Een week lang maakten wij een kanotocht in Zweden met K-jak. Kanoën over verschillende meren, landoversteken maken, kamperen in het wild en jezelf wassen in het meer. Een week met  K-jak is ontzettend avontuurlijk en brengt je helemaal back to the basics. Hier lees je wat je allemaal kan verwachten van de bijzondere Gla Forest Route in Zweden Värmland.

Kanotrip door Zweden – wat je kan verwachten

Over natuurgebied Glaskogen

Met de Gla Forest Route in Zweden van K-jak maak je onder andere een kanotocht door het Glaskogen natuurreservaat. Het natuurreservaat ligt in Värmland en is 28.000 hectaren groot. Er zijn veel verschillende meren in dit natuurgebied zoals Glafsfjorden en Stora Gla. Dit zijn twee van de acht meren waar je doorheen zal peddelen tijdens deze route. Naast de vele meren zijn er ook mooie wandelroutes en uitkijkpunten. Dieren die wij tijdens het kanoën tegen zijn gekomen zijn een otter, ringslang en eekhoorntjes. Andere beesten die je hier kan zien zijn elanden, vossen, bevers en reeën. Je kan ze het beste spotten met een verrekijker en dan voornamelijk vroeg in de ochtend of einde dag. 

kanotocht in zweden 7 dagen

Busvervoer naar Zweden

Wanneer je met K-jak gaat kanoën in Värmland kan je ervoor kiezen om met je eigen vervoer naar Zweden te reizen, maar wij kozen ervoor om met de bus van K-jak mee te gaan. Vanaf Antwerpen, Breda of Arnhem kan je op deze bus stappen. Je vertrekt in de middag, slaapt in de bus, en komt de volgende dag rond de middag aan. De bus is Royal Class, wat betekent dat je de voetjes omhoog kan doen en de stoel lekker ver naar achter gaat. Dat is nog eens luxe! Neem ook wat lekkers mee voor in de bus, want er wordt ook een filmpje afgespeeld. Onderweg wordt er genoeg gestopt en heb je de mogelijkheid om naar het toilet te gaan of wat eten te halen bij het tankstation.

Kano zweden Varmland

Het basecamp

Na de busrit kom je aan op het basekamp. In totaal zijn er ongeveer 60 mensen waarvan de ene helft de Blöm-Fox Route doet en de andere helft de Gla Forest Route. Bij het basekamp krijg je de spullen die je nodig hebt tijdens je kanotocht. Je krijgt de tijd om je tent op te zetten en gaat daarna met de hele groep BBQen. Voordat je de eerste nacht op het basekamp doorbrengt krijg je nog een uitleg over de route en de spullen die je mee hebt gekregen. Voordat je helemaal off grid gaat kan je bij het basekamp nog een laatste keer je powerbank, telefoon en andere apparaten opladen.

De Gla Forest Route van K-jak

Wanneer de eerste dag van je kanotocht in Zweden voor de Gla Forest Route is aangebroken wordt de groep in kleinere groepen verdeeld. Het ene deel van de groep volgt de route rechtsom en de anderen volgen deze linksom. Elke groep bestaat uit maximaal 8 duo’s die als groep naar het startpunt van de route wordt gebracht. Je hebt twee uitgebreide kaarten meegekregen voor de route die je gaat volgen. Met het busje van K-jak rij je met jouw groep, spullen en kano naar het startpunt. Vanaf daar gaat jouw kanotrip echt beginnen! Nadat je in de kano bent gestapt voer je zelfstandig en in je eigen tempo de kanotocht uit.

7 daagse kanotrip zweden
Kanoën Zweden Kjak Gla Forest route

In totaal peddel je 115 km en heb je drie grote landoversteken met de kano van maximaal 5km. Op een dag peddel je gemiddeld 4 uur. De Gla Forest Route is daarom geschikt voor wat sportievere mensen die houden van een uitdaging. Het is aan te raden om goede kleding aan te trekken zoals wandelschoenen en een afritsbroek. Wij gingen op pad met onze sneakers en spijkerbroek en dat is zeer zeker af te raden. Mocht het regenen dan is een jas die waterafstotend is ook erg belangrijk en regenhoezen die over de tassen kunnen.

7-daagse kanotocht zweden varmland

Elke avond slaap je op een andere plek. Dit kan een eiland zijn op het meer, bij een schuilplaats of langs de kant van het water op het vaste land. ’s Avonds heb je bij helder weer een prachtige sterrenhemel en zagen we zelfs een stukje van de Melkweg. Op de plekken waar je een vuur mag maken staat hier al een kampvuurplaats opgesteld. Vind een stok, prik er een marshmallow op (uit je voedselpakket), rooster hem boven het vuur en drink er ook een warme chocomelk bij.

wildkamperen zweden

Op de laatste dag van de kanotocht word je weer opgehaald bij het eindpunt door K-jak. Bij het basekamp lever je al je spullen weer in. Denk eraan om je tent schoon in te leveren door deze binnenstebuiten uit te kloppen. Vervolgens eindig je het avontuur met een lekkere BBQ en stap je daarna de bus weer in terug naar huis. Hierbij slaap je weer in de bus en kom je de volgende dag rond het eind van de middag aan in Arnhem, Breda of Antwerpen.

Inbegrepen in de kanotocht Zweden van K-jak

Uiteraard zit de kano inbegrepen in de prijs. Ook is er een transfer naar het begin- en eindpunt van de kanoroute. Je krijgt een kookset, waterdichte ton, waterdicht tasje, gedetailleerde kaart en routebeschrijving, een uitleg over de kano en kanotechnieken en een vergunning voor het natuurreservaat mee. Ook zit er een overnachting op het basecamp bij inbegrepen. Mocht je de busreis hebben geboekt, dan heb je een plekje in de bus voor de heen- en terugreis.

Zweden kanotrip 7 dagen

Kampeerpakket

Ben je niet een heel ervaren kampeerder of wil je juist licht bepakt op pad, dan kan je bij K-jak een kampeerpakket bijboeken. In dit pakket zitten een tent, twee slaapmatjes, kookset, tarp en een waterdichte tas. Het is een ruime tent die je gemakkelijk opzet en waarbij je er van twee kanten in kan. Het kampeerpakket kost 90 euro per persoon en is uitgerust voor twee personen.

Voedselpakket

Kies je er (ook) voor om het voedselpakket bij te boeken dan betaal je hier per persoon 125 euro voor. In het voedselpakket vind je onder andere noodles, soep, chocola, drop, crackers, marshmallows, chips, jam, rijstwafels, thee, koffie en Adventure Food. Adventure Food is eten dat in een zakje zit. Je krijgt hiervan verschillende maaltijden mee. In het Adventure Food zakje schenk je kokend water en na een aantal minuten heb je een lekker avondmaal. Neem zelf ook zeker wat extra eten mee. Kom je met de bus dan is er nog een extra stop bij een supermarkt waar je Zweeds brood kan halen en groente en fruit. Tijdens de landoversteken kan je ook eetbare bessen en paddenstoelen plukken. 

Kosten reis kanotocht Zweden 7 dagen

Ga je 7 dagen kanoën door Zweden met K-jak dan kost dit met busvervoer 650 euro per persoon. Kom je naar Zweden met je eigen vervoer dan betaal je 425 euro per persoon. Bekijk hier alle informatie van de Gla Forest Tour van K-jak.

Gla Forest Zweden kanotrip
kanoreis door zweden
Glaskogen natuurreservaat kanoen zweden

Paklijst kanotocht Zweden

Van K-jak krijg je een paklijst voor de kanotocht toegestuurd waar je alles in kan vinden. Hier lees je ook over wat je allemaal in je tas kan stoppen voor het wildkamperen in Zweden

Aanvullend zijn de volgende dingen ook handig om mee te nemen:

  • Waterschoenen
  • Stevige wandelschoenen
  • Verrekijker
  • Camping stoeltje
  • Theedoek en spons
  • Hangmat

Bekijk ook zeker de paklijst van K-jak die je toegestuurd hebt gekregen zodat je niks vergeet. 

travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt bij A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *