Rijden door Frankrijk - wat je vooraf moet weten

Rijden door Frankrijk - wat je vooraf moet weten

Met de auto naar Frankrijk is een heel leuke manier om je vakantie te beginnen en iets wat veel Nederlanders doen. Echter, voordat je vertrekt is het handig om te weten wat je allemaal nodig hebt. Lees hier alles wat je moet weten voor je naar Frankrijk rijdt, zodat je niet straks voor verrassingen komt te staan. 

Milieuzones - Ecovignet

Voor je naar Frankrijk rijdt is het belangrijk dat je weet welke steden een milieuzone hebben. Parijs is bijvoorbeeld een permanente milieuzone en daarom heb je een milieusticker nodig, ook wel de Crit’Air genoemd. Deze milieusticker kan je alleen bestellen via de officiele website certificat-air.gouv.fr. Er zijn 6 verschillende milieustickers afhankelijk van hoe schoon je voertuig is. De sticker kost 4,51 euro en duurt ongeveer 10 dagen voordat hij binnen is, bestel hem dus op tijd! Plak de sticker binnen op de voorruit rechtsonderin. Kies je ervoor om zonder milieusticker te rijden in een milieuzone, dan kan je een boete krijgen van 68 euro. Hier vind je een overzicht van alle milieuzones in Frankrijk

travelnote reisblog normandië - mont saint michel

Verplicht mee in de auto

Wanneer je naar Frankrijk rijdt zijn er twee dingen verplicht om mee te nemen in de auto, namelijk een gevarendriehoek en een veiligheidsvest. 

Wanneer je pech hebt moet je de gevarendriehoek 30 meter achter de auto plaatsen en je alarmlichten aanzetten. Het plaatsen van een gevarendriehoek is alleen verplicht wanneer je op de rijstrook staat en je met het plaatsen van de driehoek zelf niet in gevaar komt. Voor het veiligheidsvest geldt dat de bestuurder deze moet dragen bij pech of een ongeval. Het vest moet bewaard worden op een plek waar je makkelijk bij kan, dus niet in de kofferbak. 

Sinds 2020 is het hebben van een eigen alcoholtest in de auto niet meer verplicht. 

Verkeersregels

Net als in Nederland is het in Frankrijk verboden om je telefoon vast te houden tijdens het rijden. Ook wanneer je in de file staat of stilstaat voor een stoplicht mag je je telefoon niet vasthouden. Alleen handsfree bellen is toegestaan. In de auto, maar ook op de fiets, is het niet toegestaan om met hoofdtelefoon of oortjes te rijden.

wat te doen in normandie - travelnote
travelnote - mont saint michel bezoeken

Boetes

Wanneer je in overtreding bent tijdens het rijden kan je een boete krijgen. In Frankrijk werken ze met 5 categorieën. Binnen deze categorieën valt de overtreding en de categorieën 1 tot 4 hebben vaste boetebedragen. Als je de boete binnen 15 dagen betaald wordt het boetebedrag verlaagd. Wanneer de boete niet binnen 15 dagen betaald kan worden heb je nog 45 dagen om deze te betalen. Wil je de boete buiten deze 45 dagen betalen dan is het boetebedrag een stuk hoger. 

travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *