Machu Picchu bezoeken wanneer je in Peru bent? Dit wereldwonder kan je dan natuurlijk niet overslaan. Machu Picchu is ontdekt in 1911 en was al gebouwd in de 15e eeuw door de Inca’s. Een must om te bezoeken als je meer wilt weten over de Inca’s en de geschiedenis van Peru. Lees hier alle tips voor jouw bezoek aan Machu Picchu. 

Hoe kan je Machu Picchu bezoeken?

Een bezoek aan Machu Picchu behoort zeker tot jouw reis naar Peru. Je kan deze oude Incastad op meerdere manieren bezoeken. Kies ervoor om op eigen houtje te gaan, ga voor een meerdaagse trektocht of kies voor een dagtour. Lees hier hoe je Machu Picchu zelfstandig bezoekt en welke meerdaagse trektochten er zijn.

machu picchu bezoeken
bezoek machu picchu

Zelfstandig Machu Picchu bezoeken

Jouw reis naar Machu Picchu begint in Aguas Calientes. Vanuit Cusco kan je de trein nemen naar Aguas Calientes vanaf het San Pedro station. Hier kan je de Perurail of de Incarail nemen. De Perurail gaat vaker op een dag, waardoor daar vaak de voorkeur naar uitgaat. Boek hier een treinreis naar Aguas Calientes met de Perurail. Het ligt eraan in welke periode je gaat, maar de tickets liggen tussen de 50 en 80 euro. Met de trein ben je ongeveer 3 uur onderweg van Cusco naar Aguas Calientes. Het is aan te raden om hier te overnachten en de volgende dag vroeg naar Machu Picchu te gaan. 

machu picchu tickets
bezoeken machu picchu

Pak ’s ochtends vroeg de bus naar Machu Picchu. Hier vind je de bushalte naar Machu Picchu. Een kaartje voor de bus kost ongeveer 15 euro en binnen 20 minuten ben je bij de ingang van Machu Picchu. Koop een dag voordat je naar Machu Picchu gaat hier je busticket. Zo weet je zeker dat je een plek hebt in de bus. Hoe vroeger je er bent, hoe rustiger het is. De bussen rijden al op 5.30 uur ’s ochtends. De entree naar Machu Picchu gaat open om 6 uur. Koop je Machu Picchu tickets online via de officiële website. Dit is namelijk de goedkoopste aanbieder. 

Je kan na je bezoek aan Machu Picchu ook de bus terug nemen naar Aguas Calientes, of ga met de trap naar beneden. Het is een wandeltocht van ongeveer 1,5 á 2 uur om van Machu Picchu naar Aguas Calientes te wandelen. 

Meerdaagse hikes naar Machu Picchu

Inca Trail
De meest populaire hike naar Machu Picchu is de Inca Trail. Deze moet je ook ruim (lees maanden) van tevoren boeken. Je doet met deze trail een deel van de orginele Inca route. Je wandelt ongeveer 10km omhoog, met een overnachting in Aguas Calientes, om de volgende dag Machu Picchu te bewonderen. Je kan kiezen voor 1, 2 of een 4 daagse variant van deze hike.

Lares Valley Trek
De Lares Valley Trek om Machu Picchu te bezoeken is een trek van 4 á 5 dagen langs natuur en geschiedenis. Het is een minder bekende route, maar zeker niet minder mooi. Je pakt ook voor een deel de trein om bij bestemming Machu Picchu te komen. Je wandelt langs watervallen, hotsprings en lagoons. 

salkantay trek
trek salkantay

Salkantay Pass
Wij deden via de Salkantay Pass een meerdaagse hike naar Machu Picchu. We waren 4 dagen onderweg, maar je kan ook kiezen voor een 3 of 5 daagse hike via de Salkantay Pass. Een geweldige hike met fijne overnachtingen, mooie uitzichten en met een leuke groep. Wij vonden het absoluut een aanrader. Lees hier over de Salkantay Pass naar Machu Picchu.

Inca Jungle Trail
En last but not least de Inca Jungle trail, ook wel ‘Machu Picchu via de achterdeur’ genoemd. Je kan deze trail doen met de fiets, hikend of raftend. Een ontzettend avontuurlijke en uitdagende manier om bij Machu Picchu te komen. 

Alle bovenstaande hikes worden aangeboden door Salkantay Trekking. Een organisatie die als beste staat aangeschreven om Machu Picchu mee te bezoeken. 

Hoeveel kost een bezoek aan Machu Picchu?

De kosten voor een bezoek aan Machu Picchu verschillen of je deze zelfstandig doet of met een organisatie. Boek je een meerdaagse trekking dan kost dit tussen de 300 – 600 euro. Kies je voor een zelfstandig bezoek dan zijn dit ongeveer de kosten;

  • Treinticket – 80 – 120 euro (boek je tickets ver van tevoren bij Perurail)
  • Hotel overnachting Aguas Calientes – 20 – 40 euro 
  • Bus naar Machu Picchu – 15 euro (30 euro retour)
  • Entree Machu Picchu – 100 euro
Entree tickets voor Machu Picchu zijn het goedkoopst via de officiële website.
machu picchu peru bezoeken
bezoeken machu picchu peru

Beste reistijd voor Machu Picchu

De beste tijd om Machu Picchu te bezoeken is buiten het regenseizoen. Dat zijn de periodes van maart tot mei en september tot november. In februari is de Inca Trail gesloten vanwege onderhoud en de drukste maanden zijn juni tot augustus. 

machu picchu peru

Wat je moet weten voor je Machu Picchu bezoekt

  • Machu Picchu ligt op 2.430 meter hoogte. Zorg ervoor dat je eerst goed geacclimatiseerd bent.
  • Eten en plastic flesjes mogen niet mee naar binnen.
  • Er kunnen sand-flies zijn. Neem DEET spray mee.
  • Boven bij Machu Picchu is het of regenachtig, of heel zonnig. Neem daarom een regenponcho mee, maar ook zonnebrand en een pet.
  • Trek minimaal 3 uur uit voor je bezoek aan Machu Picchu.
  • Binnen zijn er geen toiletten meer.
travelnote reisblog

Hi! Ik ben Margot en in 2020 heb ik A Travel Note opgericht. Na mijn opleiding communicatie ben ik met mijn backpack door Australië en Nieuw-Zeeland gaan reizen en heb daarna A Travel Note opgezet om al mijn reisverhalen te bundelen. Lees over de leukste bestemmingen, de gaafste restaurants en de beste travel hacks. 

Artikelen

Boek je vakantie

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Boek jouw reis

Wanneer jij jouw reis boekt bij A Travel Note krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niks extra’s! Win-win.

Leuk om te lezen