7x mooie herfstwandelingen in Nederland

7x mooie herfstwandelingen in Nederland

In Nederland zijn er heel wat mooie herfstwandeling die je kan maken. Wist je namelijk dat we maar liefst 21 nationale parken hebben? Genoeg gebieden om te ontsnappen aan de drukte en te genieten van de prachtige herfstkleuren. Kom dichter bij de natuur en ga op zoek naar bijzondere paddenstoelen, herten en opvallende vogels. 

1. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland bestaat uit duinlandschap en strekt zich uit van Zandvoort tot IJmuiden. Een fijn nationaal park om een herfstwandeling te maken. Al 25 jaar kan je hier in alle rust wandelen en genieten van de uitgestrekte duinen, bossen en landgoederen. Na een regenbui vind je er veel grote slakken en op een rustige dag kan je zo een aantal spechten en herten zien. Schotse Hooglanders vind je hier ook genoeg. Vanaf de vogelhut kan je futen over het meer zien zwemmen en nog veel meer bijzondere vogels. Wanneer je het Wisentenpad bewandelt zie je de ‘Europese bizons’, die bijna uitgestorven waren. Een mooi Nationaal Park voor een herfstwandeling. 

herfstwandeling in Nederland

2. Amsterdamse Waterleidingduinen

Wij gingen op avontuur naar de Amsterdamse Waterleidingduinen voor een mooie herfstwandeling en waren aangenaam verrast met wat er allemaal te zien is. Zo zagen we maar liefst zes herten en is het toegestaan om van de paden af te wijken. Bij binnenkomst loop je over een leuk pad van houten vlonders en zijn er verschillende routes die je kan volgen. Gek is wel dat de Amsterdamse Waterleidingduinen niet in Amsterdam liggen maar in Zandvoort. Ook is dit het oudste waterwingebied van Nederland. Naast de herten die er leven kan je ook spechten en vossen zien. De vossen komen op drukke dagen minder tevoorschijn dus ga vroeger in de ochtend of later op de dag als het rustiger is. Vossen kan je het beste zien tussen de Strandweg en de Duizendmeterweg.

herfstwandeling maken nederland

3. Nationaal Park Loonse en Drunense duinen

Op de Loonse en Drunense duinen vind je vooral veel zand. Maar naast dat het het grootste stuifzand gebied van West-Europa is, vind je er ook bos en heide. Voor de avonturiers onder ons kan je hier met je mountainbike doorheen crossen. Er zijn routes uitgestippeld over de duinen van 16 of 26 kilometer. Wil je tijdens je herfstwandeling de groene zandloopkever zien? Vergeet dan niet om ook naar beneden te kijken.

Nederland herfstwandeling
tips voor mooie herfstwandelingen
herfstwandeling nederland

4. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is van alle markten thuis voor een mooie herfstwandeling. Naast de prachtige natuur vind je hier ook kastelen, uiterwaarden en zelfs musea. De Utrechtse Heuvelrug is het grootste bos van de Randstad, met maar liefst 100km2. Met een beetje geluk kun je hier ook de zeldzame boommarter tegenkomen. Vogel spotten kan hier heel goed, want er zijn meer dan 100 soorten. Op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug vind je een piramide. Niet veel Nederlanders weten dat je niet naar Egypte hoeft om er een te zien, dat kan dus ook gewoon in eigen land. De Piramide van Austerlitz is 17 meter hoog en staat er al sinds het jaar 1804. Het bosgebied van de Lage Vuursche is heel geschikt voor een kleurrijke herfstwandeling.

routes herfst wandeling

5. Nationaal Park de Hoge Veluwe

Op Nationaal Park De Hoge Veluwe kom je allerlei soorten landschappen tegen zoals loof- en naaldbomen, heidevelden, grasvlaktes en stuifzandvlaktes. Door deze verschillende natuurgebieden is er ook een grote diversiteit aan planten en dieren te zien. Je kan hier tijdens je herfstwandeling herten, wilde zwijnen, reeën en vossen spotten, maar ook veel verschillende soorten vogels en bijzondere paddenstoelen. Naast de prachtige natuur kan je het Kröller-Müller museum in, Het Jachthuis en kom je verschillende standbeelden tegen tijdens je wandel- of fietstocht. Bij de ingang van de Hoge Veluwe staan fietsen waar je gratis gebruik van mag maken.

herfstwandelingen nederland tips
herfstwandeling brabant

6. Het Mastbos in Breda

Het Mastbos is een ontzettend mooi en groot bos aan de stadsrand van Breda. Het bos is in 1515 aangelegd door Hendrik III van Nassau en wordt ook wel ‘de achtertuin van Breda’ genoemd. In het Mastbos vind je bomen die meer dan 500 jaar oud zijn. Dat is ook niet zo gek want dit bos behoort tot één van de oudste bossen van Nederland. Het Mastbos wil je zeker niet overslaan wanneer je een mooie herfstwandeling wilt maken.

7. Speulderbos in Ermelo

Het Speulderbos in Ermelo en Garderen behoort tot het natuurgebied Spielderbos. Dit bos staat onder andere bekend om zijn ‘dansende bomen’. De dansende bomen vind je bij gehucht Drie en wordt door velen het mooiste deel van het bos genoemd. Hiervoor kan je de ‘Duintjes route’ bewandelen die 5,8 kilometer lang is en je over het leukste pad brengt tijdens deze mooie herfstwandeling. Naast de dansende bomen heb je nog 3300 hectaren van het bos om te bewonderen. Zo kan je een kijkje nemen bij Solse Gat, de Grafheuvel en het Donker Bos bij Spiel. 

mooie herfstwandeling nederland
mooie herfstwandelingen Nederland
travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *