Wadlopen in Nederland

Wadlopen in Nederland

Wadlopen in Nederland is niet iets wat je elke dag doet, maar zeker een onvergetelijke ervaring. Tijdens een wadlooptocht leer je ontzettend veel over de natuur en wat deze ons allemaal te bieden heeft. Terwijl je alle informatie opdoet die de gids deelt begeef je je op een uitgestrekte vlakte, onder het genot van goed gezelschap. Wij gingen wadlopen bij Noordpolderzijl in Groningen en deze tocht kunnen we iedereen aanraden! 

Wat kan je verwachten?

Wij gingen wadlopen met onze gids Dick Wiebenga. Een ervaren wadloopgids die al meer dan 50 jaar geniet van zijn beroep. Toen hij zijn pensioengerechtigde leeftijd behaalde betekende dat niet dat hij achter de geraniums moest gaan zitten. In plaats daarvan maakte hij zijn eigen website: www.wadlopen-in-pieterburen.nl, want waarom zou je met pensioen gaan als je je ‘werk’ zo leuk vindt! 

Dick Wiebenga weet je net dat beetje extra informatie te geven. Deze tocht is voor jong en oud en in een kleine groep van maximaal 12 personen. Dat zorgt ervoor dat Wiebenga rekening houdt met wat zijn wandelaars willen. Nog een stukje doorlopen of juist zin in wat rustiger aan? Hij geniet volop van zijn beroep en weet elke wandelaar te enthousiasmeren. 

wadlooptocht pieterburen a travelnote
noordpolderzijl wadlopen - reisblog a travelnote

Hoe ziet de dag eruit?

Wadlopen is afhankelijk van de getijden. Alleen wanneer het eb is kan er over het wad gelopen worden. Elke dag zijn er twee mogelijkheden om het wad op te gaan, maar de tours van Dick Wiebenga zijn in de ochtend/middag. Wij gingen om 11 uur op pad. De avond voordat je de wadlooptocht gaat doen is het belangrijk om de tijden nogmaals te laten bevestigen. Er is dan namelijk een nauwkeurigere weersverwachting wat gunstig is voor de wadlooptocht. 

Bij Noordpolderzijl kan je de auto parkeren op de parkeerplaats. Hier hoef je geen parkeerkosten te betalen. Je hebt bij Café De Zeilhoes, gelegen naast de parkeerplaats, de mogelijkheid om je om te kleden, te toiletteren of nog een kop koffie te drinken. 

Je begint aan een wadlooptocht van 3 uur. Hiervoor draag je een korte broek, oude sneakers en een trui of regenjas. Mochten er ouderen of kinderen zijn die langzaam lopen dan wordt de route en het tempo hierop aangepast. Voordat je het wad opgaat loop je vanaf de dijk door een weiland. In dit stuk natuurgebied vind je veel zeekraal en zeeaster waar meer over verteld wordt. Hier kan het heel glibberig zijn vanwege de modder. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat iemand languit in de modder valt, dus trek niet je mooiste kleding aan. Doordat je loopt met een groep van maximaal 12 personen is er een leuke sfeer en wordt er veel verteld. 

Aan het eind van de wadlooptocht, wanneer je schoenen en benen onder de modder zitten, kan je je schoenen en benen wasseb in de sloot tegenover Café De Zeilhoes. De wadloopgids heeft hiervoor borstels mee die je mag gebruiken. Vergeet je eigen handdoek niet mee te nemen om je mee af te drogen. Na de tocht moet je even bijkomen van de intensieve wandeling. Een drankje bij het café is daarvoor zeer geschikt. 

 

Wat wordt er verteld?

Wist je dat je heel veel dingen kan eten uit de zee? Tijdens het wadlopen kom je allerlei soorten planten tegen die je plukt en proeft. Vind je iets heel lekker dan mag je er meer van plukken om mee te nemen, zolang het maar voor eigen gebruik is. Ook mosselen en kokkels kan je vinden op het wad. Er wordt meer verteld over de verschillende soorten schelpen die je tegenkomt en hoe deze heten. Zo is er een duidelijk verschil tussen de Japanse Oester en de ‘Gewone’ Oester. Aan het eind van de wadlooptocht kan jij vertellen wat zeekraal is en waarom de zeeslak uit zijn huisje komt als je hem een beetje schudt. Veel informatie die je waarschijnlijk nog niet wist voordat je voet zetten op het wad. 

Paklijst wadlopen

 • Oude sneakers die vies mogen worden
 • Korte broek
 • Zonnebrand
 • Pet
 • Zonnebril
 • Fles water
 • Lunch
 • Trui
 • Regenjas/poncho
 • Droge kleding
 • Handdoek

Over de wadloopgids

Dick Wiebenga, de wadloopgids die je 3 uur lang vertelt over de hoogtepunten van het wad, doet dit werk al sinds 1967. Toen hij zijn pensioengerechtigde leeftijd behaalde betekende dat niet dat hij ermee ging stoppen. In plaats daarvan heeft hij gekozen voor deze zwerftochten, in een kleine groep met de focus op de natuur. Toen hij begon als wadloopgids waren zijn tochten voornamelijk naar Schiermonnikoog en Engelmansplaat. Tot op de dag van vandaag deelt hij met enorme vreugde de kennis die hij de afgelopen jaren heeft opgedaan met iedereen die deelneemt aan zijn tochten. 

Meer informatie

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf graag een wadlooptocht maken? Voor 13,50 euro per persoon kan je deze onvergetelijke wadlooptocht maken met een heel enthousiaste gids. Kijk voor alle informatie op: www.wadlopen-in-pieterburen.nl

dick wiebenga zwerftochten - reisblog
travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *