Deze musea in Nederland zijn voor alle kunstliefhebbers zeker een bezoekje waard. Word meegenomen in de wondere wereld van illusie, laat je verrassen door alles van de natuur bij Naturalis of kijk je ogen uit bij het moderne kunstmuseum Voorlinden. Voor jong en oud zijn deze musea een leuke activiteit op een regenachtige dag. 

1. Naturalis

Naturalis in Leiden is mijn ultieme favoriet! In het nieuwe gebouw dat is geïnspireerd op de vorm van een honinggraat vind je verdeeld over 6000m2 alles wat je moet weten over de natuur. Naturalis heeft zeven verdiepingen en elke verdieping is weer een verrassing. Hoe de dieren worden tentoongesteld is prachtig om te zien en ze hebben het beste bewaard voor het laatst. Bekijk de T-rex, hoe de mens is ontstaan, alles over de dood en de verleiding. Een museum voor jong en oud en één van de leukste musea van Nederland. 

2. Voorlinden

Het Voorlinden museum is een modern kunstmuseum in Wassenaar. De locatie is prachtig en het gebouw is groter dan je in eerste instantie verwacht. De kunst die het museum bezit is meeslepend en indrukwekkend. Van levensgrote wassenbeelden tot een zwembad waar je in kan staan. Beleef de oneindigheid in de Infinity Room van Yayoi Kusama’s of bewonder een reuzen pompoen. Je vindt er kunst van onder andere Damien Hirst, James Turell en Ron Mueck. 

3. Moco Museum

In het Moco Museum ben je aan het juiste adres als je houdt van moderne kunst. Hier vind je werk van kunstenaars als Banksy, Daniel Ashram en Jeff Koons. Het is een klein museum dus je hebt binnen 40 minuten wel alles gezien, maar dit is zeker een bezoek waard wanneer je in Amsterdam bent en van moderne kunst en street art houdt. Het museum is dagelijks geopend en je betaalt 15,50 euro entree. 

Leukste musea van Nederland bezoeken - reisblog travelnote

4. Escher in het Paleis

In Den Haag heb je museum Escher in het Paleis, waar je goed voor de gek wordt gehouden. Je kan hier uren naar Escher zijn werk kijken en niet ontdekken hoe het nu precies in elkaar zit. Bekijk hier 120 van Escher zijn werken, maar ook het gebouw waarin het wordt tentoongesteld is mooi om te zien. Wanneer je al het werk hebt bewonderd kan je op de tweede verdieping zelf aan de slag met illusie. 

5. Remasterd

Remastered is een nieuw digitaal museum in Rotterdam. In dit museum onder de Erasmusbrug bevind je je voor 60 minuten in een heel andere wereld. Binnen 4 kamers wandel je door de oceaan, door de lucht of in een ruig weiland met een reus. Aan het eind wordt het werk van de grote meesters weergegeven in een nieuw jasje. Een bijzondere ervaring die zeker op je lijstje moet van musea om te bezoeken in Nederland. 

6. Kunsthal Rotterdam

De Kunsthal in Rotterdam behoort ook zeker tot één van mijn favoriete musea om te bezoeken. Hier vind je bijzondere tentoonstellingen van moderne kunst die bestaat uit fotografie, mode en design. Sinds 1992 is de Kunsthal een begrip in Rotterdam, ook door het kunstzinnige gebouw met 7 verschillende tentoonstellingshallen. Wil je na het kunst kijken even rustig zitten, dan kan dat in het Kunsthalcafé waar je lekkere broodjes en drankjes hebt. 

Leukste musea om te bezoeken in Nederland - travelnote reisblog

7. Nxt Museum

Voor het Nxt Museum in Amsterdam zijn kunstenaars, technologen, wetenschappers, muzikanten en ontwerpers samengekomen om jou een onvergetelijke beleving te bieden. Dit museum is het eerste museum in Nederland dat zich richt op mediakunst. Het is niet een heel groot museum dus aan een uur heb je genoeg. Verwonder je bij het Nxt Museum over de verschillende digitale tentoonstellingen. 

8. Doloris

Een museum kan je het niet noemen, het is eerder een heel bijzondere beleving. Doloris, gevestigd in Tilburg, is heel moeilijk te omschrijven maar je zou kunnen zeggen dat het een soort sprookjesachtig dolhof is, waarbij je moet klimmen en kruipen. Belangrijk dus dat je een beetje fit bent. Je kan je elke keer weer verbazen over een nieuwe kamer waar je in bent beland. Geen museum dus, maar wel een aanrader om eens te bezoeken. 

Musea van Nederland bezoeken - reisblog travelnote

9. Rijksmuseum

Als Nederlander moet je ook zeker het Rijksmuseum in Amsterdam hebben bezocht. Hier vind je een grote collectie aan kunst van Nederlandse meesters. Zo zijn hier het Melkmeisje van Johannes Vermeer, De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn en werk van Van Gogh tentoongesteld. Ook de bibliotheek is zeker een bezoek waard. 

10. Wereldmuseum

Het Wereldmuseum in Rotterdam is een leuk museum voor jong en oud. Je vindt er veel verhalen over de geschiedenis van landen en culturen. Het Wereldmuseum werd geopend in 1885, wat toen nog Het Museum voor Land en Volkenkunde werd genoemd. Vroeger behoorde het pand van het Wereldmuseum tot de Koninklijke Yachtclub en namen de leden voorwerpen mee van hun reizen. Tegenwoordig kan je deze collectie van verzamelingen van anderhalve eeuw geleden hier bewonderen. Het museum is geopend van dinsdag tot zondag. 

travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *