Wanneer je een bezoek brengt aan de heide bij Veluwezoom Posbank sta je verstelt van hoe mooi het hier is. Je wordt omgeven door heel veel paarse heide en kan vanaf het hoogste punt helemaal kijken tot aan Duitsland. Hier lees je alles wat je moet weten over de heide bij Veluwezoom Posbank. 

Over de heide

De heide is een struik die van half augustus tot half september paarse bloemen geeft. Deze heidestruik komt maar in een aantal landen voor zoals in Nederland, België, Groot-Brittanië, Ierland en een deel van West-Europa. De heidestruik groeit voornamelijk op duingebied, gebergtes boven de boomgrens en bij de randen van hoogvenen. In Nederland komt heide voornamelijk voor in zanderige gebieden in het midden en noorden van het land. Sinds de middeleeuwen kan je al heidevelden vinden in Nederland, voornamelijk door ontbossingen en overbegrazing van schapen. 

Beste moment om de heide te bezoeken

Wil je ook eens een bezoek brengen aan de heide wanneer deze in bloei staat? Van half augustus tot half september is dan het beste moment om de heide te bezoeken bij de Posbank Veluwezoom. Dan is de paarse kleur van de heide op z’n mooist. Wandel over de paden door een prachtige zee van paars terwijl je over de heuvels kijkt. De Veluwezoom Posbank is een groot gebied waar je uren doorheen kan dwalen. Wanneer je vanaf het bezoekerscentrum komt is daar tegenover bijna het hoogste punt van de Veluwezoom. Vanaf hier kijk je uit over De Achterhoek, het IJsseldal en de Liemers tot aan Duitsland. 

Bekijk de heide in bloei op de Posbank - travel note reisblog

Parkeren bij Veluwezoom Posbank

Wanneer de heide in bloei staat komen er heel wat bezoekers op af. Tijdens deze drukke periode is het het beste om vroeg in de ochtend te komen of juist later op de dag. Er zijn heel wat parkeerplaatsen bij de Veluwezoom Posbank, maar als deze vol zijn is het een heel gedoe om je auto nog ergens kwijt te kunnen. Je kan de auto parkeren bij Parkeerplaats Heuvenseweg 5. Is deze vol dan kan je via de linkerzijde van het Posbankpaviljoen verder rijden waar je nog meer kleine parkeerplaatsen hebt bij de Beekhuizenseweg. Een andere parkeerplaats is bij de Houtplaats aan de Schietbergseweg. Het is gratis parkeren, maar de Veluwezoom Posbank is ook te bereiken met het openbaar vervoer. Met het openbaar vervoer neem je de trein richting Velp, Rheden of Dieren vanwaar je binnen 10 minuten de natuur in wandelt. De NS biedt ook een Veluwezoom NS-wandeling aan. 

Posbank Veluwezoom - heide in bloei bezoeken
De paarse heide bezoeken - travelnote reisblog

Lunchen bij Posbankpaviljoen

Na je wandeling door de paarse heide van de Veluwezoom Posbank ben je misschien wel toe aan een lekkere lunch. Bij het Posbankpaviljoen, krijg je heerlijke hapjes voorgeschoteld in dit duurzame theehuis gemaakt van materialen uit het bos en met  grasdak. Denk aan zoetigheid, smoothies, soepen, salades, broodjes en panini’s. In de zomer kan je genieten op het terras, maar op een koude dag kan je ook heerlijk binnen zitten. 

Nog meer plekken om de heide te bezoeken

De heide bij de Veluwezoom Posbank is een populaire plek. Gelukkig heeft Nederland nog veel meer heidevelden waarvan je kan genieten. Staatsbosbeheer heeft een lijst gemaakt van 15 heidewandelingen die je kan maken wanneer de heide in bloei staat. Maar Natuurmonument heeft ook een leuke wandelroute over de Veluwezoom Posbank van 5 kilometer uitgestippeld. 

travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *