12 dingen die je moet weten voor je naar Australië gaat
12 dingen die je moet weten voor je naar Australië gaat
Je gaat naar Australië en bent er nog nooit geweest. Met deze 12 dingen die je moet weten voor je naar Australië vertrekt ben je in elk geval goed voorbereid. Nu je deze tips hebt gelezen staat je een heel tof avontuur te wachten want dit land is van alle markten thuis. Van toffe wilde dieren tot prachtige natuur.
1. Regel je visum
Wanneer je naar Australië reist moet je van tevoren je visum hebben geregeld. Dit visum heb je nodig om Australië binnen te komen. Geen visum, dan kom je het land niet in. Welk visum je nodig hebt ligt helemaal aan hoe lang je verblijft, of je ook wilt werken en of het zakelijk of privé is. Als backpacker, die niet wilt werken, vraag je het toeristenvisum aan. Wil je reizen en werken, dan vraag je het Working Holiday visum aan. De kosten van een e-visum voor Australië zijn vanaf 9,95 euro.
2. Neem geen etenswaren mee naar Australië
Je hebt het vast wel eens op ‘Boarder Security’ voorbij zien komen; toeristen die de gekste dingen meenemen als ze op reis gaan. Eten zoals fruit, groente, plantaardig materiaal en dierlijke producten die niet in Australië horen kunnen voor ongedierte en ziektes zorgen. Daarom is het verstandig om eerst even te controleren of het wel of niet mee je tas in mag. Kijk daarom op de website van de Australian Border Force.
3. In het vliegtuig moet je jouw 'passenger card' invullen
Wanneer je vanuit Amsterdam naar Australië vliegt krijg je in het vliegtuig een formulier waar je moet invullen wat je in je tas hebt, waar je verblijft en nog andere gegevens zoals je naam en adres. Het is daarom handig om je eerste overnachting al te boeken. Het kan, wanneer je nog geen slaapplek hebt als je in Australië aankomt, de douane het verdacht vindt wanneer jij geen adres kan invullen op het formulier. Iemand die dat niet had gedaan werd 3 uur lang verhoord over waar zij vandaan kwam, wat zij in Australië kwam doen en waarom ze nog geen overnachtingsplek had.
4. Zet je simkaart gelijk om op het airport
Voor Australië heb je een simkaart nodig voor je telefoon om goed te kunnen bellen en internetten. Bij het vliegveld heb je een aantal aanbieders die gelijk jouw simkaart in je telefoon zetten en alles voor je instellen. Ik koos voor de provider Optus wat een heel fijne provider is en waar je goed bereik en internet mee hebt. Kies voor een abonnement met meer internet dan je normaal hebt, aangezien sommige hostels betaalde wifi hebben en je veel gebruik maakt van Google Maps.
5. Het is voordeliger om je in te schrijven bij een Australische bank
Verblijf je een lange tijd in Australië dan is het voordeliger om je in te schrijven bij een Australische bank. Elke keer wanneer je met je Nederlandse pinpas pint wordt er namelijk een bedrag (provisie) extra afgeschreven. Als je geen provisie wilt betalen kan je je gemakkelijk inschrijven bij een Australische bank. Je loopt gewoon naar binnen bij bijvoorbeeld Commonwealth Bank en zij helpen je verder. Wil je dit liever niet of blijf je voor een korte periode in Australië vergeet dan niet je Nederlandse pas om te zetten naar ‘Wereld’ en dat je een hogere provisie betaalt wanneer je betaalt met creditcard.
6. Australiërs houden van BBQ'en
Misschien wist je dit al maar Australiërs en een goede BBQ gaan heel goed samen. Daarom vind je in het park vaak BBQ’s staan die ook jij mag gebruiken! Haal dus wat lekkers bij de supermarkt, gooi een dollar in de BBQ en hij springt aan. Wel eerst even schoonmaken voor je hem gebruikt.
7. Australiërs zijn niet gediend van jouw afval
Dit geldt natuurlijk in elk land, maar in Australië letten ze hier heel erg op, meer dan in Nederland. Zo kan jij in Nederland best het klokkenhuis van je appel in het gras gooien, maar in Australië hoort een appel niet in de natuur. Daarom is het heel belangrijk dat je al je afval netjes weggooit. Doe je dat niet dan kan je een boete krijgen van maximaal 5000 dollar. Daar kan je heel wat toffe reizen van maken.
8. Korte cursus Australian slang
G’day Mate = Hallo/Goedendag
Woolies = Woolsworth supermarkt
A cold one = bier
Bloody = heel erg
Goon = wijn in een doos
Joey = baby kangoeroe
Thongs = slippers
Sunnies = zonnebril
Brekky = ontbijt
9. Er is een grote kloof tussen de 'Australiër' en de inheemse bewoners van Australië
De inheemse bevolking van Australië is de Aborigional. Toen in 1770 James Cook Australië op de kaart zette kwamen heel wat Engelsen naar dit land. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Australië is ‘The Stolen Generation’ van Aborigional kinderen die werden gescheiden van hun families om ze op te laten nemen in de blanke samenleving. Vandaag de dag wordt dit steeds meer erkend en wordt door een steeds groter aantal ‘Australia Day’, waarmee wordt gevierd dat de eerste Engelse vloot Sydney bereikte, niet meer gevierd. Dit omdat steeds meer mensen inzien dat dit de dag is waarop Australië is afgepakt van de inheemse bevolking. Je zal in Sydney wellicht een aantal Aborigionals zien en zeker in Alice Springs, als je naar het Red Centre gaat. Je kan ook de film Charlies Country kijken of lees het boek Tracks waarin het verschil tussen de Australiër en de inheemse bevolking duidelijk zichtbaar is.
10. Kangoeroes en koala's zijn niet om te aaien of voeren
Hoewel ze er inderdaad heel knuffelig uitzien blijven kangoeroes en koala’s wilde dieren. De kleine wallaby’s kunnen erg nieuwsgierig zijn en er zijn genoeg toeristen die ze een koekje geven. Koekjes zijn niet het juiste voer voor een kangoeroe en daar kunnen ze erg ziek van worden. Bij dierenopvangen waar je een koala mag vasthouden tegen een bedrag, kan je dit beter niet doen. Ze worden hiervoor uit hun slaap gehaald en er staat een lange rij van mensen die ze allemaal willen vasthouden wat ook nog eens voor stress zorgt bij het dier.
11. Stap niet zomaar bij iedereen in de auto
Wat je zeker moet weten voordat je naar Australië gaat is dat de afstanden groot zijn. De Australiër is daarom ook gewend om voetgangers te helpen door hen een ritje aan te bieden. Liften is daarom ook heel makkelijk in Australië, maar kijk even goed voordat je zomaar bij iemand de auto instapt. Niet iedereen heeft namelijk goede bedoelingen.
12. De kans dat je wordt gebeten door een haai is heel klein
De kans dat je wordt gebeten door een haai wanneer je in Australië bent is heel klein, namelijk 1 op 15.000. De kans dat je doodgaat aan een muggenbeet is vele malen groter of dat je geplet wordt door een koe. Kortom: je kan gewoon de zee in om lekker te zwemmen en mocht je een vin boven water zien komen dan is het inderdaad handig om weer naar de kust te zwemmen.
Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks.
Artikelen
Boek je vakantie
Schrijf je in voor de Nieuwsbrief
Boek jouw reis
Wanneer jij jouw reis boekt via A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.
via Transavia
via Booking
via Tiqets
via Bol.com