Kastelen en paleizen in betoverend Sintra

Kastelen en paleizen in betoverend Sintra

Als je aan Portugal denkt, denk je natuurlijk aan de hoofdstad Lissabon, maar wist je dat er op zo’n 30 km afstand van Lissabon een sprookjesachtig stadje op je wacht? In Sintra vind je wonderlijke kastelen, prachtige paleizen en mooi aangelegde tuinen en parken. De één nog mooier dan de ander. Het is niet voor niets dat deze stad in 1995 door het UNESCO tot werelderfgoed is uitgeroepen. Of je nu cultuur of natuurliefhebber bent, je moet deze plek met eigen ogen gaan bewonderen want het is er erg fascinerend! Ik deel de mooiste must-sees van Sintra met je.

Het centrum van Sintra

Om eerlijk te zijn stelt het centrum niet heel veel voor maar moet je juist alle pracht en praal in de buurt bezoeken. Toch doet het centrum wel heel idyllisch aan met haar schilderachtige huisjes, schattige pastelaria’s en winkeltjes waar vele streekproducten worden verkocht. Sintra is inmiddels een echte toeristische trekpleister geworden voor mensen vanuit de hele wereld.

Bezoek het beroemdste paleis van Sintra

De nummer één attractie van Sintra is Palácio de Pena, een paleis met een toch wel aparte bouwstijl. Bij aankomst zie je het meteen. Dit paleis is anders dan anderen. Het is een kleurrijk paleis gelegen tegen de groene heuvels van de berg Sierra. Magisch, betoverend en mysterieus zijn de woorden die bij het zien van dit paleis in mij opkomen. Het Portugese koningshuis vertoefde hier in de zomer omdat het zo lekker koel is in de bergen. Geef ze eens ongelijk! In de zomer kan het erg heet zijn in Lissabon en omstreken terwijl het hier goed toeven is. Dit paleis is ook geliefd onder de kunstenaars want dit geheel staat prachtig op een schilderdoek. Niet alleen van buiten is het paleis iconisch met 200 hectare aan tuinen met verschillende soorten bloemen en planten. Van binnen is het ook een genot om rond te wandelen en te koekeloeren in het zomerpaleis die de koning voor zijn 2e echtgenote liet bouwen in 1842. De entreekosten voor het park en het paleis zijn € 14,- per persoon.

Sintra - reisblog travelnote

Beklim het Moorse kasteel

Als je echt wilt genieten van ultieme vergezichten dan mag een klim naar Castelo dos Mouros niet ontbreken. Midden op de berg hebben de Moren in de 7e en 8e eeuw dit indrukwekkende bouwwerk gebouwd. Wat mij direct verbaast, is dat dit gehele kasteel nog erg goed in tact is. Dit komt omdat de Moren deze ligging perfect vonden als verdediging van hun veroveringen. Ze hadden goed uitzicht over het gebied en konden zo de vijanden van ver al aan zien komen. In elke toren tref je een uniek uitzichtpunt en geniet je met helder weer van een panoramisch uitzicht over het landschap en de pittoreske stadjes die deze regio rijk is. Weest wel voorbereid; Dit kasteel is geen aanrader mocht je hoogtevrees hebben. De entreekosten voor Castelo dos Mouros bedragen € 8,- per persoon.

Mysterieus Quinta de Regaleira

Dit indrukwekkende kasteel en het omliggende landgoed is mysterieus en zelfs een beetje spooky, net een spookhuis! Het landgoed dat in gotische stijl is gebouwd, bestaat uit gangenstelsels en bijzondere putten die wel tientallen meters diep rijken. De miljonair Antonio Carvalho heeft dit laten bouwen vanuit zijn fascinatie voor mythologie en om zijn rijkdom te laten zien in de dramatische gebouwen. Je kunt hier uren rondlopen en verdwalen door de verborgen routes die het landgoed rijk is. De entreekosten voor Quinta de Regaleira bedragen € 6,- per persoon.

Sintra kastelen - travelnote

Wandel door Sintra of pak de toeristenbus

Ben je een echte wandelaar? Dan kun je je lol op in Sintra. Er zijn prachtige routes door de weelderige heuvels en via deze wandelroutes bereik je alle hotspots. Je moet wel sterk in de benen zijn want het is een flinke klim. Een goed alternatief is bus 434. Dit is een soort Hop-on Hop-off bus die je in een mum van tijd naar de hoogst gelegen plekken brengen, de Palácio de Pena en Castelo dos Mouros. Ze rijden op en aan dus dit vond ik een zeer comfortabele manier om deze pareltjes van Sintra te ontdekken.

Proef de lekkerste Pastel de Nata van de stad

Je mag Portugal niet verlaten voordat je het typisch Portugese gebakjes “Pastel de Nata” hebt geproefd. Laat Sintra nu net bekend te staan om ambachtelijke pastelaria’s waar je de meest verrukkelijke gebakjes kunt proeven. Mijn tip: Casa da Sapa. Lekkerder dan hier heb ik ze niet eerder geproefd!

Hoe kom je in Sintra?

Om in dit sprookje te belanden moet je er natuurlijk eerst zien te komen. Dat is erg gemakkelijk want Sintra is goed te bereiken met de trein vanaf Lissabon. Vanaf treinstation Rossio vertrekt er ieder half uur een trein richting Sintra. Binnen 35 minuten ben jij in het pittoreske centrum. Stap uit bij de laatste halte en wandel binnen 10 minuten richting het toeristische hart. De kosten voor een retour met de trein zijn ca. € 4,50 per persoon, voor een retour. Je kunt er voor kiezen om Sintra in een notendop te zien tijdens een dagtochtje vanaf Lissabon. Wil je meer zien? Dan is mijn advies om 2 nachten te verblijven in Sintra, zodat je alles op je gemak op je in kunt laten werken.

Deze gastblog is geschreven door Maaike Schuurman van Travel Store

travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *