Venetië bezoeken
- 9x de beste tips

Venetië bezoeken - 9x de beste tips

Venetië is zeker een bezoek waard wanneer je in het noorden van Italië bent. Deze oude stad heeft prachtige bezienswaardigheden en leuke plekken om te eten. Venetië staat niet voor niets op de UNESCO erfgoedlijst en dat zie je ook zeker terug. Breng een bezoek aan de grootste kerk of bezoek juist het kleinste palazzo. Lees hier alle tips voor tijdens jouw bezoek aan deze geweldige stad. 

1. Rialtobrug

De Rialtobrug is de meest bekende brug van Venetië en staat dus hoog in het lijstje van topbezienswaardigheden van deze oude stad. Tevens is het ook de oudste brug van de vier bruggen die over de Canal Grand gaan. De Rialtobrug moest gebouwd worden omdat de houtenbrug die er voorheen lag de grote mensenmassa niet meer aankon. Nadat de houtenbrug instortte werd er een wedstrijd bedacht voor het ontwerpen van een nieuwe brug. De winnaar was Antonio da Ponte die voor zijn tijd een revolutionair ontwerp had gemaakt. De Rialtobrug was volledig afgebouwd in 1591 en vandaag de dag lopen er in het hoogseizoen zo’n 60.000 mensen overheen. 

Bezoek Venetië met deze handige tips en bezienswaardigheden - a travelnote

2. San Marco plein

Het San Marco plein is het centrale plein en is onmogelijk om te missen wanneer je in Venetië bent. Op dit plein vind je de San Marco Basiliek en het Dogenpaleis. Daarnaast kan je hier zitten op een terras, als je het tenminste geen probleem vindt om 16 euro te betalen voor een kop koffie. Ook kan je de prachtige klokkentoren Torre dell’Orologio bekijken. Deze klok komt uit 1496 en met Hemelvaart komen er op elk heel uur de engel en drie koningen naar buiten. 

3. San Marco Basiliek

De San Marco Basiliek is te vinden op het San Marco plein en is de grootste kerk van Venetië. Deze basiliek is al de derde kerk op deze plek en komt uit het jaar 1060. Niet alleen van buiten is de kerk imposant door zijn vele schilderingen en beelden, ook de kerk van binnen bewonderen is het meer dan waard. Je kan gratis naar binnen om de indrukwekkende pilaren en kleurrijke mozaïeken te zien. De San Marco Basiliek is dus zeker het bezoeken waard wanneer je in Venetië bent. Bekijk de basiliek van binnen met een entreeticket van 25 euro. 

4. Varen over de Canal Grande

Canal Grand, ook wel de slagader van Venetië genoemd, is de drukste en mooiste waterstraat ter wereld. Met de vaporetto (waterbus) kan je over het kanaal varen en genieten van het prachtige Venetië. Vaar onder de Rialtobrug door, zie de gondeliers voorbij peddelen en kijk uit over het water naar de huisjes. Met de dagkaart van ACTV van 24 euro kan je 24 uur lang gebruikmaken van het openbaar vervoer in Venetië, waaronder ook de waterbus. Dit ticket haal je bij het busstation of koop je ACTV ticket hier online. Wil je liever over de Canal Grande varen in een gondel? Dan vind je hier een klassieke gondeltocht van 30 minuten. 

Venetië bezoeken - tips en bezienswaardigheden reisblog a travelnote

5. Eilanden bezoeken

Venetië is niet de enige plek die je kan bezoeken. Deze oude stad wordt namelijk omringd door kleine eilandjes. Zo kan je een bezoekje brengen aan glaseiland Murano. Maar ook Burano met zijn gekleurde huisjes en Torcello zijn een bezoek waard. Je kan met een tour de eilanden bezoeken vanaf 25 euro, maar je kan ook zelf op pad gaan met vaporetto 4.1 of 4.2 (waterbus) die je binnen 45 minuten van Venetië naar Murano brengt. 

6. Boekwinkel Libreria Acqua Alta

Verscholen in een smalle straat vind je boekwinkel Libreria Acqua Alta. Een boekwinkel waar een gondel gevuld is met boeken en elke kast helemaal vol staat met leesvoer. Naast boeken vind je hier ook kaarten en posters. De boekwinkel is klein en daarom snel druk. Bezoek Liberia Acqua Alta dus in de ochtend of juist einde dag. 

Venetië bezoeken - Libreria Acqua reisblog atravel note

7. Dogenpaleis

Het Dogenpaleis op het San Marco plein kan je niet missen als je in Venetië bent. Dit paleis is nu een museum, maar was vroeger van de leider (doge) van de republiek Venetië. In het museum kan je de kamers bekijken van de doge zoals het er vroeger uitzag. Het Dogenpaleis kan je dagelijks bezoeken tussen 10.00 – 18.00 uur. Koop hier online je ticket voor het Dogenpaleis zodat je niet in de rij hoeft te staan. 

8. Palazzo Contarini del Bovolo - kleinste palazzo van Venetië

Palazzo Contarini del Bovolo is het kleinste palazzo van Venetië en staat bekend om zijn trappenhuis. Je komt bij het palazzo via een smalle straat waar je dan ineens verbluft wordt door de prachtige architectuur. Het in 1499 gebouwde trappenhuis moet een slakkenhuis voorstellen. Het woord bovolo is ook het Venetiaanse woord voor slakkenhuis. Vanwege corona moet je een tijdslot reserveren om binnen te komen. De entreekosten zijn 9 euro per persoon. Koop hier je online ticket voor Palazzo Contarini del Bovolo.

Tips voor een bezoek aan Venetië - a travelnote
Bezienswaardigheden voor een bezoek aan venetie - travel note

9. Brug der Zuchten

De Brug der Zuchten, beter bekend als de Ponte dei Sospiri, werd door veroordeelden gebruikt om de gevangenis in te gaan vanuit het Dogenpaleis. De brug werd onder andere bewandeld door Galileo Galilei en Giacomo Casanova. Terwijl de gevangenen door de kleine raampjes in de brug het laatste daglicht zagen voor ze werden opgesloten, staat de brug tegenwoordig symbool voor geluk. Wanneer twee mensen elkaar in een gondel onder de brug kussen zijn ze voor eeuwig in de liefde verenigd.

Eten in Venetië

Ijsje eten bij SUSO

Ben je in Venetië dan mag een ijsje eten zeker niet aan je bezoek ontbreken. Het lekkerste ijs haal je bij SUSO, dat verscholen zit in een smalle overdekte straat. Je krijgt het ijs in een eetbaar bakje met een feestelijke wafel erop. Geniet ervan terwijl je uitkijkt over het kanaal waar de gondeliers doorheen varen. Echt een heerlijke Venetië ervaring.

Venetië bezoeken met deze tips - reisblog a travel note

Pizza en wijn bij all'Amarone

Restaurant en wijnbar all’Amarone is een heel geschikte plek om neer te strijken na een lange dag in Venetië. Hier word je op je wenken bedient en zijn de pizza’s om je vingers bij af te likken. Daarnaast serveren ze heerlijke wijnen die je kan opdrinken op het kleine, gezellige terras. Een echte aanrader wanneer je in Venetië bent. 

Overnachting Venetië

Buiten het centrum van Venetië heb je Staycity Venetië. Voor een hele goede prijs heb je hier een top overnachting. Niet alleen heb je een hele fijne badkamer met regendouche en een groot tweepersoonsbed, maar je hebt zelfs je eigen keuken. Daarnaast bieden ze ook een geheel verzorgd ontbijt aan. Het station is dichtbij waarvandaan je binnen 10 minuten in het bruisende oude Venetië bent. De grote supermarkt Interspar is op 5 minuten lopen.

Overnachten Venetië - reisblog travelnote
travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *