10 dingen om te doen in Amsterdam

10 dingen om te doen in Amsterdam

Met deze 10 dingen om te doen in Amsterdam hoef jij je geen seconde te vervelen in deze hoofdstad van Nederland. Uiteraard staat Amsterdam bekend om zijn grachten en idyllische pakhuisjes. Deze zijn uiteraard ook toegevoegd aan de lijst, maar Amsterdam heeft nog veel meer toffe plekken die je zeker moet bezoeken als je hier bent. Leef je uit en enjoy! 

Varen door de grachten

De grachten van Amsterdam staan niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoed lijst. Vanaf het water ontdek je Amsterdam op een hele andere manier. Vaar door één van de 17e-eeuwse hoofdgrachten: Singel, Herengracht, Keizersgracht of de Prinsengracht. Je kan ervoor kiezen om een toeristentour te doen. Dan vind je allerlei canneltours bij de Damrak. Je kan natuurlijk ook zelf een bootje huren en de grachten ontdekken. Op een mooie zomerdag zijn de grachten drukker en is het soms lastig varen, zeker bij smalle stukken. Ga daarom lekker vroeg op zondagochtend, zodat je de grachten voor jezelf hebt. 

activiteiten amsterdam a travel note
doen in amsterdam

Ga de natuur in bij het Amsterdamse bos

Het Amsterdamse bos is maar liefst drie keer groter dan Central Park NY en ontvangt jaarlijks 6 miljoen bezoekers, die hier komen genieten van de natuur. Naast de natuur kan je hier heel veel activiteiten doen: bezoek de boerderij, bekijk een voorstelling bij het Bostheater, ga langs bij de manege, maak een rondvaart over het water met een boswachter, huur een fiets, maak een kanotoch en er is zelfs een spa! Je hoeft je hier dus geen seconde te vervelen.

Bekijk de drijvende bloemenmarkt

De drijvende bloemenmarkt was er al sinds 1862, toen kooplieden hun bloemen nog door de grachten naar het centrum brachten. De bloemenmarkt ligt aan de singel en bestaat nu uit vastliggende sloepen. Je kan hier terecht voor allerlei soorten bloemen, bloemenbollen, planten en zaden. 

Bezoek een museum

In Amsterdam heb je maar liefst 90 musea waar je uit kan kiezen. De meest beroemde is natuurlijk het Rijsmuseum, waar de grote namen zoals Van Gogh, Rembrant van Rijn en Vermeer hangen. Een echte aanrader vind ik het Moco Museum. Dit moderne museum is klein, maar heeft een interessante collectie. Bewonder de kunst van Coon, Damian Hurst en Banksy.

Hier vind je een lijst met alle musea van Amsterdam  

leuke dingen om te doen in amsterdam - a travel note - reisblog

Het dak op

Wil je de stad van hoger bekijken, dan kan dat gratis op het dak van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (7e verdieping). Dit dak is gratis te bezoeken en heeft bankjes en een aantal waterspuiten in de zomer die zorgen voor heerlijke verkoeling. Kijk op 40 meter hoogte uit over het IJ en Oud- Amsterdam. Binnen op de 7e verdieping kan je rustig plaatsnemen in restaurant OBA Babel. Als je nog hoger wilt dan moet je naar de A’DAM Lookout in de A’Dam Toren. Deze toren lijkt heel nieuw, maar staat er al sinds 1971. Vanaf de 22e verdieping kijk je uit over heel Amsterdam en voor de echte durfals kan je in Europa’s hoogste schommel zitten. 

Relax in het Vondelpark

Wat ooit begon met de naam: het Nieuwe Park in 1865, is nu bij alle Amsterdammers bekend als het Vondelpark. Vernoemd naar dichter en toneelschrijver: Joost van den Vondel. Amsterdam is 219km2 (waarvan een kwart water) en heeft meer dan 850.000 inwoners. Even ontsnappen aan al die mensen, auto’s, trams, scooters en héél véél fietsers doe je natuurlijk in het Vondelpark. Uiteraard ligt hier ook een groot deel van Amsterdam even bij te komen, maar het is zeker een fijne plek om te vertoeven. Neem in de zomer je picknick kleed mee en wat lekkers en geniet van de rust om je heen. 

Wandel door de winkelstraten

Amsterdam kent vele straatjes met leuke winkels. Op de P.C. Hoofdstraat vind je de dure, luxe winkels. Loop je liever winkels in zoals Zara, Mango en H&M? Dan zit je op de Kalverstraat goed. Als je exclusieve boutiques of vintagekleding zoekt ga dan naar de Negen Straatjes, De Pijp of De Hallen. je hebt in Amsterdam genoeg winkels en soms kom je de leukste winkels tegen door te dwalen door de stad. 

a travel note - wat te doen in amsterdam

Streetart bij NSDM-werf

In Amsterdam-Noord, op de NDSM-werf, kan je straks het grootste street art museum ter wereld bezoeken. In 2019 zouden ze dit openen, maar door reconstructie is de opening vertraagd. Nog even geduld dus, maar je kan hier straks 150 kunstwerken bewonderen op maar liefst 7000 m2. Gelukkig kan je op de Lasloods zelf en eromheen wel al hele mooie street art zien. De grote muurschildering van  Anne Frank, gemaakt door Eduardo Kobra, kan je niet hebben gemist. 

Bekijk het smalste huis van Europa

Amsterdam heeft allerlei soorten smalle huizen, met trapgevels, klokgevels, halsgevels en lijstgevels Op nummer 22 in de Oude Hoogstraat vind je het smalste huis van Europa. Dit huis is 2.02 meter breed en 5 meter diep. Het huis met de smalste gevel, van maar 1 meter, vind je op Singel 7. De huizen in Amsterdam zijn zo smal, aangezien er belasting werd geheven op grond van je gevel. Een brede gevel betekende dus meer belasting. 

amsterdam - travel notes

Zonnen op het stadsstrand

Je kan in Amsterdam ook gewoon een dagje strand pakken. Jawel, Amsterdam kent namelijk stadsstranden! Lig in de zon in een klapstoel met je voeten in het water. De leukste zijn; standstrand Sloterplas, Pllek of StrandZuid. Het strand van Sloterplas is leuk voor een drankje, wat te eten, even het water in en af en toe een festival. Bij Pllek moet je zijn als je wilt genieten van het uitzicht over het IJ, live muziek en een gezellige sfeer. Bij StrandZuid lig je met de voetjes omhoog op een loungebed of geniet je van het terras aan het water. 

Wandel door de botanische tuin

Genieten van een tropische omgevingen in de botanische tuin van Amsterdam: Hortus Botanicus. In 1967 opgezet en heeft een buitentuin en kassencomplex. In de buitentuin kan je de vele bomen, vaste planten, rotstuin en varentuin bewonderen. Terwijl je binnen geniet van de grootste cactus- en vetplanten collectie van Nederland. Voor de miniatuurbomen liefhebbers: deze tuin is de enige in Nederland met een Penjing-collectie en prachtige Bonsai boompjes. Je kan rondleidingen volgen en er worden leuke activiteiten gepland. Na je wandeltocht door deze jungel geniet je nog even na met een drankje op het terras. Wil je er nooit meer weg? De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers, dus grijp je kans! 

Overnachten in het
Volkshotel in Amsterdam

11x de leukste boeken
voor op reis

15 leuke dingen om te doen in Rotterdam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *