever een plekje dichterbij het water? Kom helemaal tot rust, want je merkt gelijk dat dit strand niet is zoals Scheveningen of Hoek van Holland. Misschien heb je zelfs het geluk dat je het strand voor je alleen hebt!

10. Wadexcursie

Dit is niet het wadlopen dat je misschien gewend bent. Tijdens deze wadexcursie ga je op pad met een ervaren werelderfgoed gids die alle ins en outs kent over dit stukje natuur van Vlieland. Leer meer over de beestjes die er leven en de planten die er groeien. Trek warme kleding aan en laarzen, want die zijn verplicht. Mocht je die niet mee hebben dan kan je laarzen voor 2 euro lenen. Kies voor de avond- of dagexcursie die allebei een uur duren. Boek hier je wadexcursie op Vlieland 

11. Sterren kijken

Als je op Vlieland in de avond naar de sterrenhemel kijkt kan je zelfs de melkweg zien! Je moet natuurlijk wel een heldere nacht hebben en je kan hem het beste zien bij volle maan. Met de app Star Chart kijk je welke planeten je ziet en wie weet zie je een paar satellieten voorbijkomen. Wil je foto’s maken van de sterren dan heb je een spiegelreflexcamera en statief nodig. 

kamperen op vlieland

12. Taartjes eten bij Leut

Bij Leut Vlieland geniet je van de lekkerste taartjes. Daarom is dit echt een plek voor de zoetekauwers, maar ben je meer van hartig dan heb je hier ook heel veel keus uit lekkere gerechten. Loop door naar het eind van de Dorpstraat waar Leut Vlieland zit en kies een tafeltje aan de straatkant. De taartjes zijn hier allemaal homemade en dat proef je! Maak hier alvast een keus voor jouw gerecht bij Leut Vlieland

13. Buitenbioscoop Podium Vlieland

Altijd al naar een buitenbioscoop gewild? Pak dan nu je kans want op Vlieland organiseert Podium Vlieland drie keer in de week, wel alleen bij mooi weer, een buitenbioscoop in de duinen. De buitenbioscoop is helemaal gratis dus neem je kleedje mee een bak popcorn mee en ga er eens goed voor zitten. De genres die worden afgespeeld zijn: classic, arthouse, premiéres en on demand. Wil je kijken welke film er draait dan moet je je aanmelden voor de podiumsleutel en kan je gelijk reserveren. Bij slecht weer ga je gewoon de binnenbioscoop in van Podium Vlieland op de Dorpstraat. Geniet ook van hun aanbod van theater en muziek. Bekijk hier het programma van  Podium Vlieland

14. Het dorp verkennen

In het dorp van Vlieland kijk je je ogen uit! Hier heb je allerlei leuke winkels waar je echte Vlielandse spullen kan kopen. Ben je een echte snoepkont dan moet je zeker eens langsgaan bij het snoepwinkeltje. Dit winkeltje is namelijk een heus begrip hier. Haal je haring bij de haringkraam of kies voor een lekker ijsje die je opeet aan het Wad. Ook de restaurants die je hier vindt bieden je lekker eten aan. Zo eet je bij restaurant Puur de beste Italiaanse gerechten of geniet je aan het begin van de Dorpstraat van heerlijke pannenkoeken bij het Pannenkoeken restaurant. 

15. Zwemmen bij Flidunen

Is de zee te koud, dan biedt zwembad Flipperduin jou een verwarmd zwembad aan. Verblijf je op Camping Stortemelk dan krijg je zelfs je kaartje gratis voor dit zwembad! Je kan recreatiefzwemmen, maar ook kiezen voor bijvoorbeeld de Ladies Workout of Aquafit. Glij van de glijbaan of neem een duik van het startblok. 

16. Avondje uit bij De Bolder

Ben je op Camping Stortemelk dan mag een avondje bij De Bolder zeker niet ontbreken. Hier zit je met je vrienden een drankje te drinken, een leuk kaartspel te spelen of vanwege die lekkere pizza’s die ze hier hebben. Wil je niet alleen komen voor het eten, dan is er ook de optie om in de Grote of Kleine Zaal een optreden of film te zien. Lachen met de leukste cabaretier of zwijmelen tijdens die romantische film. Bekijk hiervoor het programma van Camping Stortemelk.

travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *