8 tips en bezienswaardigheden in Porto

8 tips en bezienswaardigheden in Porto

Geniet van Porto met deze tips en bezienswaardigheden. Deze op een na grootste stad van Portugal heeft heel wat leuke bezienswaardigheden voor jou om te bekijken. Van prachtige gebouwen tot mooie uitzichtpunten. En dan mag je de gebouwen met de bekende azulejos tegels natuurlijk niet overslaan. 

1. Bezoek de kathedraal van Porto

De kathedraal van Porto vind je in de oude binnenstad op de hoogste heuvel. Deze kathedraal is het oudste monument van Porto, met een rijke geschiedenis. De bouw begon in 1110 en was in 1300 afgerond. Je ziet er verschillende bouwstijlen in terug zoals de Gotiek en Barok. Ook hier kan je de bekende azulejos tegels vinden. Beklim de toren van de kathedraal voor een indrukwekkend uitzicht over de oude binnenstad van Porto. Zeker een nummer 1 in dit rijtje van Porto bezienswaardigheden. Om het klooster van Porto te bezoeken betaal je 5 euro entree. 

Bezienswaardigheden in Porto
Tips en bezienswaardigheden porto

2. Wandel over de Luis-I brug

Wanneer je in Porto bent wil je zeker een wandeling maken over de Luis-I brug. Deze boogbrug die over de rivier Douro gaat, is gebaseerd op een ontwerp van de maker van de Eiffeltoren. Als je goed kijkt zie je dat er ook zeker in terug. De brug is gebouwd in 1886 en bestaat uit twee delen. Het onderste deel is voor het autoverkeer en het bovenste voor het openbaar vervoer van Porto. Via beide delen kan je naar de overkant wandelen. Toen de brug werd gebouwd was het de grootste boogbrug ter wereld. Vanaf het bovenste deel heb je een prachtig uitzicht over de Douro rivier en het centrum van Porto. 

3. Neem een kijkje in de wijk Vila Nova de Gaia

Wanneer je over de Luis-I brug bent gelopen kan je een kijkje nemen in de wijk Vila Nova de Gaia. Deze wijk staat bekend om zijn portproductie en dat is nu net waar veel mensen aan denken als ze zich afvragen ‘wat is er te doen in Porto’. Hier heb je heel wat keus uit verschillende port proeverijen. Vanaf deze wijk kan je ook een fijne wandeling maken langs de rivier Douro. Ben je een street art liefhebber, dan is het leuk om het kunstwerk van Bordalo II te bekijken. Hij maakte een konijn van afval op de straathoek van Mercado Gaia en Quinta Santa Eufemia.  

Wat is er te doen in Porto - tips en bezienswaardigheden

4. Bekijk São Bento - het mooiste station ter wereld

Van het São Bento station in het centrum van Porto wordt gezegd dat het het mooiste station ter wereld is. Hier kan je 20.000 typisch blauwe azulejos tegels bewonderen. Er zijn hier heel wat mensen die met een tour dit station komen bewonderen. Eerder op de plek van het station stond het São Bento de Avé-Maria klooster, waar het station naar vernoemd is. Op de tegels zie je het verhaal van de oude ambachten en oorlogen van Noord-Portugal. Een Porto tip die je niet wil overslaan. 

5. Bezoek boekwinkel Livraria Lello

Boekwinkel Livraria Lello is de nummer 1 bezienswaardigheid in Porto. En dat is goed te merken. Wanneer je hier in de middag aankomt staat er buiten al een lange rij. Om binnen te komen moet je een kaartje kopen van 5 euro. Wil je echter een fast lane ticket dan kost je kaartje 16,50 euro. Dit ticket kan je dan later inwisselen, wanneer je een boek hebt gekocht. Naar mijn mening is de boekwinkel alleen een bezoek waard wanneer je vroeg in de ochtend komt en er nog weinig mensen zijn. Kom je in de middag dan is het druk en zijn er veel mensen die alleen komen voor een foto op de trap. Ook is het assortiment van boeken in het Engels erg klein. De boekwinkel is verder qua interieur prachtig, met veel details in het hout en het glazen plafond. Wanneer je binnen bent zal je je misschien afvragen waarom er zoveel Harry Potter boeken worden verkocht. Er wordt gezegd dat Harry Potter gebaseerd is op deze boekwinkel, aangezien J.K. Rowling in Porto Engelse les gaf. 

Tips en bezienswaardigheden Porto

6. Geniet van het uitzicht bij Kittie Rock Point

Deze plek mag niet ontbreken in het rijtje Porto tips. In deze stad heb je verschillende uitzichtpunten, maar onze favoriet is toch wel Kittie Rock Point. Ben je vanaf het centrum van Porto over de Luìs-I brug gelopen dan vind je aan je linkerhand een zandpad. Bewandel dit pad tot aan het eind en tussen wat planten en struiken vind je een kleine weg naar boven naar het uitzichtpunt. Geniet van de ondergaande zon die langzaam achter de stad verdwijnt. 

Porto tips en bezienswaardigheden

7. Cais da Ribeira

De kade van Cais da Ribeira staat vandaag de dag nog steeds bekend als het meest fotogenieke plek van Porto. Hier vind je kleurrijke huisjes, een kade langs de rivier en heel veel gezelligheid. Geniet van het uitzicht, maar neem geen plaats op een van deze terrasjes. De prijzen liggen veel hoger, terwijl je iets verderop nog veel leukere cafeetjes hebt. 

8. Igreja do Carmo en Igreja do Carmelitas

Deze kerk lijkt uit één geheel te bestaan, maar wordt eigenlijk gescheiden door een klein huis in het midden. De ene kerk was bedoeld voor de nonnen en de ander voor de monniken. Zo konden ze naar aparte kerkdiensten gaan. Van de twee is de Carmelitas kerk de oudste. Aan de linkerzijde van de kerk heb je een prachtig blauw betegelde gevel. Je kan de kerk ook dagelijks van binnen bewonderen, waarbij de entree gratis is. 

8 tips voor Porto

9. Bekijk de blauwe azulejos tegels

Porto staat bekend om zijn blauwe gebouwen, met de bekende azulejos tegels. De koning was zo onder de indruk van de tegels van de Arabieren dat je ze nu niet meer uit het straatbeeld van Porto weg kan denken. Het woord azulejo, komt van het Arabische woord Al-zuleique, dat ‘kleine gladde gepolijste steen’ betekent. Je kan de blauwe tegels onder andere bekijken op de gevel van de Igreja do Carmo kerk, in de kathedraal van Porto en in het São Bento station. Maar neem ook een kijkje bij Igreja de Santo Ildefonso en bij Capela das Almas. 

Eten in Porto

In Porto vind je heel wat leuke plekken waar je terecht kan voor een lekker ontbijt, lunch of avondeten. Wij hebben een lijstje gemaakt van de leukste plekken waar je terecht kan! Onze favoriet zijn het Floresta cafe voor lunch en eet de lekkerste tapas bij Rua, onder het genot van de leukste live muziek. Twee plekken die je niet wil overslaan wanneer je in Porto bent.  

  • Floresta cafe by Hungry Biker (ontbijt & lunch)
  • Nicolau (ontbijt, lunch en diner met gezellige sfeer)
  • Manna (ontbijt & vegan)
  • Hand’Go (heerlijke koffie en broodjes)
  • Rua (live muziek en heerlijke tapas)
travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *