Tirana is de hoofdstad van Albanië en heeft heel wat bezienswaardigheden om te bewonderen. Een jonge stad die volop in aanbouw is. Gelukkig zijn er al heel veel leuke plekken om te bezoeken, toffe restaurants en kleurrijke gebouwen. Laat je verrassen door deze prachtige stad. 

6x Bezienswaardigheden Tirana

In 2022 is Tirana verkozen tot European Youth Capital, wat inhoud dat ze zich actief inzetten voor de behoeften en toekomst van de jeugd. Wellicht dat ook daarom Tirana zo’n bruisende stad is. Waar de kleurrijke gebouwen de grond uit worden gestampt, leuke barretjes op elke hoek zitten en er veel levendigheid is in de stad. Lees hier welke bezienswaardigheden in Tirana je niet mag missen. 

bezienswaardigheden tirana
tips tirana

1. Bunk'Art 2 bezoeken

Kunstmuseum Bunk’Art 2 vind je in het centrum van Tirana. Dit museum zit in een voormalige bunker uit de tijd van het communisme. Bezoek het museum en kom meer te weten over de geschiedenis van Albanië. Wandel door de smalle gangen en bekijk in elke kamer de voorwerpen uit de tijd van het communistische regime van Enver Hoxha. Hoxha was de dictator van Albanië voor ongeveer 50 jaar vanaf 1944. Hij liet door heel Albanië duizenden bunkers bouwen ter bescherming tegen de vijand, die nooit gekomen is. De bunker van Bunk’Art 2 was bedoeld voor het ministerie, wanneer er een nucleair gevecht zou komen. Een interessant museum als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Albanië. 

tirana bezienswaardigheden
tips tirana albanie

2. Wandel door het Grand Park

Als je de stad wilt ontsnappen, maak dan een rustgevende wandeling door het groen in Grand Park. Het park is 289 hectaren groot, waar je heerlijk doorheen kan wandelen of fietsen. Neem plaats op een bankje terwijl je over het meer uitkijkt. Maak een wandeling over de lange laan, terwijl je omgeven wordt door struiken met bloemen, bomen en vogels. Aan de zuidkant van het park vind je ook een dierentuin en botanische tuin die je kan bezoeken.   

albanie tirana bezienswaardigheden

3. Blloku centrum ontdekken

De hoofdstad Tirana is nog een vrij jonge stad. Dit is goed te merken omdat er nog veel in aanbouw is. Wil je de levendigheid van de stad ontdekken dan zit je goed in de wijk Blloku. Dit is een bruisende plek die je zeker wilt bezoeken wanneer je in Tirana bent. Je vindt er heel veel leuke bezienswaardigheden, er zijn genoeg plekken om een drankje te doen of wandel door één van de parken. 

tirana albanie bezoeken

4. Piramide van Tirana

De Piramide van Tirana was een museum ontworpen door de dochter en schoonzoon van dictator Hoxha. Het museum is gebouwd in 1988 en is een tijdje gesloten geweest vanwege renovatie. De renovaties zijn gedaan door een Rotterdams architectenbureau die er een toeristische spot van hebben gemaakt en onderwijscentrum. Je kan de piramide nu beklimmen om bovenaan het uitzicht te bewonderen over de stad. Een leuke bezienswaardigheid in Tirana om te ontdekken.

5. Skanderbergplein

Een tip voor als je in Tirana bent is het Skanderbergplein. Dit centrale plein in Tirana heeft zijn naam te danken aan de held Skanderberg. Op het plein staat ook een beeld van Skanderberg met de Albanese vlag. Naast het Skanderberg monument vind je op dit plein ook de klokkentoren, het stadhuis en het Nationaal Historisch Museum. 

tirana bezoeken albanie
bezienswaardigheden tirana
tirana bezienswaardigheid

6. Et'hem Bay Moskee

Op het Skanderbergplein vind je ook de Et’hem Bay Moskee. Deze 18-eeuwse moskee kan je gratis bezoeken en vanbinnen bewonderen. Door het communistische regime waren geloven niet toegestaan in Albanië. De Et’hem Bay Moskee is één van de oudste moskeeën van het land. De moskee is mooi beschilderd aan de buitenkant en heeft binnen prachtig betegelde muren en plafonds. Je hoeft bij binnenkomst geen entree te betalen en er zijn doeken om je armen en benen mee te bedekken. 

doen in tirana albanie
tirana wat te doen

Restaurants in Tirana

In Tirana barst het van de leuke restaurants en barretjes. Van chique eetgelegenheid tot aan local cuisine. Vooral in de wijk Blloku vind je veel restaurants met een leuk interieur en lekker eten. Wij hebben onze favorieten voor je op een rijtje gezet. 

  • Noor Café (favoriet voor ontbijt en lunch)
  • Hemingway Bar Tirana (lekkere cocktails en live jazz muziek)
  • Millenium Garden (groot terras, lekker eten & goede bediening)
  • Fresh Garden (lekker eten, gastvrij personeel & eten op het balkon)
restaurant Tirana
eten in tirana

Overnachtingen Tirana

Overnachten in de leukste wijk van Tirana? Dat doe je bij Artistic Tirana Blloku. Een overnachting met ruime kamers, op 800 meter van het Skanderbergplein. In de buurt zijn genoeg leuke restaurants, maar de overnachting heeft ook z’n eigen bar. 

Een andere overnachting aan de rand van de wijk Blloku is Retreat Apartments. Hier heb je privé parkeergelegenheid, het ligt vlakbij leuke bezienswaardigheden en je hebt je eigen balkon. 

travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt bij A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *