Nationaal Park Plitvice meren is het oudste en grootste nationale park van Kroatië. In het park vind je meren, watervallen en grotten. Het water is ontzettend blauw en helder, waardoor je de vissen kan zien zwemmen. Terwijl je over smalle vlonderpaadjes wandelt kan je in dit nationale park 90 watervallen bewonderen en 16 meren bekijken. Niet voor niets dat de Plitvice meren op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Beste moment voor een bezoek aan de Plitvice meren

De Plitvice meren in Kroatië zijn het hele jaar door te bezoeken. In elk seizoen is het nationaal park op een andere manier te bewonderen. In de zomer zijn de meren kraakhelder, maar is het ook de drukste tijd van het jaar. Kies er daarom voor om later op de dag te gaan. Ga je het park in na 4 uur dan betaal je een lagere entreeprijs. Of ga juist vroeg in de ochtend zodat je de drukte ontloopt. In de winter kan het park magisch wit zijn met een laag sneeuw. Terwijl de herfst zorgt voor kleurrijke bladeren. Bezoek je de Plitvice meren in de lente dan komen de watervallen het meest tot hun recht.

Kroatië Plitvice meren

Bezienswaardigheden in Nationaal Park Plitvice meren Kroatië

Het Nationaal Park Plitvice meren Kroatië biedt onwijs veel om te zien. Naast de 90 watervallen, 16 meren, kloven en terrassen, heb je prachtige bossen, houten vlonderpaadjes en bijzondere vogels om te spotten.

Boven- en benedenmeren

Het park is maar liefst 296km2 groot en bestaat uit bovenmeren (Gornja) en benedenmeren (Donja). Er zijn in totaal 12 bovenmeren waarvan het Kozjak meer het grootste meer is van het park. In totaal zijn er 4 benedenmeren die in kalkstenen kloven liggen.

Grot van Šupljara

Grot van Supljara vind je bij de benedenmeren en bestaat uit kalksteen. Je hebt een kleine trap omhoog waardoor je door de grot heen omhoog loopt. Het is een smalle trap die erg glad kan zijn wanneer het geregend heeft.

Grootste waterval Veliki Slap

Bij de benedenmeren vind je ook de grootste waterval van het nationale park. Deze waterval is 78 meter hoog en daarmee de grootste waterval van Kroatië. In de zomer komt er echter minder water naar beneden. Je kan het beste in de lente komen om de waterval in al zijn glorie te bewonderen.

Ben je uitgewandeld en wil je het park op een andere manier bekijken? Dan kan je ervoor kiezen om een roeibootje te huren. Met het bootje vaar je over het Kozjak meer, het grootste meer van het nationale park. Huur de roeiboot bij P1 tussen 10.00 en 17.00 uur. Je kan met 4 mensen in het bootje voor 14 euro per uur.

kroatie plitvicemeren
Kroatië watervallen Plitvice meren

Ingangen Plitvice meren

Om je bezoek bij de Plitvice meren in Kroatië goed te starten moet je eerst weten welke route je gaat volgen. Wanneer je dit weet kan je namelijk bepalen welke ingang je wilt kiezen. Het nationaal park heeft twee ingangen.

Ingang 1
Start je bij ingang 1 dan begin je bij de benedenmeren. Je komt direct aan bij de grootste waterval, Veliki Slap. Je hebt bij dit startpunt veel houten vlonderpaden. Grot van Šupljara zit ook dicht bij deze ingang. Bekijk hier de route naar ingang 1 om te parkeren.

Ingang 2
Bij ingang 2 start je bij de bovenmeren en het grootste meer Kozjak. Je start bij P1 met een overtocht met de bootterminal om de route verder te vervolgen. Vanaf deze ingang kan je met een langere boottocht ook direct naar de benedenmeren varen. Bekijk hier de route naar ingang 2 om te parkeren.

Plitvice meren kroatie
plitvice meren ticket
plitvice meren zwemmen

Wandelroutes Plitvice meren

Het park telt 8 wandelroutes die je kan volgen. Bekijk eerst welke wandelroute je wilt volgen om er dan voor te kiezen bij welke ingang je moet zijn.

Routes vanaf ingang 1

Route A (2 – 3 uur) Wandel langs de benedenmeren en de grote waterval. Je wandelt 3,5 kilometer.
Route B (3 – 4 uur) Met een wandeling bewonder je de benedenmeren en watervallen. Waaronder de grote waterval en de Sastavci watervallen. Je maakt een boottocht met de bootterminal en gaat met de bus weer terug naar je startpunt. Je wandelt 4 kilometer.
Route C (4 – 5 uur) Met deze route kom je veel verschillende watervallen tegen. Je wandelt, neemt de bootterminal en pakt de bus weer terug naar je beginpunt. Je legt 8 kilometer af.
Route K (6 – 8 uur) Deze route is voor de fanatieke wandelaars. Al wandelend bewonder je de beneden- en bovenmeren en bekijkt de grote waterval. In totaal wandel je 18,3 kilometer.

Routes vanaf ingang 2

Route E (2 – 3 uur) Bij deze route begin je bij de bovenmeren. Met de bootterminal maak je een boottocht over het Kozjak meer. Met de bus keer je terug naar je startpunt. In totaal wandel je 5.1 kilometer.
Route F (3 – 4 uur) Je begint met een korte wandeling en pakt dan gelijk de boot naar de benedenmeren. Bekijk de grote waterval en kom dan terug naar je startpunt met de bus. Je legt 4.6 kilometer af.
Route H (4 – 6 uur) Na een korte wandeling en een busrit, wandel je langs de bovenmeren om daarna met de bootterminal de benedenmeren te ontdekken. Je neemt ook een kijkje bij de grote waterval. Je wandelt 8.9 kilometer.
Route K (6 – 8 uur) Tijd voor een flinke wandeling langs alle meren van het park. Je begint bij de benedenmeren om vervolgens de bovenmeren te bewonderen. Je wandelt 18.3 kilometer.

Bekijk hier de routebeschrijvingen van de verschillende wandelroutes.

watervallen kroatie plitvice meren

Plitvice meren tickets

Bij je ticket zijn de bootterminals inbegrepen, net als de busrit. Koop online je Plitvice meren tickets om er zeker van te zijn dat je naar binnen kan. Het is ook mogelijk om bij de ingang je tickets te kopen. De entreekosten verschillen in het hoog- en laagseizoen. Ga je na 4 uur het nationaal park in dan betaal je een lagere entreeprijs.

Veelgestelde vragen over de Plitvice meren Kroatië

Je kan meerdere dagen rondwandelen in dit park en elke dag weer nieuwe dingen zien. Wil je een dag besteden in het park dan kan je kiezen voor routes van 2 – 3 uur of van 6 – 8 uur. Ga in het hoogseizoen vroeg het park in. Dan kan je nog meer genieten van alle mooie meren en watervallen.

Het is niet toegestaan om te zwemmen in de Plitvice meren, omdat het water ook wordt gebruikt als drinkwater. Wil je heel graag zwemmen dan ben je binnen 21 minuten met de auto bij Slunjčica. Bij dit riviertje in het dorp Rastoke kan je zwemmen en heb je een grasveld om in de zon te liggen.

In het park zijn verschillende restaurants waar je wat kan eten. Ben je met de auto gekomen dan is er bij de parkeerplaatsen van ingang 1 & 2 een kleine bistro waar je wat voorverpakte broodjes kan kopen. Bij de restaurants in het park kan je lekkere lokale gerechten kopen van de grill en heb je zelfs een pizzarestaurant.

nationaal park plitvice meren watervallen
travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt bij A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *