Street art kijken in Heerlen

De mural hoofdstad van Nederland

Street art kijken in Heerlen – de mural hoofdstad van Nederland

Wie houdt van street art moet Heerlen op zijn lijstje zetten. Dat je in Nederland een stad vol toffe street art en murals kan bewonderen heeft mij enthousiast verbaast! Loop door deze stad en word elke keer verrast door een nieuw meesterwerk om de hoek van een huis, op een elektriciteitskastje of op een leegstaand pand. De felle kleuren en prachtige tekeningen hebben hun doel bereikt: de stad opfleuren.

Over Heerlen

De stad Heerlen gaat heel ver terug tot in de Romeinse tijd. Het dorp groeide uit tot tweede stad van Nederlands Limburg door de kolenmijnbouw. In de 20e eeuw was Heerlen gegroeid van een dorp met 6646 inwoners in 1900 tot een stad met 32.263 inwoners in 1930. In een korte tijd werden huizen, ziekenhuizen, scholen en andere gebouwen de grond uitgestampt. Toen in 1959 aardgas werd ontdekt in Slochteren en de aardkolen van Noord-Amerika goedkoper waren dan die van Nederland. bleken de kolenmijnen in Heerlen overbodig te zijn. Van de mijnbouw zie je in de stad niks meer terug behalve het Nederlands Mijnmuseum dat vroeger het schachtgebouw van de kolenmijn ‘De Oranje-Nassau I’ was. Doordat veel arbeid verloren ging door het sluiten van de kolenmijnen veranderde Heerlen in een sombere stad. In 2013 werd er gestart met het street art project om de bewoners van Heerlen een hart onder de riem te steken en de stad op te fleuren. Vanuit Nederland, maar ook andere landen, kwamen verschillende kunstenaars om de kale gebouwen meer kleur te geven. Vandaag de dag komen mensen vanuit heel Nederland de street art van ‘de mural hoofdstad van Nederland’ bewonderen.

De tofste street art van Heerlen

Zodra je Heerlen binnenrijdt kan je de eerste murals al zien. De kleurrijke schilderingen op de gevel van het gebouw vielen gelijk goed op toen wij het centrum binnenkwamen. Het is onmogelijk om in Heerlen rond te lopen en geen street art te zien, maar het is altijd leuk om zelf een route uit te stippelen met de tofste kunst die je zeker wilt zien. Dat deden wij met deze plattegrond waar alle street art van Heerlen op staat aangegeven. Leuk om te bekijken voordat je naar Heerlen gaat om een leuke route plannen. Daarnaast kan je ook zien welke kunstenaar de muurschildering heeft gemaakt. 

Street art plattegronden & rondleiding

Bekijk deze plattegronden van Heerlen met daarop de straatnamen waar je de street art kan vinden, zodat jij tijdens je street art dagje in Heerlen niks hoeft te missen.

Wil je liever rondgeleid worden door een echte expert? Dan is dit de tour die je wilt volgen: 

heerlen murals - reisblog travelnote
streetart hoofdstad Nederland - travelnote

Street art in het centrum van Heerlen

Midden in het centrum van Heerlen zie je als je omhoog kijkt bij Honingmannstraat 2 de mural “Koolpiet – forward in time’, gemaakt door Super A en Collin van der Sluis. Dit kunstwerk verwijst naar de ‘koelpieten’, ook wel mijnwerkers, die hun kanaries mee de mijn in namen om hen te waarschuwen voor mijngas. Als je goed kijkt zie je in de wolk een gasmasker. Deze mural won in 2016 de Dutch Street Art Award. Vanaf de Honingmannstraat loop je richting de Promenade van Heerlen waar je nog meer street art tegenkomt. De street art bij de Promenade is wel tijdelijk. 

Vanaf de Promenade loop je richting Laanderstraat 27 waar je het kunstwerk van Ethos ziet. Claudio Ethos uit Brazilië werd geïnspireerd door de kleuren van het sterrenrestaurant waar hij op de gevel deze mural maakte. Loop de Laanderstraat uit en kom terecht bij de Looierstraat waar je een vos op de muur ziet van een huis, ook wel genaamd ‘Catch the Butterfly’ van Dzia die graag de dieren weer terughaalt tussen al het urban leven van de stad. 

Street art aan de zuidkant van Heerlen

Wanneer je vanaf de ‘Koelpiet’ op de Honingmannstraat richting Coriovallumstraat loopt zie je daar ‘Alas! How pitiful’ gemaakt door Faith47. Faith heeft eerst een ruwe schets gemaakt op het gebouw en heeft zich laten inspireren door het Christus beeld op het Tempsplein. Loop op dezelfde straat iets verder door naar nr. 26 en zie het zelfportret van Dal East als kat. Dal East maakt van dieren draadachtige kunst. Zo maakte hij eerder al een gigantische walvis, geiten kudde en dolfijnen. Aan de zuidkant van Heerlen vind je op het laatst nog een grote schildering van een roze hert op Bekkerweg 13. De Nederlanders Telmo en Miel werken met surrealistische beelden met de focus op één onderwerp. Op het meest zuidelijke deel van Heerlen vind je het werk van Eelco aan de Heerlerbaan 207 en het werk van Hendrik aan de Peter Schunkstraat. 

Bekijk de murals van Heerlen

Street art aan de Spoorsingel

Bij de Spoorsingel vind je nog meer kunstwerken gemaakt door kunstenaars uit Spanje, Duitsland, Amerika, Nederland en België. Op Robroekergats 77 vind je het werk van Bier en Brood die zich kenmerken door zwart-wit murals. ‘Synthesis’ gaat over de digitalisering van de samenleving. Daaronder zie je een mural van een verpleegster met een mondkapje op. Dit laat zien dat de street art in Heerlen zich nog steeds ontwikkelt. Aan de Spoorsingel 2 zie je het drieluik van Dourone dat 17 dagen heeft geduurd om af te krijgen. Loop ook eens langs bij het busstation en ga op het bankje zitten naast de gekke Garfield schildering. 

reisblog over streetart van Heerlen Limburg
Reisblog a travel note - heerlen streetart
travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *