10 tips voor een dagje Antwerpen

10 tips voor een dagje Antwerpen

Met deze tips voor een dagje Antwerpen weet je zeker dat je een leuke dag beleeft. Antwerpen heeft naast de hippe winkelstraatjes ook prachtige gebouwen, een rijke geschiedenis, interessante musea en leuke restaurantjes. Een geweldige stad dus voor een dagje weg en met deze tips weet je zeker dat je de leukste plekken van Antwerpen niet mist. 

Centraal Station

Het Centraal Station van Antwerpen staat niet voor niets in de lijst “meest romantische stations ter wereld.” Het station opende officieel in 1836, maar is door de jaren heen verder uitgebreid. Daardoor heeft het een prachtige mix van historische en moderne architectuur gekregen. Wanneer je naar boven kijkt vanaf de perronzijde zie je de prachtige klok en de moderne stalen koepel met glas. Wat je onder de klok ziet is het wapen van Antwerpen in goud. 

Dagje Antwerpen - wat te doen - a travel note

Op het dak van MAS

Het Museum aan de Stoom (MAS) is een museum voor moderne kunst. Het bestaat uit 10 verdiepingen, waarvan 8 met een eigen bijzondere kunstcollectie. Helemaal bovenop het dak vind je het panorama-uitzicht over Antwerpen. In de acht tentoonstellingsruimtes van het museum vind je de kunst en cultuur van de havenstad Antwerpen. Ook de internationale handel en scheepvaart vind je terug in de rijke collectie die het museum heeft. 

Streetart Antwerpen

Ben je dol op kunstwerken op muren, in steegjes en allerlei kleuren om je heen? Antwerpen heeft heel veel streetart waar je heel vrolijk van wordt! Prachtige kleuren op wel metershoge muren. Bekijk hier waar je allemaal moet zijn voor toffe streetart in Antwerpen en lees gelijk het verhaal achter de muurschilderingen. 

streetart van antwerpen - reisblog
dagje antwerpen - reisblog

Winkelen in winkelstraat Meir

Als je een dagje wilt winkelen dan zit je in Antwerpen goed. De winkelstraat Meir is namelijk één lange straat met alleen maar winkels! Voornamelijk de grote bekende winkelketens zitten hier, maar aan het eind vind je winkel Jütte die hele mooie leuke merken vekoopt. Niet alleen voor kleding ben je hier aan het juiste adres, maar ook woonaccessoires, planten, boeken en verzorging. Vergeet dus zeker je portemonnee niet mee te nemen als je een dagje naar Antwerpen gaat. 

Het Steen

Het Steen in Antwerpen is een burcht gelegen bij het water. Het is het oudste gebouw van Antwerpen en komt uit het jaar 1200. In die tijd diende Het Steen als poortgebouw van de Antwerpse burcht. Vanaf de 16e eeuw is het ’s Heeren Steen gaan heten door Karel V. Voor de ingang van Het Steen staat het beeld van Lange Wapper. Vroeger dachten de Antwerpenaren dat er een reus woonde in Het Steen die zich klein kon maken als een muis om je in de nacht te laten schrikken. Momenteel wordt het gerestaureerd tot een onthaalcentrum voor toeristen, maar wie van historie mag dit zeker niet te missen tijdens een dagje Antwerpen.

Lunchen bij Green Garage

Als je op ’t Eilandje bent dan moet je zeker gaan lunchen bij Green Garage. Deze lunchroom in de Cadixstraat en is een ware jungle. Je kan hier ook leuk servies en planten kopen. En de lunch is werkelijk ge-wel-dig! Aanrader is de avocado met hummus op Grieks brood. Om je vingers bij af te likken. Mocht je na je lunch nog een aankoop willen doen, een deel van het geld gaat naar de koffieboeren. 

a travel note - wat te doen in antwerpen

Grote markt

Als je op de Grote Markt bent in Antwerpen kan je heel veel zien. Het beeld van Brabo, het Stadhuis en de prachtige gildehuizen. Het beeld van Brabo is het officiele symbool van Antwerpen. Je ziet hier Sylvis Brabo de hand van een reus wegwerpen. Volgens sommige heeft dit ‘hand werpen’ ervoor gezorgd dat de naam Antwerpen ontstond. Het Stadhuis is gebouwd in 1561, waarin je de Vlaamse en Italiaanse invloeden terugziet. Momenteel wordt het gebouw gerestaureerd en zal eind 2020 klaar zijn. De gildehuizen stammen uit 1580 en zijn allemaal verschillend. Hiermee lieten de gilden hun religie, rijkdom en status zien. Het grootste huis met het paard heet ook wel: Het pand van Spanje. 

Begijnhof Antwerpen

Het Begijnhof in Antwerpen behoort tot één van de leukste bezienswaardigheden tijdens een dagje Antwerpen. Het Begijnhof uit 1544 diende vroeger als woningen voor gelovige vrouwen. Waan je hier even in de 15e eeuw tussen alle kleine oude huisjes en loop rond in de tuin. Je vindt er ook de Sint Catharinakerk uit 1827. Vandaag de dag dienen de huisjes nog steeds als woning. 

travel note - dagje in antwerpen

Plantentuin den Botaniek

Wil je de drukte even ontvluchten? Dan ga je naar Plantentuin den Botaniek aan de Leopoldstraat. Deze plantentuin, met een geschiedenis van meer dan 200 jaar, heeft een grote collectie aan bomen, struiken en kruiden. In de serre vind je cactussen en uitheemse planten. de tuin heeft een oppervlak van 1 hectare, dus je kan hier zeker even tot rust komen.  is een uniek groen plekje in het centrum van de stad. De Plantentuin heeft een geschiedenis van meer dan tweehonderd jaar.

Bezoek de dierentuin van Antwerpen

Mocht je nog tijd over hebben dan kan je ook nog de dierentuin van Antwerpen bezoeken. Het is werkelijk een prachtige dierentuin! De dierentuin stamt al uit 1843 en is daarmee de oudste dierentuin van België. Met feestdagen pakken ze ook nog eens extra uit met hun versiering van het park. De flamingo’s lopen los over het gras en ze hebben hele mooie en bijzondere dieren. Eigenlijk een daguitje op zich als je in Antwerpen bent. 

mileuvriendelijke producten voor op reis

Kanoën in Zweden
Värmland

15 leuke dingen om te doen in
Rotterdam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *