Rondreis door Albanië – roadtrip route

Rondreis door Albanië – roadtrip route

Albanië is een geweldig land om met een auto doorheen te rijden. Wij gingen twee weken op pad en bezochten de mooiste plekken. Van natuur tot strand, van stad tot nationaal park. Hier lees je over de leukste rondreis door Albanië met de auto en nog veel meer handige tips! 

Rondreis door Albanië voor twee weken

Met deze roadtrip door Albanië geniet je van het stadsleven in Vlorë en Tirana, ontdek je de stranden van Ksamil en Himarë en wandel je door de natuur bij Blue Eye en Nationaal Park Butrint. Ontdek al het moois wat Albanië te bieden heeft tijdens je rondreis die begint in Tirana. Vanaf daar ga je verder naar het zuiden om vervolgens langs de kust omhoog te rijden.  

Reisroute albanië

Hoeveel dagen ben je onderweg?

Voor deze Albanië rondreis kan je twee weken uittrekken. Op elke plek heb je minstens twee overnachtingen. Daardoor kan je alles goed ontdekken op een fijn tempo. Blijf je langer in Albanië? Pak dan het noorden mee. In Nationaal Park Theth kan je prachtige wandelingen maken. Ga je drie weken, dan is deze route geschikt met een week in het noorden. 

albanië autoreis

Start van jouw rondreis door Albanië

Vanuit Nederland ben je naar Tirana gevlogen waar je reis begint. Vanuit Nederland is dit de snelste manier om in Albanië te komen. Als je met de eigen auto naar Albanië wilt ben je ongeveer drie dagen onderweg. Huur je een auto bij het vliegveld, dan zijn er genoeg maatschappijen die dat aanbieden. Lees hier meer over de route voor jouw rondreis en welke plekken je niet mag missen. 

Tirana - dag 1

Je bent net aangekomen in Tirana, de hoofdstad van Albanië. Gekeken naar je vlucht kan je ervoor kiezen om hier een overnachting te boeken, maar deze stad ga je vooral ontdekken aan het eind van je reis. Blijf er dus niet te lang en ga snel op pad met de auto. Vanuit Tirana rijd je naar Berat waar je reis officieel begint.

Let op: rij vanuit Tirana naar Berat via Dürres. De route die Google Maps aangeeft via Elbasan is voor 4×4 auto’s. 

rondreis route door albanie

Berat - dag 2 - 4

Van Tirana ben je doorgereden naar Berat via Dürres. Nu kan je ‘de stad van duizend ramen’ ontdekken. Hier start officieel jouw rondreis door Albanië. Berat is een plek waar je de Ottomaanse stijl leert kennen met de huisjes op de berg. Ontdek de verschillende wijken, wandel over de Gorica brug en ontdek de Albanese gerechten. Lees hier alle tips voor jouw verblijf in Berat. In Berat verblijf je twee nachten om daarna door te gaan naar Gjirokastër. 

route albanië
rondreis route albanië
route auto albanie

Gjirokastër - dag 4 - 6

Op de vierde dag van deze rondreis door Albanië, rijd je van Berat naar Gjiorkastër. Ook hier zie je de Ottomaanse stijl terug bij de Oude Bazaar. Bewandel de trap naar het kasteel en lunch bij het leukste eettentje onder de moskee. Ontdek wat deze stad, die sinds 2005 op de UNESCO erfgoedlijst staat, allemaal te bieden heeft. Je verblijft twee nachten in Gjirokastër en vervolgt de route naar Ksamil. Alle tips voor Gjiorkastër lees je hier. 

albanie rondreis

Ksamil - dag 6 - 8

Vanaf Gjiorkastër heb je de route vervolgd naar Ksamil. Hier begint het kustgedeelte van de Albanië rondreis. Ksamil heeft prachtige stranden waar je kan genieten van zon, zee en strand. Op de route naar Ksamil kan je nog een stop maken bij de Blue Eye. Dit is een zoetwaterbron die omgeven wordt door groen. Een mooie plek om te bezoeken, mits je buiten het hoogseizoen gaat. Het is een veelbezochte plek, dus wees er vroeg bij. Zorg ervoor dat je de afgelegen stranden bezoekt om optimaal te genieten van de rust en ruimte.

Verder heeft Ksamil leuke restaurants en kan je ook het Nationaal Park Butrint bezoeken, wat wij één van de leukste uitstapjes vonden. Na twee nachten in Ksamil vervolg je de reisroute naar Himarë. Een andere kustplaats, waar ook weer genoeg te ontdekken valt. 

rondreizen door albanie

Verder heeft Ksamil leuke restaurants en kan je ook het Nationaal Park Butrint bezoeken, wat wij één van de leukste uitstapjes vonden. Na twee nachten in Ksamil vervolg je de reisroute naar Himarë. Een andere kustplaats, waar ook weer genoeg te ontdekken valt. 

tips rondreis door albanie
rondreis door albanie tips

Himarë - dag 8 - 10

Nadat je Sarande hebt gepasseerd heb je een mooie route gevolgd naar Himarë vanuit Ksamil. Himarë is een rustige kustplaats waar je boottours kan volgen en snorkelen. Aan de boulevard heb je verschillende restaurants met lekker lokaal eten. Bekijk de verschillende boottours die worden aangeboden en bezoek de mooie stranden. Himarë vonden wij één van de hoogtepunten tijdens deze rondreis door de boottour langs de kliffen, de afgelegen stranden en de leuke restaurants.

In Himarë verblijf je twee nachten. Kies een overnachting vlakbij het strand. Na Himarë vervolg je jouw reis naar Vlorë. De route van Himarë naar Vlorë is de mooiste route van de reis. Geniet van het uitzicht langs de kust en de kleine dorpjes die je passeert. 

route albanie

Dhërmi

Wanneer je van Himarë naar Vlorë rijdt, maak dan een stop bij Dhermi. Een klein idyllisch dorpje waar je langskomt op je route. Wandel hier door de smalle straatjes, neem een kijkje bij de kerk en wandel verder omhoog naar het uitzichtpunt. Bij Dhërmi kan je ook genieten van het strand. 

reis route albanië
albanië reis route

Vlorë - dag 10 - 12

Het oude centrum van Vlorë is de beste plek om je overnachting te hebben. Dit deel van het centrum heeft de leuke huisjes en de beste restaurants. Van Himarë ben je ongeveer 2 uur onderweg geweest naar Vlorë. Een drukke stad, wat ook ooit de hoofdstad van Albanië was. Hier is genoeg te doen, van wandelen naar het St. Mary’s klooster tot een kijkje bij het uitzichtpunt. In Vlorë verblijf je twee nachten om daarna door te reizen naar de laatste stop van deze rondreis door Albanië, Tirana.

mooiste route door albanie

Krujë

Wil je nog een beetje meer authentiek Albanië ontekken? Rij dan van Vlorë naar Krujë. Dit is een tussenstop op de route naar Tirana. Hier kan je wandelen over de bazaar met handgemaakte Albanese kleden en breng een bezoek aan het kasteel. 

reisroute albanie

Tirana - dag 12 - 14

Je bent aangekomen bij de laatste bestemming van jouw rondreis door Albanië. Je startpunt, maar nog onontdekt. Nu kan je de fijne stad Tirana gaan verkennen. Een stad die nog volop in ontwikkeling is en de gebouwen uit de grond worden gestampt. Ondanks deze ontwikkelingen is het al een heel bruisende stad waar je veel leuke bezienswaardigheden hebt en leuke restaurants. Alle tips voor Tirana lees je hier. 

albanie autoroute
route door albanie

Hoeveel kost een rondreis door Albanië?

Reizen door Albanië is niet duur. Hier kan je een kopje koffie drinken voor minder dan een euro en ook overnachtingen kosten niet veel geld. Het grootste bedrag van deze rondreis gaat naar de vliegreis en het huren van een auto. Hier lees je wat het kost om een rondreis te maken door Albanië. 

Vlucht van en naar Albanië: retourvlucht 400 – 700 euro
Auto huren: 60 – 80 euro per dag 
Overnachting: per nacht 40 – 60 euro
Ontbijt en Lunch: 10 – 20 euro 
Avondeten: 20 – 40 euro
Bezienswaardigheden: 5 – 15 euro

In totaal zal je voor twee weken Albanië tussen de 1800 en 2500 euro betalen. Boek je je accommodaties ver van tevoren dan zullen deze goedkoper zijn, dit geldt ook voor je vliegreis. 

route door Albanië
autoroute door Albanië
travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *