Wat je moet weten voor je naar Zwitserland rijdt

Wat je moet weten voor je naar Zwitserland rijdt

Wij reden van Nederland naar het prachtige Zwitserland en kwamen onderweg met een aantal vragen te zitten. Handig voor jou om hier op voorbereid te zijn en daarom lees je hier alles wat je moet weten voor je naar Zwitserland rijdt! 

Vignet Zwitserland

Wanneer je door Zwitserland rijdt ben je verplicht om een vignet te hebben. Dit tolvignet bevestig je aan de binnenkant op de ruit van je auto in de linker onder- of bovenhoek. Het vignet is een heel kalenderjaar geldig, van december tot januari dus niet vanaf het moment van aankoop. 

Je kan het tolvignet makkelijk online bestellen via I-vignette.com met iDEAL. Een digitaal vignet heb je al binnen 1-2 uur in je mailbox. De kosten van het vignet voor Zwitserland zijn 42 euro. Wanneer je op reis gaat met een camper of aanhangwagen heb je twee vignetten nodig. Eén voor de auto en één voor de camper / aanhangwagen. Rijden zonder een vignet kan je een boete kosten van 180 euro.

Alleen voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel moet je wel nog los tol betalen. De tol voor de Grote-Sint-Bernardtunnel bedraagt ongeveer 28 euro. Voor de Munt-la-Scheratunnel is dit in het zomerseizoen 14 euro.

Rijden naar Zwitserland - wat je moet weten - a travelnote
Dingen die je moet weten voor je naar Zwitserland rijdt - a travelnote

Milieuzones

In Zwitersland zijn de volgende plekken een milieuzone: Genève, Carouge, Cologny, Lancy en Vernier. In deze gemeenten is een milieusticker verplicht, ook wel de Stick ‘Air genoemd. De milieusticker voor Zwitersland kan je kopen bij tankstations in de buurt van Genève of via Stick’Air online.

De kosten voor een milieusticker bedraagt tussen de 2 en 6 euro.

Verplicht mee in de auto

Wanneer je door Zwitserland rijdt is het hebben van een gevarendriehoek verplicht. Deze moet binnen handbereik zijn van de bestuurder (dus niet in de kofferbak) en moet je verplicht gebruiken als je auto ergens staat waar dit verboden is. Wanneer dit van toepassing is moet de gevarendriehoek 50 meter van de auto worden geplaatst en met slecht zicht en op de snelweg op 100 meter afstand van de auto.  

Wanneer je met de auto reist met aanhangwagen of caravan dien je ook minstens één wielkeg mee te hebben. Dit geldt alleen wanneer de aanhanger / caravan zwaarder is dan 750kg. 

Reisblog over zwitserland tips - A Travel Note

Verkeersregels

Naast het hebben van een tolvignet en de gevarendriehoek moet tijdens het rijden overdag door Zwitserland de dimlichten of dagrijlichten van de auto aanstaan. Verder zijn er geen andere verkeersregels in Zwitserland dan in Nederland. 

Boetes

Wanneer je door Zwitersland rijdt wil je natuurlijk geen boete krijgen. Als je tussen de 6 en 10 km te hard gaat op de snelweg kost dit 54 euro (60 CHF). Te hard rijden met deze snelheid binnen en buiten de bebouwde kom kost tussen de 90 en 110 euro. 

Wanneer je door rood rijdt is de boete vanaf 230 euro. Ook in Zwitserland krijg je een boete als je je telefoon gebruikt tijdens het autorijden (90 euro). Bekijk hier alle bedragen van verkeersboetes in Zwitserland

travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *