Voordat je naar Albanië gaat zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten. Hoe betaal je? Wat eten ze in Albanië? Hoe zijn de wegen? Een aantal vragen die vast in je op zijn gekomen. Handig om dit te weten voor je naar Albanië reist. Hier lees je alle tips en informatie over Albanië voorafgaand aan je reis. 

1. Albanezen zijn hele vriendelijke & gastvrije mensen

Albanezen zijn hele vriendelijke en gastvrije mensen. Dat hebben wij wel ontdekt tijdens onze reis. Meerdere keren hadden we pech met onze auto en elke keer was er wel iemand die ons graag wilde helpen. Die vriendelijkheid en gastvrijheid merkten we ook bij onze overnachtingen en in restaurants. Hierdoor is Albanië een heerlijk land om naartoe te gaan op vakantie. 

tips voor je naar albanie gaat
tips voor albanie

2. Neem contant geld mee

In Albanië betaal je met de Albanese LEK (ALL). Het is aan te raden om contant geld te hebben wanneer je op pad gaat. In minder grote steden is het heel normaal om contant te betalen. Ook in restaurants wanneer je fooi wilt geven gebeurt dat contant en kan je het er niet bijpinnen. 

3. Drink geen water uit de kraan

Het is aan te raden om flessen water te kopen in plaats van dit uit de kraan te drinken. Het kraanwater is namelijk niet overal even betrouwbaar. Je kan er wel je tanden mee poetsen en je eten mee wassen. 

albanie tips en info
informatie albanie

4. Koop een simkaart

Wanneer je bent aangekomen in Albanië kan je het best direct een simkaart kopen voor je aan je reis begint. Ben je met het vliegtuig gekomen, dan zijn er mobiele aanbieders op het airport. Het bereik in Albanië is niet overal even goed, maar wel een stuk beter met een lokale simkaart. Vodafone is de grootste provider van Albanië en heeft een goed bereik. 

5. Er zijn veel zwerfhonden en -katten

Zwerfhonden- en katten zie je overal in Albanië. In de grote steden en in kleine dorpen. We merkten dat er voornamelijk veel zwerfhonden zijn. Blijf vooral uit de buurt van de beestjes, aangezien ze onvoorspelbaar kunnen zijn. 

albanie informatie

6. Albanezen spreken goed Engels

Het toerisme is flink in opkomst in Albanië en daarom kunnen Albanezen ook goed Engels praten. Zo word je goed in het Engels geholpen in restaurants, winkels en bij overnachtingen. De jonge generatie kan zeker goed Engels spreken, waar de ouderen er soms wat meer moeite mee hebben. 

7. Albanië heeft een afval probleem

Albanië heeft een groot afvalprobleem en dat merk je. Wij vonden de stranden schoon, maar wanneer je aan het rijden of hiken bent zie je langs de weg bergen afval. Dit probleem is er omdat er nog geen oplossing is gevonden voor het huisafval. Daarnaast is er een grote achterstand in het recyclen en recyclet Albanië het minst van alle landen aan de Middellandse Zee. 

tips en info albanie
voor je naar albanie gaat

8. Er zijn goede wegen

Wij waren zeer verrast over hoe goed de wegen zijn van Albanië. In de steden merk je wel de drukte en kan een  vierbaansweg ineens een tweebaansweg worden, maar dat ging allemaal heel gemoedelijk. Ook viel het ons op dat je weinig stoplichten tegenkomt. Wel kan je lang bezig zijn om van A naar B te komen doordat wegen om bergen heen gaan of er juist overheen. Hierdoor doe je langer over 60 kilometer dan je in Nederland gewend bent. De infrastructuur is zich nog steeds verder aan het verbeteren, wat veelbelovend is voor de toekomst. 

albanie tips en informatie

9. Albanië heeft een christelijk en islamisch geloof

Voornamelijk het islamitische geloof is dominant met een kleine meerderheid dan het rooms-katholieke geloof. Daarom vind je in Albanië moskeeën en katholieke kerken. Door het communisme mochten er geen geloven meer zijn. Na het communisme in 1992 mochten verschillende geloven weer naast elkaar leven.

10. Albanië heeft heerlijk traditioneel eten

Albanië heeft heel wat heerlijke gerechten om te proeven. Wanneer het kan, kies dan voor het traditionele menu om je eens goed te laten verrassen. Probeer bijvoorbeeld Fërgesë (vegetarische stoofpot), Pispili (maisbrood met spinazie of prei), Byrek (filodeeg taart met vlees, kaas of vegetarisch). Daarnaast vind je er ook heel wat Griekse en Italiaanse gerechten. 

albanie eten
eten in albanie

11. Albanië heeft prachtige stranden en natuur

Verbaas je over de prachtige kust van Albanië. Met zijn felblauwe zee kan je hier volop genieten. De grote stranden hebben allemaal bedjes. Het is niet de bedoeling dat je met je kleedje hier een plekje zoekt. Daarnaast is Albanië het enige land in Europa dat nog wilde paarden heeft en zijn er mooie natuurgebieden. Wandel door Nationaal Park Teth en bezoek Nationaal Park Butrint. 

natuur albanie
albanie natuur

12. Albanië heeft een rijke geschiedenis

Voor je naar Albanië gaat, is het handig om wat te weten over de Albanese geschiedenis. Die zie je namelijk overal terug, door het hele land. Zo was Albanië lang in de handen van de Ottomanen. Wat je vandaag de dag nog veel terugziet in de Ottomaanse stijl van huizen en gebouwen. In 1912 werd Albanië onafhankelijk waarbij Vlorë de hoofdstad werd, wat nu Tirana is. 

Onder leider Enver Hoxha werd Albanië een communistisch land in 1945 wat duurde tot 1992. Onder leiding van Hoxha werden er 750.000 bunkers gebouwd door heel Albanië. Tijdens je reis zal je die veel tegenkomen. In Tirana kan je het Bunk’Art Museum bezoeken dat meer vertelt over de geschiedenis van Albanië. 

travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt bij A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *