6 plekken voor een mooie herfstwandeling

6 plekken voor een mooie herfstwandeling

Heb jij al een mooie herfstwandeling gemaakt? Wist je dat we maar liefst 21 nationale parken hebben in Nederland? Genoeg gebieden om te ontsnappen aan de drukte van de stad en te genieten van de prachtige herfstkleuren. Kom dichter bij de natuur en ga op zoek naar bijzondere paddenstoelen, herten en opvallende vogels. Met een beetje geluk zie je misschien wel een boommater! Enthousiast geworden? Lees dan snel over vijf plekken die je kan bezoeken voor een mooie herfstwandeling. Vergeet je wandelschoenen niet! 

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland bestaat uit duinlandschap en strekt zich uit van Zandvoort tot IJmuiden. Al 25 jaar kan je hier in alle rust wandelen en genieten van de uitgestrekte duinen, bossen en landgoederen. Na een regenbui vind je er veel grote slakken en op een rustige dag kan je zo een aantal spechten en herten zien. Schotse Hooglanders vind je er zeker. Vanaf de vogelhut kan je futen over het meer zien zwemmen en nog veel meer bijzondere vogels. Wanneer je het Wisentenpad bewandelt zie je de ‘Europese bizons’, die bijna uitgestorven waren. Wanneer het weer zomer is moet je hier zeker een duik komen nemen in duinmeer ’t Wed.

Om bij Nationaal Park Zuid-Kennemerland te komen kan je met het openbaar vervoer uitstappen bij station Overveen. Vanaf hier is het 15 minuten lopen naar het nationaal park. Kom je met de auto dan zijn er twee parkeerplaatsen waar je tegen tarief kan parkeren. Zuid-Kennemerland is gratis te bezoeken. Bekijk hier de wandelroutes van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Reisblog - herfstwandeling in Nederland

Amsterdamse Waterleidingduinen

Wij gingen op avontuur naar de Amsterdamse Waterleidingduinenen waren aangenaam verrast met wat er allemaal te zien is. Zo zagen we maar liefst zes herten en is het toegestaan om van de paden af te wandelen. Bij binnenkomst loop je over een leuk pad van houten vlonders en zijn er verschillende routes die je kan volgen. Gek is wel dat de Amsterdamse Waterleidingduinen niet in Amsterdam ligt maar in Zandvoort. Ook is dit het oudste waterwingebied van Nederland. Naast de herten die er leven kan je ook spechten en vossen zien. De vossen komen op drukke dagen minder tevoorschijn dus ga wat vroeger in de ochtend of later op de dag als het rustiger is. Vossen kan je het beste zien tussen de Strandweg en de Duizendmeterweg.

Omdat de Amsterdamse Waterleidingduinen zo groot is zijn er vier verschillende ingangen. Je kan de bus pakken vanaf station Heemstede-Aerdenhout, station Hillegom en station Zandvoort. Kom je met de auto dan kan je bij elke hoofdingang parkeren op het parkeerterrein tegen tarief. Bij binnenkomst betaal je 1,50 euro entree voor het park. Bekijk hier de wandelroutes van de Amsterdamse Waterleidingduinen

Nationaal Park Loonse en Drunense duinen

Op de Loonse en Drunense duinen vind je vooral veel zand. Maar dat is niet het enige, naast dat het het grootste stuifzand gebied van West-Europa is, vind je er ook bos en heide. Voor de avonturiers onder ons kan je hier met je mountainbike doorheen crossen. Er zijn routes uitgestippeld over de duinen van 16 of 26 kilometer. Wil je tijdens je wandeltocht de groene zandloopkever niet missen? Vergeet dan niet om ook naar beneden te kijken! 

Met het openbaar vervoer kan je naar de Loonse en Drunense duinen met bus 136 en bus 300 vanaf Station Tilburg. Je stapt uit bij Loon op Zand en loopt 16 minuten naar de ingang van het nationaal park. Je hebt vier parkeerplaatsen, waarvan twee in Udenhout waar je gratis kan parkeren. De toegang tot het nationaal park is gratis. Bekijk hier de wandelroutes van Nationaal Park Loonse en Drunense duinen.

bossen in nederland - atravelnote reisblog

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is van alle markten thuis. Naast de prachtige natuur vind je hier ook kastelen, uiterwaarden en zelfs musea. De Utrechtse Heuvelrug is het grootste bos van de Randstad, van maar liefst 100km2. Met een beetje geluk kun je hier ook de zeldzame boommarter tegenkomen. Vogelspotten kan je hier heel goed, want er zijn meer dan 100 soorten. Op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug vind je een piramide. Niet veel Nederlanders weten dat je niet naar Egypte hoeft om er een te zien, dat kan dus ook gewoon in eigen land. De Piramide van Austerlitz is 17 meter hoog en staat er al sinds het jaar 1804.

Hier vind je alle stations en parkeerplekken van Utrechtse Heuvelrug. Bekijk hier de wandelroutes van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. 

herten spotten Amsterdamse Waterleidingduinen - travelnote

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Op Nationaal Park De Hoge Veluwe kom je allerlei soorten landschappen tegen zoals loof- en naaldbomen, heidevelden, grasvlaktes en stuifzandvlaktes. Door deze verschillende natuurgebieden is er ook een grote diversiteit aan planten en dieren te zien. Je kan er herten, wilde zwijnen, reeën en vossen spotten, maar ook veel verschillende soorten vogels en bijzondere paddenstoelen. Naast de prachtige natuur kan je het Kröller-Müller museum in, Het Jachthuis en kom je verschillende standbeelden tegen tijdens je wandel- of fietstocht. Bij de ingang van de Hoge Veluwe staan fietsen waar je gratis gebruik van mag maken.

Lees hier hoe je kan reizen met het openbaar vervoer naar de Hoge Veluwe. Het park heeft drie ingangen waar je je auto kan parkeren. Om het nationaal park te bezoeken betaal je 11 euro en kost het parkeren van de auto 4 euro. Bekijk hier de wandel- en fietsroutes van Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het Mastbos in Breda

Het Mastbos is een ontzettend mooi en groot bos aan de stadsrand van Breda. Het bos is in 1515 aangelegd door Hendrik III van Nassau en wordt ook wel ‘de achtertuin van Breda’ genoemd. In het Mastbos vind je bomen die meer dan 500 jaar oud zijn. Dat is ook niet zo gek want dit bos behoort tot één van de oudste bossen van Nederland. Het Mastbos wil je zeker niet overslaan deze herfst.

Bij het Mastbos heb je een aantal parkeerplaatsen waar je kan parkeren. Wil je echter met het openbaar vervoer dan reis je eerst naar het centraal station van Breda en pak je bus 6 naar de Willem van Oranjelaan. Vervolgens loop je binnen 5 minuten naar Hotel Mastbosch vanwaar je direct het bos in kan wandelen. 

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.