Milieuvriendelijk reizen - hoe doe je dat?

Milieuvriendelijk reizen - hoe doe je dat?

We weten allemaal dat reizen veel impact heeft op de aarde. Nu we nog niet hebben uitgevonden hoe vliegtuigen kunnen vliegen op zonne-energie en hoe we in een heel korte tijd de plasticsoep kunnen oplossen zijn hier een aantal tips om je reis iets milieuvriendelijker te maken. Want we willen allemaal nog heel lang kunnen genieten van deze aardbol, maar dat gaat niet als we zo doorgaan. Daarom hier een lijstje van hoe jij wat milieuvriendelijker op reis kan gaan. 

Boek je reis bij een bewuste reisorganisatie

Tegenwoordig zijn er heel wat reisorganisatie die zich inzetten voor milieuvriendelijke reizen. Daar is Footprint Travel er één van. Zij zetten zich in voor de lokale bevolking en een betere wereld. Ook Voja Travel is bewust bezig met hun reizen naar onder andere Kaapverdië, Madeira en Santiago. Je kan bij deze organisaties een reis boeken waar alles voor je geregeld wordt en je zo je reis wat bewuster boekt en de lokale bevolking steunt. 

Kies voor de trein of auto in plaats van het vliegtuig

Heel veel mensen kiezen voor een vliegreis naar hun bestemming. Vaak niet wetende dat een vliegtuig 2 tot 4 keer meer uitstoot levert dan dezelfde rit met een auto. Wanneer jij bijvoorbeeld naar Londen wilt kan dat met het vliegtuig. Vanaf Amsterdam naar Londen geeft een retour vlucht 110kg CO2-uitstoot in 2 uur en 20 minuten. Dat staat gelijk aan 157 keer de was doen. Als je deze afstand zou afleggen met de trein is dat 16,34 kg CO2-uitstoot in 5 uur. Omdat er met een trein meer mensen worden vervoerd is dit een milieuvriendelijkere manier van reizen dan een autorit. Echter, een autorit is wel veel zuiniger dan een vliegreis. Bereken zelf je CO2-uitstoot via EcoTree. Wil je helemaal CO2-neutraal op reis, dan pak je de fiets. 

Tips voor milieuvriendelijker reizen

Als je moet vliegen kies dan voor een directe vlucht

Als je dan echt niet anders kan dan vliegen is het milieuvriendelijker om te kiezen voor een directe vlucht in plaats van een vlucht waarbij je moet overstappen. Dit komt omdat het vliegtuig bij de opstijging in een keer veel brandstof verbruikt. Wanneer het vliegtuig in de lucht is blijft die uitstoot constanter. Heb je een vlucht met 2 tussenstops, dan wordt er 3 keer meer brandstof uitgestoten dan wanneer je deze vliegreis als een directe vlucht doet. Daarnaast ben je met een directe vlucht sneller op je bestemming en heb je geen zorgen over aansluitingen of vertraging. 

Gebruik deze duurzame reisproducten

Je kan ook milieuvriendelijker reizen door duurzame reisproducten mee te nemen. Zo gebruiken we allemaal zonnebrand, maar weten we nu dat dat niet goed is voor koraal en andere zeedieren. Ook kan je makkelijk zelf een fles meenemen die je vult met water in plaats van telkens plastic flesjes te kopen. Of neem bijvoorbeeld je shampoofles, die heel makkelijk te vervangen is voor een shampoo bar. Allemaal producten die je meeneemt op vakantie, maar stuk voor stuk niet milieuvriendelijk zijn. Bekijk hier alle duurzame reisproducten die je mee kan nemen in de koffer om zo je reis iets milieuvriendelijker te maken. 

Hoe kan je milieuvriendelijker reizen

Milieuvriendelijke overnachting

Nu je bent aangekomen op je bestemming kan je ook kijken naar hoe bewust jij wilt overnachten. Een overnachting in een hotel is soms niet heel duurzaam. Er gaan heel wat zeepjes in plastic verpakkingen doorheen. Het ontbijt gaat niet op en wordt weggegooid en het verbruik voor een hotel ligt best hoog. Dan is het beter om te overnachten in een tent, tiny house of AirBNB. Zo kan je in Nederland overnachten in een wikkelhuisje in de Biesbosch of in een tiny house in Lauwersoog. En heb je op Ameland eco-stay Breeze. Je kan ook kiezen voor een overnachting in de bossen met natuurhuisje. Zij doneren voor elke boeking 1 euro aan het ondersteunen van de natuur. En geniet je met Campspace van een overnachting in iemands achtertuin, waarmee je 95% CO2-uitstoot bespaart. Jouw Campspace overnachting kan in meerdere landen in Europa, zoals België, Duitsland en Portugal. 

Op vakantie in eigen land

Veel mensen vinden op vakantie gaan in eigen land niet het meest aantrekkelijke idee. Toch kan je tijdens jouw vakantie in Nederland onder de indruk zijn van wat ons kikkerlandje allemaal te bieden heeft. Zo kan een vakantie naar de Waddeneilanden een heel nieuwe beleving zijn. Ga eilandhoppen van Texel naar Schiermonnikoog, overnacht in een glamping tent met East Nomads of bezoek een van de 21 nationale parken. Door in eigen land op vakantie te gaan bespaar je heel wat CO2-uitstoot doordat je veel kortere afstanden aflegt. Lees hier alle reistips voor Nederland

Reizen milieuvriendelijker maken

Kies voor eco-activiteiten

Tijdens je reis wil je misschien ook een aantal activiteiten doen. Om milieuvriendelijker te reizen kan je deze activiteiten bewust uitkiezen. Zo heeft een fietstour geen CO2-uitstoot. Wil je kiezen voor een boottour, kies dan voor een zeilboottour aangezien deze zeilt op de wind in plaats van diesel. Ook is suppen en kanoën een leuke en milieuvriendelijke activiteit om te doen tijdens je reis. Tegenwoordig zijn in Nederland heel wat aanbieders van e-choppers. Deze elektrische scooter kan je ook op heel wat plekken brengen en is een leuke activiteit om te doen. Uiteraard doe je tijdens je reis niet mee aan dieronvriendelijke activiteiten. Olifanten zijn er niet om op gereden te worden en tijgers willen ook niet dat je ze aait. 

Compenseer je CO2-uitstoot

Je kan na je reis ervoor kiezen om je CO2-uitstoot te compenseren. Dat kan bij Trees for All. Daar voer je je reis in, gemaakt met vliegtuig of auto, en vervolgens wordt jouw uitstoot berekend en kan je dat compenseren door een bedrag over te maken. Met jouw donatie worden herbebossingsprojecten vergoed. Je kan ook een bedrag overmaken naar Justdiggit. Zij graven bunds in Afrika die ervoor zorgen dat de grond daar weer vochtiger wordt waardoor de planten zelf weer terugkomen. Ook leggen ze graszandbanken aan. 

hoe je milieuvriendelijk kan reizen
travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *