Berat is zeker een stad die je niet mag overslaan wanneer je in Albanië bent. Bezoek deze stad en je weet gelijk waarom ze het ‘stad met de duizend ramen’ noemen. In de zomer zie je een aantal mensen verkoeling zoeken in de Osum rivier, wandel door de smalle straten van de wijken Gorica en Mangalem en vergeet vooral niet om een bezoek te brengen aan het Kasteel van Berat. Hier lees je alle tips voor jouw bezoek aan Berat Albanië. 

6x Bezienswaardigheden Berat Albanië

Als je de bezienswaardigheden van Berat gaat ontdekken is het handig om ook wat geschiedenis van de stad te weten. Berat is namelijk al meer dan 4000 jaar oud en daarmee één van de oudste steden van Albanië. De Ottomanen bouwden hier hun huizen tegen de heuvel, waarbij de Katholieken aan de ene kant van de Osum rivier leefden en de Islamieten aan de andere kant. Door deze bijzondere huizen is Berat sinds 2008 op de UNESCO werelderfgoedlijst komen te staan. 

albanie berat bezienswaardigheden
berat albanie bezienswaardigheden

1. Kasteel van Berat

Wanneer je in Berat bent kan een bezoekje aan het kasteel, genaamd Kalaja e Beratit, niet ontbreken. Dit kasteel is in de 13e eeuw gebouwd en daarna verschillende keren herbouwd. Binnen het fort vind je nu overblijfselen van kerken en Ottomaanse moskeeën. Om bij het kasteel te komen heb je een steile wandeling omhoog vanuit het oude centrum. Kies ervoor om de route te volgen via de verharde weg die loopt via ‘Rruga Mihal Komnena‘. Of volg halverwege de weg deze sluiproute naar het kasteel.

kasteel van berat albanie
Berat kasteel albanie

Ben je met de sluiproute boven gekomen dan geniet je eerst van het uitzicht over Berat vanaf het uitzichtpunt. Kijk uit over de huisjes van Gorica en Mangalem. Loop verder omhoog om de oude muren van het fort te bekijken. Tot slot bewonder je de Church of the Holy Trinity. Vervolg je weg naar beneden langs de muren van het fort. Vooral met zonsondergang heb je vanaf deze plek een prachtig uitzicht over Berat.

Albanie berat tips

Het kasteel kan je de hele dag door bezoeken. Tussen 9.00 – 18.00 uur betaal je een entree van 300 LEK (2,50 euro). Wij raden aan om met zonsondergang het kasteel te bezoeken omdat je dan gratis naar binnen kan, het een stuk rustiger is en je een prachtig uitzicht hebt.

2. Gorica Brug

Ben je in Berat dan zie je dat de stad wordt verdeeld door de Osum rivier, met aan de ene kant de Mangalem wijk en aan de andere kant de Gorica wijk. De twee wijken moesten met elkaar verbonden worden door de toename van de bevolking in de Gorica wijk. Daarom werd de Gorica brug gebouwd. Eerst van hout, die daarna werd verwoest in 1918. Vervolgens werd hij opnieuw opgebouwd in steen in 1920. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over het water en de bergen. 

tips berat albanie
berat albanie bezoeken

3. Wandel door de Gorica buurt

Neem ook zeker een kijkje in de Gorica wijk. Deze wijk stond bekend als de ‘katholieke wijk’, daarom vind je hier ook twee kleine kerkjes. Wandel in Gorica door smalle straatjes, met huizen met kleine houten deuren waar de bloemetjes voor de deur staan. Vanaf deze kant van de rivier zie je de ‘duizend ramen’ van de wijk Mangalem. In Gorica heb je ook een aantal leuke restaurants waar je vanaf het terras uitkijkt over de stad.

bezienswaardigheden berat albanie
albanie berat tips

4. St. Spyridon kerk

Ben je in de Gorica wijk, breng dan ook een bezoek aan de St. Spyridon kerk. Dit is een kerkje uit de 18e eeuw dat verscholen zit achter een houten deur. Wandel de trap op om in een kleine tuin terecht te komen om dan de klokkentoren te zien. Een mooi, klein kerkje waar nog velen locals komen om te bidden. Neem plaats op een bankje tussen de locals, terwijl je uitkijkt over de tuin. 

tips albanie berat

5. Huisjes van Mangalem bewonderen

In de wijk van Mangalem wandel je tussen de oude Ottomaanse huisjes. Verdwaal door de smalle straten omhoog, waar je boven af en toe een restaurant of museum tegenkomt. Tijdens je klim omhoog wandel je hier ook langs witte huisjes met heel wat bloempotten bij de voordeur. 

berat bezienswaardigheden
berat tips

Berat staat niet voor niets bekend als ‘de stad met duizend ramen’ en wanneer je naar de Mangalem wijk kijkt snap je waarom. De Ottomanen bouwden deze huizen op de berg met heel veel rechte ramen. Omdat Mangalem vroeger de moslimwijk was vind je hier drie moskeeën. De 16e-eeuwse Sultan’s Moskee is de oudste van deze wijk. Nog steeds hoor je het omroep gebed uit de moskee komen. Aan de kant van de Mangalem wijk vind je ook het Kasteel van Berat.

6. Osumi vallei ontdekken

Wanneer je een dagje over hebt is het aan te raden om de Osumi vallei te verkennen. Dit doe je met een tour, aangezien het moeilijk is om hier zelf te komen. Ga een avontuurlijke tocht tegemoet waarbij je een hele dag gaat zwemmen, hiken en sightseeing doet. Van juli t/m september is het droogseizoen, waardoor de tour vaak niet mogelijk is. Lees hier alles over de tour naar de Osumi vallei

berat albanie tips wat te doen

Restaurants in Berat

In Berat zijn een aantal restaurants waar je op het terras kan zitten en over de stad uitkijkt. Dit vonden wij de leukste plekken om te genieten van ons avondeten. De lokale gerechten op de menukaart bestaan voornamelijk uit groente, kaas en vlees. Dit zijn een aantal van onze favoriete plekjes in Berat;

  • Restorant Beratino – Gorica restaurant met een knus verlicht terras.
  • Restorant Antigori – Mangalem restaurant met uitzicht over de stad.
  • Family House – Mangalem restaurant met lokaal eten en uitzicht over de stad.
  • Bakery & Food – voor lekkere broodjes onderweg.

Overnachtingen Berat

Wil je overnachten in Berat Albanië, dan bestaat de keus voornamelijk uit Ottomaanse huizen. Wij hadden een fijne overnachting in Hotel Borklad waarbij je uitzicht hebt over de stad en het plafond helemaal in Ottomaanse stijl is. In de ochtend krijg je op het terras een heerlijk verzorgd ontbijt. Andere leuke overnachtingen zijn:

overnachting berat albanie
berat albanie overnachtingen
travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt bij A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *