Weekend in Wenen

Weekend in Wenen

Een weekend in Wenen is zeker een must do, want wat heeft deze stad veel te bieden. Prachtige gebouwen, een rijke geschiedenis, een grote collectie aan bezienswaardigheden en leuke restaurantjes. Laat je in deze stad meeslepen door de cultuur en geniet volop van deze bruisende stad, waar wereldberoemde componisten door werden geïnspireerd zoals Mozart en Bach. Wenen wordt daarom ook wel The City of Music genoemd. 

Wat te doen in Wenen

Ben je in Wenen? Heb jij even geluk! Deze stad heeft onwijs veel te bieden op cultureel vlak. Laat je meenemen door de geschiedenis van Wenen via de architectuur van de stad en de geweldige hoeveelheid musea die je kan bewonderen. Hier een lijst met de dingen die je niet wilt missen tijdens een weekend in Wenen. 

1. Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn behoort tot één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Wenen. Niet voor niets, want dit prachtige paleis staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het paleis bestaat al sinds 1559 en heeft een rijke geschiedenis. Het is meerdere malen afgebrand en helemaal verwoest in 1683. Keizer Leopold I kwam met de opdracht om een geheel nieuw paleis te bouwen in 1688. Vanbuiten zie je ontzettend veel ramen die behoren tot de 1441 kamers van het paleis. Laat je tijdens je bezoek ook verrassen door de grote tuin. Wil je nog meer zien, bezoek dan de dierentuin. Tiergarten Schönbrunn bestaat al sinds 1752 en is de oudste dierentuin ter wereld. Een entreeticket kost 24 euro. 

Je kan met de metro naar Schloss Schönbrunn. Vanaf het metrostation is het ongeveer 5 minuten lopen. Wil je het paleis vanbuiten bekijken dan hoef je geen ticket te kopen. Het paleis is alle dagen toegankelijk voor bezoekers.

reisblog a travel note schloss schonbrunn weekend in wenen
wenen oostenrijk reisblog travel notes

2. Bekijk de streetart bij het Donaukanaal

Het Donaukanaal is the place to be voor kunst en drankjes aan het water. Er zijn diverse terrassen waar je kan zitten met een drankje, terwijl je geniet van de zon aan de Donau. Kijk je ogen uit want elk stukje muur is beschilderd. Felle kleuren, abstract, modern, je kan het zo gek niet bedenken. Je beleeft er 17 kilometer wandel- of fietsplezier dus neem rustig de tijd om de kunst te bewonderen.  

3. Ontdek de musea bij het Museumquartier

Museumliefhebbers opgelet: kom je uitleven in Wenen, want aan musea geen gebrek bij het Museumquartier! Mijn favoriete museum is toch wel het Natuurhistorisch Museum. Van het Natuurhistorisch museum loop je zo naar de overkant waar je het Kunsthistorisch Museum vindt. Daarnaast kan je ook een kijkje nemen bij het Leopold Museum, Sigmund Freud Museum, Technisch Museum of het Moderne Kunst Museum. Wil je even iets anders, dan kan je naar het Vlinderhuis (Schmetterlinghaus) gaan. Het gebouw is heel bijzonder, maar wacht maar tot je de rijke collectie vlinders ziet die vrij rondvliegen. 

4. Wandel door het stadscentrum van Wenen

Een stad als Wenen had ik nog nooit eerder gezien. Zoveel mooie, oude gebouwen en dan uit het niets een prachtige kerk. Loop door het stadscentrum waar je je kan verheerlijken door de prachtige architectuur. In het centrum zijn er genoeg cafés om te zitten en bij te komen van het winkelen. Bij het Goldenes Quartier winkel je als je eens goed je geld uit wilt geven. Hier vind je namelijk merken als Prada, Louise Vuitton en Saint Laurent. In de Mariahilferstrasse vind je winkels als Zara, Mango en H&M. 

reisblog wenen bezienswaardigheden reisblog travel notes
weekend in wenen stadscentrum reisblog atravelnote.nl

5. Wandel door het Stadtpark

Het Stadtpark bruist van de gezelligheid. Je vindt er heel veel bankjes om uit te rusten. Het park is ontworpen in 1862 in de stijl van een Engelse tuin. Neem plaats op een bankje en kijk over de rivier de Wienfluss. In het park staan allerlei soorten beelden en een aantal fonteinen. Een echte trekpleister is het bronzen beeld van Johann Strauss op zijn viool. 

6. Bekijk de Karlskirche

De Karlskirche, gebouwd in 1716, is gemaakt in opdracht van Karel V. Karel V beloofde in 1713, in het jaar dat de pest uitbrak, aan de heilige Karel Borromeus dat er een kerk zou komen op het moment dat de plaag voorbij zou zijn in Wenen. Deze rooms-katholieke kerk is erg opvallend door zijn groene koepel en twee zuilen aan de voorzijde. Voor de echte durfals: je kan met een lift en een aantal trappen helemaal naar boven in de koepel waarna je uitkijkt over Wenen. 

De kerk aan de Karlsplatz is elke dag geopend voor bezoekers. Wil je de kerk vanbinnen bewonderen en gebruikmaken van de panoramalift, dan kost dit 8 euro voor volwassenen.

7. Ankeruhr

Bij toeval kwamen we het Ankeruhr tegen. Deze wereldberoemde klok vertelt een verhaal. Dat zie je niet alleen aan de prachtig gedetailleerde uitwerking, maar zodra de klok op het hele uur slaat gaan de elementen bewegen en kan je luisteren naar de orgelmuziek. De klok werd bedacht in 1911 door de verzekeringsmaatschappij “Der Anker” en bezat 800 orgelpijpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de klok beschadigd waardoor het orgel niet meer gemaakt kon worden. Sindsdien is er een digitaal orgelspel te horen. Een aantal beroemde mensen die verwerkt zijn in de klok zijn: keizerin Maria Theresia, Joseph Haydn, keizer Marcus Eurelius en Prins Eugene van Savoye.

klok wenen citytrip weekend travel notes reisblog

8. Bezoek de Votiefkerk

De Votiefkerk behoort tot een van de belangrijkste neogotische bouwwerken ter wereld. De kerk werd gebouwd in 1856 en was pas klaar in 1879. Hij is gebouwd ter herdenking aan de mislukte aanslag op keizer Frans Josef I. Aan de voorzijde zijn twee hoge torens te zien van wel 99 meter. Bewonder de kerk gratis vanbinnen en bekijk het orgel en het glas in lood. In de kerk is Niklas Salm begraven, de leider van Wenen tijdens het eerste beleg van de Turken in 1529. 

Eten in WEnen

Van al dat wandelen heb je vast trek gekregen. Gelukkig heeft Wenen een rijk aanbod van leuke tentjes om te eten en drinken. Hier mijn twee favoriete tentjes die de beste broodjes hebben: 

Eet de beste bao bun bij de Bao Bar

Bij de Bao Bar vind je de beste bao bun van de stad! Het is een kleine toko in een zijstraat van de winkelstraat Taborstraße. Je hebt een keuze uit 5 soorten belegde buns. Elke dag worden de buns hier vers bereid. Is er binnen geen plek, dan kan je je bestelling meenemen. Per bun betaal je slechts 3,50 euro en ze zijn ongelooflijk lekker! 

Overheerlijke pita bij Hungry Guy

Hungry Guy heeft een rijk assortiment aan ge-wel-dig lekkere pitabroodjes! Een grote, rijkgevulde pita met allerlei soorten vullingen. Geen zin in pita? Ze hebben ook diverse planken met allerlei lekkers. 

wenen travel notes atravelnote.nl reisblog
travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

1 reactie op “Weekend in Wenen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *