Ontdek Lissabon met
deze 7 tips

Ontdek Lissabon met deze 7 tips

Er zijn heel veel leuke plekken te ontdekken in Lissabon. Lissabon is een geweldig, hippe stad die je zeker moet bezoeken! Word wakker in een heerlijk Bed&Breakfast, ga winkelen bij Rua Augusta en drink een cocktail bij restaurant Pharmacia. Je gaat niet alleen naar Lissabon voor het warme weer en de leuke huisjes. Het eten, de mensen en de cultuur zorgen ervoor dat je deze plek zeker op je bucket list moet zetten. Hier een lijst van 7 dingen die je zeker moet doen en zien als je in Lissabon bent. 

Wat te doen in Lissabon

LX Factory

De LX Factory zit in een textielfabriek uit de 19e eeuw. Hier vind je een stukje van Lissabons creativiteit. Bekijk studio’s, gallaries, boekwinkels en drink een drankje bij het café of een foodtruck. Koop hier een leuk souvenier of gewoon wat voor jezelf. Je kan hier zeker een middag rondlopen want het terrein is 23.000 m3 groot en naast de leuke winkels en eettentjes is hier ook veel streetart te zien. De LX Factory is te vinden onder de Pont 25 de Abril brug. Elke dag tussen 9.00 – 02.00 uur kan je hier ronddwalen en er zitten geen entreekosten aan verbonden. 

Tram 28

Met tram 28 door Lissabon lijkt het net of je in een achtbaan zit. Je rijdt door het historisch centrum en de raampjes van de tram staan open dus kies een leuk plekje uit en tuur naar buiten terwijl je je rond laat rijden door deze mooie stad. Een kaartje voor tram 28 kost 3 euro, maar je kan ook kiezen voor de OV-kaart die je kan opladen om nog meer gebruik te maken van het openbaar vervoer. Aangezien deze tram best populair is, is het handig om vroeg in de ochtend te gaan of later op de avond. Bekijk hier de route van tram 28.

Torré de Belem

Torré de Belem, gelegen aan de Taag, is gebouwd tussen 1515 en 1521 en diende als verdedigingstoren. In de toren zie je veel verwijzingen terug naar de ontdekkingsreizen van Portugese zeevaarders. De toren heeft ook een tijd als gevangenis gediend in de tijd dat een deel van Portugal tot Spanje behoorde. Officieel stond de toren op een zandbank, maar door een aardbeving in 1755 veranderde de richting van de Taag waardoor de toren nu aan het vasteland staat. Torré de Belem is gebouwd met veel verschillende stijlen: gotiek, renaissance en de Moorse invloeden. Deze bijzondere toren staat daarom ook op de UNESCO werelderfgoed lijst en mag je zeker niet missen wanneer je de schatten van Lissabon aan het ontdekken bent. Je kan de toren niet alleen van buiten bewonderen, maar neem ook een kijkje binnen. 

Van dinsdag tot zondag is Torré de Belem te bezoeken van 10.00 – 17.00 uur. Op de eerste zondag van de maand kan je gratis naar binnen.
De entree kost 6 euro. 

Lissabon - plekken die je niet mag missen

Parca do Comércio

Bij Parca do Comércio werden de schepen van Portugal ontvangen. Midden op het plein staat een beeld van een paard met een man erop. De man is D. José, de koning van Portugal die heerste van 1750 tot 1777. Het beeld werd geplaatst op zijn verjaardag op 6 juni 1775. Parca do Comércio heette voor de aardbeving van 1755 Terreiro do Parco (paleisplein).  Na de aardbeving was het paleis in zo’n slechte staat dat het niet opnieuw gebouwd kon worden. Het plein kreeg de naam Parca do Comércio wat betekent: plein van de handel. 

Padrao dos Descobrimentos

Parao dos Descobrimentos is het monument van de ontdekking. In de vorm van een zeeschip met verschillende ontdekkingsreizigers worden zeevaarder die varen over de Taag verwelkomd met dit monument. Ter ere aan Hendrik de Zeevaarder, nadat hij 500 jaar geleden was overleden in 1960, werd dit monument geplaatst. Vooraan zie je daarom Hendrik staan en tussen alle mannelijke ontdekkingsreizigers kan je één vrouw ontdekken, namelijk de moeder van Hendrik die haar plek eer aandoet als ‘brein van de Portugese ontdekkingsreizen’. Je kan het monument ook van binnen bewonderen waarbij je toegang krijgt tot de Portugese geschiedenis in de ‘Lisbon Experience’ en vanaf de top van het monument heb je zicht over het plein dat een wereldkaart vormt met de ontdekkingsreizen erop weergegeven. 

Je kan het monument dagelijks van buiten bewonderen. Wil je ook binnen een kijkje nemen dan kan dat van 10.00 – 18.30 uur voor 4 euro. 

Tips voor Lissabon

Sintra

In Sintra kan je de meest sprookjesachtige kastelen en paleizen bezoeken. Wees er vroeg bij want deze plek is erg gewild onder de toeristen. Het populairste kasteel is Palacio de Péna met prachtige torens in vele kleuren. Breng een bezoekje aan het Moorse kasteel ‘Castelo dos Mouros’ of neem een kijkje bij het spookachtige Quinta da Regalia. Het is onmogelijk om alle kastelen en paleizen van Sintra in één dag te bewonderen, dus als je ze allemaal wilt zien moet je er twee dagen voor uittrekken. Vanaf Lissabon pak je de trein naar Sintra en kan je naar kastelen worden gebracht met een tuktuk, wat en erg leuke ervaring is. Omdat de kastelen op bergen liggen is het af te raden om omhoog te gaan lopen. Daarnaast is het boven een stuk kouder dus neem zeker een trui of vest mee. Lees hier alles over een bezoek aan Sintra: Kastelen en paleizen van Sintra

Restaurant tip: Pharmacia

Pharmacia is een tapasrestaurant in het Apothekersmuseum. Niet alleen de naam, maar het hele restaurant is geïnspireerd door apotheken. Krijg je tapas in buisjes en je rekening in een plaspotje. Je drinken staat voor je klaar op een medicijnkar en de bartender heeft een medicijnkast vol zoetige drank staan om voor jou de lekkerste cocktail te maken. Geniet hier van heerlijke gerechten en het is tapas dus delen is een must! 

Overnachting

Santa Bica

Santa Bica heeft ruime kamers en een centrale ligging. Je kan vanaf hier lopen naar restaurant Pharmacia voor een lekkere hap. Het is een fijn Bed & Breakfast om te verblijven in Lissabon. Mooie inrichting, schoon en betaalbaar en heerlijke homemade lemonade in het restaurant. Zeker een aanrader!

Leuk om te lezen

Must see
Málaga

Leuke boeken voor op
vakantie

Kastelen en paleizen in betoverend
Sintra